Verdens beste restaurant sjokkerer: Serverer «levende» reke og maur

5. februar 2015Aktuelt
AVANSERT: Noma og sjefkokk Rene Redzepi er kjent for sin svært innovative matlagning. Foto: Kayoubi Desu/AP Photo
AVANSERT: Noma og sjefkokk Rene Redzepi er kjent for sin svært innovative matlagning. Foto: Kayoubi Desu/AP Photo

Jo ferskere, jo bedre. I hvert fall hvis du spiser på Nomas pop-up-restaurant i Tokyo; her spreller reken mens du spiser den.

For mange er nok maurspising en litt mørklagt del av barndommen. Men spising av maur og levende kryp hører ikke lenger bare barndommen til.

Noma, som er kåret til verdens beste restaurant hele fire ganger, har den siste tiden hatt en pop-up-restaurant i den japanske hovedstaden Tokyo. Her har de servert svært ekslusive delikatesser laget av lokal og kortreist mat fra regionen.

Såpass kortreist er den at en av rettene bokstavelig talt spreller på bordet: Reke med maur. Nå gjør den spesielle retten sin seiersgang på nettet, og har blitt omtalt på blant annet The Guardian og Telegraph.

Hav etter en storm

Reken er en botan-reke, og maurene er hentet fra skogen i Nagano, nord i landet. Reken er så fersk at den fortsatt spreller i dødskramper, mens maurene skal gi et syrlig preg på retten, ifølge The Guardian.

- Etter å ha tatt bilde av reken, og nesten alle føler det er nødvendig å ta bilde av reken, føles det sjokkerende godt å bite i den: mykt og ettergivende halekjøtt, eksepsjonelt lett og søtt, litt klissete, med noen høye, skarpe, halsvarmende greier på gang. Det går fra grusomt til vakkert, som havet etter en storm, skriver restaurantanmelder Tejal Rao om retten i Bloomberg.

Retten kan minne om Nomas kjente rett «Beef tartare and ants», som serveres på deres hovedrestaurant i København. Her serveres følgelig en tartar av storfekjøtt med lokale maur.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SJOKKERENDE: Flere reagerte på retten som nå tar av på Internett. Foto: Instagram/@kayoubidesu
SJOKKERENDE: Flere reagerte på retten som nå tar av på Internett. Foto: Instagram/@kayoubidesu

Ansiktsreke

Kayoubi Desu står bak matbloggen med samme navn, og er en av de heldige som fikk smakt på retten. Desu forteller at det ikke var bare-bare da reke med maur ble servert i restauranten.

- Gjestene som aldri hadde vært på Noma før så rimelig sjokkerte ut, spesielt de som var japanske. Men alt i alt var det en godt mottatt rett. De fleste som kom til Noma Japan var forberedt på at det kom til å bli servert noen utfordrende retter, forteller Desu til Godt.

Matbloggeren sier at selve reken var av svært høy kvalitet, mens maurene nok var der mest for dramatisk effekt.

Det rådet forøvrig liten tvil om at maten var fersk: På et punkt sprelte en av rekene såpass mye at en dame fikk den i ansiktet.

- Hun ble veldig overrasket, men så det komiske i situasjonen. Det gjorde forøvrig mannen hennes også. Det endte med at kjøkkenet ga henne en ny reke som ikke sprelte like mye, sier Desu, som understreker at reken er død, og at det kun er reflekser som skaper bevegelsene.

Noma har forøvrig skapt blest tidligere med en av rettene sine: I 2010 serverte de helt levende reker bedøvet på en liten haug is. Disse skulle dyppes i en emulsjon av brunt smør, og deretter bli spist sprellende, skrev The Guardian.

Hva tenker du om reke med maur? Noe for deg, eller ikke noe for deg? Diskuter gjerne under!

Publisert: 05.02.2015 kl. 10:03


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?