Til hovedinnhold

Derfor er dette stjernekokkens favorittgrønnsak

KOKKENS FAVORITT: Pepperroten piffer opp enhver rett og kan brukes til alt, ifølge toppkokk Björn Svensson. Foto: Janne Møller/VG/Alla Bondaruck
KOKKENS FAVORITT: Pepperroten piffer opp enhver rett og kan brukes til alt, ifølge toppkokk Björn Svensson. Foto: Janne Møller/VG/Alla Bondaruck

Michelin-kokk Björn Svenssons bruker pepperrot på kjøkkenet hver dag. Den setter spiss på kjøtt, fisk, skalldyr eller vegetarmat - og passer til absolutt alt.


Pepperroten er Nordens wasabi, mener Björn Svensson, kjøkkensjef og medeier i Restaurant Fauna.

- Men den smaker enda bedre.

På Solli plass i Oslo ligger Restaurant Fauna, som Svensson driver sammen med Anne Heggberget og Jo Bøe Klakegg. I mars fikk restauranten, bare ni måneder gammel, en Michelin-stjerne. Svensson vokste opp i den svenske byen Sundsvall. I Sverige er de svært glade i pepperrot, forteller han. Det var i barndomsårene han for alvor fikk smaken på den sterke planten.

- Om sommeren serveres ofte kveite sammen med kokte nypoteter, smeltet smør og pepperrot i Sverige. Men den aller første gangen jeg smakte pepperrot, var nok i pepperrotsaus til oksebryst. Begge disse to er klassiske, svenske retter, forteller han.

Pepperroten er en karismatisk rotfrukt, som gir mye smak, sier Svensson. Bruk den i stedet for wasabi til sushi, eller bland den med olje for en peppersterk marinade til sommerens grillmat, foreslår Svensson. Selv foretrekker han pepperroten rå:

- Raspet pepperrot er en av mine absolutte favoritter. Det kan du servere til både kjøtt, fisk, skalldyr og vegetarmat.

En god og frisk pepperrot skal ha en spenstig karakter.

- På samme måte som du merker at en agurk begynner å bli vassen og slapp, mister pepperroten sprøheten når den blir gammel.

SPENSTIG BURGER: Prøv en ny vri på burgeren og server grillet hamburger med pepperrotdressing. Lise Finckenhagens oppskrift finner du her. Foto: NTB Scanpix
SPENSTIG BURGER: Prøv en ny vri på burgeren og server grillet hamburger med pepperrotdressing. Lise Finckenhagens oppskrift finner du her. Foto: NTB Scanpix

Den liker seg i kjølige omgivelser, og bør oppbevares i kjøleskap. Høye temperaturer er ikke like heldig for pepperroten. Vokt deg for å varme- behandle den for mye - da blir den gode, sterke smaken borte, sier Svensson.

- Du kan servere pepperroten lun, men jeg synes den er best fersk. Om du skal bruke den i en dressing eller saus, ha i pepperroten til sist. For smaken forsvinner etter hvert.

For tiden serveres den raspet, sammen med ytrefilet av okse, i Restaurant Fauna, forteller Svensson. Men den lille kraft- karen er alltid i sesong.

- Jeg bruker pepperrot på kjøkkenet hver eneste dag.

Visste du at...

Har slått rot i Øst

Du kan finne forvillet pepperrot mange steder på Østlandet. Planten, som

tilhører korsblomstfamilien, stammer opprinnelig fra Øst-Europa, ifølge Store norske leksikon.

Grillmatens kompanjong

Legg fisk, kjøtt, skalldyr, eller det du måtte ønske på grillen. Skrell pepperroten, og riv med en rasp. Vend litt smør inn i nykokte nypoteter, og server til, sier Björn Svensson.

Krydrer hverdagen

Pepperroten er rik på C-vitamin. Den har likevel ikke noen ernæringsmessig betdning, i og med at den kun brukes som krydder, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt på sine nettsider.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?