«»: Ukens matblogg: Vegetar-moussaka med ostesaus og aubergine

7. januar 2016Aktuelt
KOSEMAT: La dette bli din signaturrett, så kan du alltid by gjester på et skikkelig festmåltid. Foto: Matias Armand Jordal
KOSEMAT: La dette bli din signaturrett, så kan du alltid by gjester på et skikkelig festmåltid. Foto: Matias Armand Jordal

Hvem elsker ikke smaken av ferie? Moussaka er en storsjarmør som alle kan elske.

Matblogger Maj-Britt Aagaard (41) sin favoritt: Vegetar-moussaka
Bor i Oslo.
Har blogget siden 2012.
Bloggens mest populære oppskrifter er rødvinsaus, ostekake og brandade.
Foto: Matias Armand Jordal
Matblogger Maj-Britt Aagaard (41) sin favoritt: Vegetar-moussaka Bor i Oslo. Har blogget siden 2012. Bloggens mest populære oppskrifter er rødvinsaus, ostekake og brandade. Foto: Matias Armand Jordal

Maj-Britt Aagaard er en av de dyktige matentusiastene som har tatt steget fra matblogging til kokebok og TV. I 2015 vant hun Masterchef Spesial på TV3, og nå i januar utgir hun sin første kokebok med oppskrifter på digg vegetarmat.

Les bloggen til Maj-Britt her: Spiselandslaget.com

- Jeg elsker aubergine! Krydderbalansen i sausene her er nydelig, med hvitløk, oregano, kanel og muskatnøtt. Dette er smaksrik og lun kosemat som jeg kan spise to dager i strekk, sier Maj-Britt til Godt.no.

- Hvis du lager den med kjøtt, så bruk gjerne kjøttdeig av lam. En blanding av okse og svin eller kalv er også supert, sier hun.

- Jeg spiste moussaka for første gang som barn på 80-tallet. Var på chartertur med mamma til Hellas. Det var magisk godt og jeg ante ikke hva eller hvorfor det smakte akkurat sånn. Den luftige ostsausen med muskatnøtt på toppen, den litt søte smaken i tomatsausen, som jeg ikke skjønte kom fra kanel. Helt crazy for en norsk fjortis den gangen å finne kanel i middagsmaten, forteller hun.

- Jeg har lært meg selv og lage moussaka. Prøvet og feilet over flere år for å få den perfekt. Men det er forholdsvis lett. Hvis du kan lage lasagne, så kan du lage moussaka, sier Maj-Britt.

- Du må steke aubergineskivene før de legges lagvis i formen. Det kjipeste er moussaka hvor det dukker opp rå, svampekatige og seige aubergineskiver mellom lagene av saus.

Også skal ostesausen på toppen være både skjelven og fluffy. Derfor trenger man egg i bechamelen. Den kommer aldri, aldri til å bli hverken skjelven eller fluffy uten de piskede eggene, forklarer hun.

- Moussaka er perfekt til uformelle selskap med venner og familie. En stor form med rykende varm moussaka er genialt å plante midt på et langbord foran sultne folk. Ved siden av serverer du alle typer blandet salat, gjerne humus, pitabrød eller hvitløksbrød, tzatziki, og en litt kraftig rødvin som tempranillo, syrah eller cabernet sauvignon fra California, sier Maj-Britt.

Ingrediensene for 4 personer

2 auberginer, i skiver

2 bakepoteter, i tynne skiver

olivenolje til steking

Rød bønnesaus

1 stor løk, hakket

3 fedd hvitløk, finhakket

olivenolje til steking

2 bokser hvite bønner eller andre bønner

1 ss tomatpuré

2 dl rødvin eller grønnsaksbuljong

1 boks hakkede tomater

1 ts sukker

1 ss oregano

1 ts kanel salt og pepper

Ostesaus

2 ss smør

2 ss hvetemel

4 dl melk

muskatnøtt

salt og pepper

2 egg

100 g ost, gjerne parmesan

eller pecorino, men du kan også bruke vanlig gulost.

Slik gjør du det

Maj-Britt bruker omtrent én time på å lage denne.

Stek aubergine og potet i omganger. Bruk vanlig olivenolje. Aubergineskivene trenger ganske mye olje, for de «drikker» grådig underveis. Legg de ferdigstekte skivene på en tallerken.

Rød saus

Fres løk og hvitløk i olivenolje til de er myke og blanke. Tilsett bønner og tomatpuré og fres et par minutter så den skarpe smaken i tomatpuréen blir avrundet. Tilsett rødvin og la alkoholen fordampe ved å la det koke godt i to minutter. Bruker du grønnsaksbuljong, trenger du selvfølgelig ikke koke vekk noen alkohol.

Tilsett hakket tomat, sukker, oregano og kanel og smak til med salt og pepper.

La sausen småputre mens du tilbereder resten. Smak på sausen underveis om du vil ha mer krydder. Folk er så forskjellige.

Hvit saus

Smelt smøret forsiktig i en gryte på middels varme. Tilsett mel og rør rundt et par ganger med en visp. Tilsett melken og la det koke opp. Rør godt med vispen så alle klumper blir borte. Kok sausen godt i noen minutter, så melsmaken forsvinner. Smak til med muskatnøtt, salt og pepper. Rør inn egg og ost. Det skal bli en tykk saus, og den kommer til å ese under steking i ovnen.

Sett sammen moussakaen. Et lag rød bønnesaus nederst, deretter potetskiver, så aubergineskiver og så rød bønnesaus igjen. Gjenta prosedyren og avslutt med å helle ostesausen over hele moussakaen så den blir godt dekket av et ostesauslokk.

Stek moussakaen midt i ovnen på 200 grader i 30 minutter.

Publisert: 07.01.2016 kl. 10:31
Oppdatert: 07.01.2016 kl. 13:13


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?