Blåskjell er best om vinteren

DELIKATESSE: Blåskjell er billig og tilgjengelig - og kan varieres i det uendelige. Foto: Marianne Gehrken/Gyldendal Forlag
DELIKATESSE: Blåskjell er billig og tilgjengelig - og kan varieres i det uendelige. Foto: Marianne Gehrken/Gyldendal Forlag
Pia Cecilie Vabro

Blåskjell er enkelt og luksuriøst på samme tid. De er billige og enkle å lage, og smaker skikkelig friskt av hav. Også er de aller best når det er kaldt i vannet.

Selv om mange av oss forbinder blåskjell med sene sommerkvelder og iskald hvitvin, er de faktisk aller best om vinteren, når det er kaldt i vannet. Det er da de smaker mest, og er søtest og mest fyldige. Som med det meste av fisk og skalldyr, forsvinner mye av sødmen i blåskjellet under gytingen som skjer i sommerhalvåret. Nå har de fylt opp energilagrene og er feite og smakfulle.

Spis blåskjellene på den helt klassiske måten, dampet i hvitvin med løk og hvitløk eller prøv en av disse fem litt mer spennende oppskrifter på blåskjell.

Foto: Marianne Gehrken/Gyldendal Forlag
Foto: Marianne Gehrken/Gyldendal Forlag

Ganske klassisk og veldig godt - mesterkokken damper blåskjellene sammen med løk, hvitløk og friske urter. Enkelt og lekkert.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Denne luftige blåskjellsuppen krever litt ekstra - du må nemlig plukke skjellmaten ut av blåskjellene etter at du har dampet dem. Men du slipper fortsatt unna med en halv time på kjøkkenet.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Potet-aïoli? Ja! Eller potetstappe med majones om du vil. Den myke potetpuréen med sitron og hvitløk passer uansett ypperlig til dampede blåskjell.

Foto: Sarah Johannessen/VG
Foto: Sarah Johannessen/VG

Med tomater og chili i sausen får blåskjellen litt ekstra sødme og et lite ekstra kick.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Kremet saus med en hel bunt estragon setter helt riktig smak på blåskjellene. Servér med varme baguetter og salt smør.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?