Bytt poteten med norsk sellerirot
Sunn og mye bedre enn den ser ut! «MasterChef»-dommer Kjartan Skjelde slår et slag for den knudrete rotfrukten.
Den er langt fra noe fruktfat, og den skrukkete, knudrete, skittengrå rotfrukten har heller ikke noe å gjøre på et slikt. Men, bortsett fra utseendet, har selleriroten det aller meste, skal vi tro Kjartan Skjelde, kokebokforfatter, kjendiskokk og dommer i «MasterChef» på Tv3.
- Som vi alle vet, er det det indre som teller. Og selleriroten er en veldig takknemlig grønnsak å bruke. Dessverre er den klart undervurdert. Den har en smak som bare er helt fantastisk, og som kan brukes i utrolig mye forskjellig, forkynner en opprømt Skjelde.
- Mye forskjellig? Er ikke dette først og fremst en suppegrønnsak? Gourmetkokken blir mildt oppgitt, og nevner i fleng:
- Saltbakt, råstekt, råkost, kokt, som krem eller majones, og så videre. Den særegne, milde og jordlige smaken passer ikke bare som en suppegrønnsak, nei, men den funker jo til det også.
Denne knudrete krabaten omtales også som knollselleri og rotselleri, men i Stavanger, der Kjartan Skjelde har sine røtter, kaller de helst rotfrukten for sellerirot. Og selv om Skjelde bruker den til mye forskjellig, har rogalandskokken, som både jobber og er medeier i restauranten Tango Bar & Kjøkken, en klar favoritt.
- Det beste er å lage en saltdeig og pakke inn selleriroten uten å rense den for skall. Jeg langtidsbaker den i ovn, og når den er mør, skjærer jeg den i passende biter og steker den i klaret smør. Det blir helt fantastisk!
- Mer generelt, kan skallet brukes til noe i matlagingen, slik som for eksempel sitronskall?
- Nei, det er ofte tykt og robust. Det blir litt seigt, og smaker ikke så godt.
Når du skal plukke sellerirot i butikken bør du gå for en som er fast og hard. Styr unna inntørkede og mugne røtter, og pass på at du oppbevarer den avkjølt, gjerne i en mørk kjeller eller i kjøleskapet ved 2-4 grader, i følge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Da holder den seg best, og du unngår at den tørker fort ut.
Selv er Kjartan Skjelde ekstra begeistret for kortreist sellerirot, nærmere bestemt norsk.
- Det norske klimaet er unikt, grønnsaker vokser langsomt her. Det gir ernæringsrike råvarer som også smaker ekstra mye. Norsk sellerirot er helt knoll! Nei, knall!
Selleriroteffekten
Sellerirotens høysesong starter i Norge i slutten av september. Men det fine er at den er veldig lagringsdyktig; du kan nyte godt av den hele av året. Men, ifølge sellerirotentusiast Skjelde har sellerirøtter som blir plukket i begynnelsen av sesongen, en helt egen og utsøkt smak.
I følge Opplysningskontoret for frukt og grønt er selleriroten en god kilde til kalium, og B- og C-vitaminer. Sellerirot er også en god kilde til kostfiber.
Sellerirot er veldig godt i puréer sammen med andre grønnsaker; prøv en potet- og selleristappe med parmesan til kjøttretter eller en selleri- og eplepuré med persille til fiskemiddagen.
En av Skjeldes favorittretter med sellerirot er rømmesellerirotgrøt. Den lager du ved å frese to finhakkede sjalottløk i to spiseskjeer smør, sammen med 300 gram sellerirot i biter, til grønnsakene er myke og gylne. Hell på tre desiliter melk og to desiliter rømme og kok det på svak varme i et par timer. Kjør grøten i en blender, smak til med salt og pepper - og server til sprøstekt fenalår.
Kilder: Norsk leksikon, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Wiig Gartneri.
Publisert: 09.03.2015 kl. 12:53
Oppdatert: 09.03.2015 kl. 14:19
Lag deg en gratis konto