Blåskjell er best om vinteren
Blåskjell er enkelt og luksuriøst på samme tid. De er billige og enkle å lage, og smaker skikkelig friskt av hav. Også er de aller best når det er kaldt i vannet.
Selv om mange av oss forbinder blåskjell med sene sommerkvelder og iskald hvitvin, er de faktisk aller best om vinteren, når det er kaldt i vannet. Det er da de smaker mest, og er søtest og mest fyldige. Som med det meste av fisk og skalldyr, forsvinner mye av sødmen i blåskjellet under gytingen som skjer i sommerhalvåret. Nå har de fylt opp energilagrene og er feite og smakfulle.
Spis blåskjellene på den helt klassiske måten, dampet i hvitvin med løk og hvitløk eller prøv en av disse fem litt mer spennende oppskrifter på blåskjell.
Ganske klassisk og veldig godt - mesterkokken damper blåskjellene sammen med løk, hvitløk og friske urter. Enkelt og lekkert.
Denne luftige blåskjellsuppen krever litt ekstra - du må nemlig plukke skjellmaten ut av blåskjellene etter at du har dampet dem. Men du slipper fortsatt unna med en halv time på kjøkkenet.
Potet-aïoli? Ja! Eller potetstappe med majones om du vil. Den myke potetpuréen med sitron og hvitløk passer uansett ypperlig til dampede blåskjell.
Med tomater og chili i sausen får blåskjellen litt ekstra sødme og et lite ekstra kick.
Kremet saus med en hel bunt estragon setter helt riktig smak på blåskjellene. Servér med varme baguetter og salt smør.