Slik tar du best vare på maten i julen
Det er fort å la seg rive med på matbutikken i julestria. Unngå at kjøleskapet blir for fullt og at maten blir dårlig ved hjelp av disse enkle huskereglene.
Julen nærmer seg med stormskritt, og vi kjøper over 6500 tonn ribbe og 2750 tonn pinnekjøtt. I desembermåned alene spiser vi gjennomsnittlig tre kilo klementiner hver, og med syv slag julekaker og flere typer sild sier det seg selv at det er lett å ende opp med et overfylt kjøleskap.
Hvis kjøleskapet er for fullt kan man ende opp med dårlig luftsirkulasjon, og høyere temperatur enn ønsket. Og da er det ikke lenge før ribba er sur og familien likeså.
Sissel Vaksvik er seniorrådgiver ved Mattilsynet, og forteller at du kan unngå en eventuell kjøleskapskrise ved å først og fremst holde orden, og ved å plassere varene taktisk i forhold til temperaturen:
– De mest utsatte varene, som fisk og kjøtt, bør legges der det er kaldest i kjøleskapet. Den finner vi oftest i den nederste delen, sier Vaksvik.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Sett det på benken
Hvis du nå sitter litt motløs med et kjøleskap stappet til randen, kan du ta det med ro. Flere varer vi vanligvis kanskje legger i kjøleskapet, klarer seg nemlig ypperlig på kjøkkenbenken.
– Varer som ikke er merket med holdbarhetsdato kan godt oppbevares i romtemperatur, som for eksempel frukt og grønt. Produkter som spekemat, tørket pinnekjøtt, uåpnet hermetikk og oljer kan også oppbevares på varmere steder enn i kjøleskapet, forteller Vaksvik.
Videre tipser seniorrådgiveren om at uåpnet drikke, som juice, mineralvann og øl fint kan stå i romtemperatur – i tillegg til syltetøy kjøpt på butikk. Da har du fort spart noen kvadratcentimeter som heller kan brukes på gravlaks eller juleribbe.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ikke sett inn varm mat
Kjøleskapet bør ifølge seniorrådgiveren holde en temperatur på 4 grader, og et godt tips da er å legge et termometer inne i skapet for å passe på at temperaturen ikke overstiger dette.
Når de store middagene kommer på rad og rekke, og kjøkkenbenken plutselig føles overfylt, er det lett å gå i fella og stappe varme rester inn i kjøleskapet for å få nok plass. Dette er også noe som bør unngås:
– Varm mat kan føre til at temperaturen inne i kjøleskapet stiger såpass mye at det skapes vekstmuligheter for bakterier, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Sissel Vaksvik.
Det viktigste for å unngå dette er å kjøle ned maten tilstrekkelig før du setter det inn i kjøleskapet.
– Ikke dekk varme rester med lokk, men la det dampe helt av seg før du setter det inn. Hvis du har en stor gryte med for eksempel gryterett, kan du for eksempel sette den i kaldt vann for å få avkjølingsprosessen til å gå raskere, tipser Vaksvik.
Kort oppsummert:
1. Pass på at kjøleskapet holder riktig temperatur, altså fire grader celsius.
2. Hold orden og legg fisk og kjøtt der det er kaldest.
3. Ta ut alt som ikke behøver å være der som butikksyltetøy, tørket pinnekjøtt og uåpnet hermetikk.
4. Sett kun inn rester som er ordentlig avkjølt.
Publisert: 12.12.2014 kl. 09:15
Oppdatert: 08.12.2016 kl. 09:08
Lag deg en gratis konto