Derfor er dette stjernekokkens favorittgrønnsak

28. juli 2014Aktuelt
KOKKENS FAVORITT: Pepperroten piffer opp enhver rett og kan brukes til alt, ifølge toppkokk Björn Svensson. Foto: Janne Møller/VG/Alla Bondaruck
KOKKENS FAVORITT: Pepperroten piffer opp enhver rett og kan brukes til alt, ifølge toppkokk Björn Svensson. Foto: Janne Møller/VG/Alla Bondaruck
Mariann Høgli Grøtte
Mariann Høgli Grøtte

Michelin-kokk Björn Svenssons bruker pepperrot på kjøkkenet hver dag. Den setter spiss på kjøtt, fisk, skalldyr eller vegetarmat - og passer til absolutt alt.

Pepperroten er Nordens wasabi, mener Björn Svensson, kjøkkensjef og medeier i Restaurant Fauna.

- Men den smaker enda bedre.

På Solli plass i Oslo ligger Restaurant Fauna, som Svensson driver sammen med Anne Heggberget og Jo Bøe Klakegg. I mars fikk restauranten, bare ni måneder gammel, en Michelin-stjerne. Svensson vokste opp i den svenske byen Sundsvall. I Sverige er de svært glade i pepperrot, forteller han. Det var i barndomsårene han for alvor fikk smaken på den sterke planten.

- Om sommeren serveres ofte kveite sammen med kokte nypoteter, smeltet smør og pepperrot i Sverige. Men den aller første gangen jeg smakte pepperrot, var nok i pepperrotsaus til oksebryst. Begge disse to er klassiske, svenske retter, forteller han.

Pepperroten er en karismatisk rotfrukt, som gir mye smak, sier Svensson. Bruk den i stedet for wasabi til sushi, eller bland den med olje for en peppersterk marinade til sommerens grillmat, foreslår Svensson. Selv foretrekker han pepperroten rå:

- Raspet pepperrot er en av mine absolutte favoritter. Det kan du servere til både kjøtt, fisk, skalldyr og vegetarmat.

En god og frisk pepperrot skal ha en spenstig karakter.

- På samme måte som du merker at en agurk begynner å bli vassen og slapp, mister pepperroten sprøheten når den blir gammel.

SPENSTIG BURGER: Prøv en ny vri på burgeren og server grillet hamburger med pepperrotdressing. Lise Finckenhagens oppskrift finner du her. Foto: NTB Scanpix
SPENSTIG BURGER: Prøv en ny vri på burgeren og server grillet hamburger med pepperrotdressing. Lise Finckenhagens oppskrift finner du her. Foto: NTB Scanpix

Den liker seg i kjølige omgivelser, og bør oppbevares i kjøleskap. Høye temperaturer er ikke like heldig for pepperroten. Vokt deg for å varme- behandle den for mye - da blir den gode, sterke smaken borte, sier Svensson.

- Du kan servere pepperroten lun, men jeg synes den er best fersk. Om du skal bruke den i en dressing eller saus, ha i pepperroten til sist. For smaken forsvinner etter hvert.

For tiden serveres den raspet, sammen med ytrefilet av okse, i Restaurant Fauna, forteller Svensson. Men den lille kraft- karen er alltid i sesong.

- Jeg bruker pepperrot på kjøkkenet hver eneste dag.

Visste du at...

Har slått rot i Øst

Du kan finne forvillet pepperrot mange steder på Østlandet. Planten, som

tilhører korsblomstfamilien, stammer opprinnelig fra Øst-Europa, ifølge Store norske leksikon.

Grillmatens kompanjong

Legg fisk, kjøtt, skalldyr, eller det du måtte ønske på grillen. Skrell pepperroten, og riv med en rasp. Vend litt smør inn i nykokte nypoteter, og server til, sier Björn Svensson.

Krydrer hverdagen

Pepperroten er rik på C-vitamin. Den har likevel ikke noen ernæringsmessig betdning, i og med at den kun brukes som krydder, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt på sine nettsider.

Publisert: 28.07.2014 kl. 07:05


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?