Til hovedinnhold

Slik lager du sushi donuts hjemme

SUSHI DONUT: Kokk Jana Le viser deg hvordan du lager sushi donuts hjemme. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
SUSHI DONUT: Kokk Jana Le viser deg hvordan du lager sushi donuts hjemme. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Den trendy retten er ikke lenger forbeholdt instagrambrukere i USA. Nå har sushi donuts kommet til Norge.


- Vi fikk først et par henvendelser fra venner, men jeg nølte litt. Så tok Foodora kontakt og spurte om vi ville gjøre noe med dem, så da tenkte jeg «hvorfor ikke», sier kokk og restaurantsjef Jana Le.

I Oslo har man i vår kunnet se store plakater med sushi donuts over hele byen. Personene bak den ukonvensjonelle sushien er Jana Le og hennes partner Therese Le, som sammen driver restauranten Monsoon Noodlebar på Grünerløkka.

- Det ble en kjempehit. Vi fikk masse bestillinger, og lokalavisen vår, Glomdalen, lagde forsideoppslag om oss. Etter det kom det masse folk hit fra Hedmarken for å spise sushi donuts, smiler Jana Le.

Se hvordan du lager sushi donuts nederst i saken.

Trendsetter

Hvis du er usikker på akkurat hva «sushi donuts» er, er ikke det så rart. Fenomenet har riktignok gjort sin seiersgang på Internett og er en gammel traver på Instagram. Men i Norge var Le først ute.

- Vi har lyst til å være trendsettere både nå og i fremtiden, og liker å lage fusjoner mellom kulturer, sier kokken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORM: Det er viktig å pensle donutformen med vann for å unngå at risen setter seg fast. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
FORM: Det er viktig å pensle donutformen med vann for å unngå at risen setter seg fast. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

En sushi donut er nettopp det: En blanding av japansk finesse og amerikansk overdådighet. Den lages ved å fylle to donutformer med cirka en håndfull sushiris, før de fylles med for eksempel kremost eller fritert scampi. De to halvdelene presses sammen slik at de får formen til en fullverdig donut. På toppen legges tynne skiver fisk, avokado og skalldyr lagvis.

Kanskje ikke så praktisk, men veldig godt - og veldig instagramvennlig.

- Du behøver ikke ha skills for å klare dette. Du må bare ha det gøy og eksperimentere med smakene, forteller Le.

Populært

Nigiri eller donutformet, det råder liten tvil om at nordmenn har omfavnet sushi. Ifølge Norges Sjømatråds rapport «Utviklingen av sushimarkedet i Norge 2016» var omsetningen for sushi på cirka 849 millioner kroner i 2016, og de siste ti årene har totaltmarkedet for sushi - i kroner - økt med 374 prosent.

Sammenlignet med året før er det en nedgang på 1,7 prosent. Ifølge rapporten skyldes nedgangen at forbrukeren nå heller kjøper sushi fra take-away-restauranter eller lager den hjemme, istedenfor å kjøpe den ferdiglaget i butikk.

Og det er ikke få steder å velge mellom: I rapporten heter det at veksten av sushibedrifter har vært «enorm». I 2006 var det 93 bedrifter i Norge, og ti år senere er det hele 340.

Jobbet seg opp

Le jobber både som kokk og med daglig drift på Oslo-restauranten. Slik har det ikke alltid vært.

- Jeg gikk på BI og jobbet for Idun. Jeg satt på et kontor fra åtte til fire og likte det ikke i det hele tatt. Jeg ville starte noe eget, sier Le.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PARTNERE: Jana Le (t.v.) og Theresa Le står bak Monsoon Noodlebar hvor de serverer sushi donuts. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
PARTNERE: Jana Le (t.v.) og Theresa Le står bak Monsoon Noodlebar hvor de serverer sushi donuts. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

For å få inspirasjon reiste Jana og Theresa, som da var romkamerater, til New York for å få inspirasjon.

- Vi besøkte masse ramen-steder, og ble fort enige om at vi måtte starte noe i Norge, smiler Jana.

Hun fortsetter:

- Jeg startet med en lunsjbar på Rådhusplassen, og har bygget meg oppover siden.

Fulgte drømmen

Noen år senere, i 2011, åpnet de restauranten Monsun på Carl Berner, før de etter hvert utvidet, endret navn til Monsun Noodlebar, og flyttet til Grünerløkka i 2014.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEK DEG: Kun fantasien setter stopper når du lager sushi donuts. - Du kan til og med toppe med roastbiff hvis du ønsker, sier Le. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
LEK DEG: Kun fantasien setter stopper når du lager sushi donuts. - Du kan til og med toppe med roastbiff hvis du ønsker, sier Le. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

- Vi var den første noodlebaren i Oslo. Men vi innså fort at nordmenn ikke var klare for ramen ennå, så vi tok med sushi på menyen, men lagde en amerikansk vri på bitene med kremost, masse topping og majones, sier Jana Le.

På spørsmål om hvorfor det var mat hun endte opp å jobbe med, kommer svaret kontant.

- Mat er livet. Mat er noe alle elsker, noe alle må ha. Jeg fulgte drømmen, smiler Jana Le.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FRISTENDE: (F. v.) Fire roll-sushi donut, vegansk sushi donut og klassisk sushi donut. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
FRISTENDE: (F. v.) Fire roll-sushi donut, vegansk sushi donut og klassisk sushi donut. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Slik lager du sushi donut

1. Pensle et donut-bakebrett med litt vann. Dette hindrer risen fra å klebe seg fast.

2. Press forsiktig cirka én håndfull ferdig sushiris i hver donutform. Snu brettet på hodet, og bank forsiktig mot kjøkkenbenken slik at risdonutene faller ut av donutbrettet.

3. Hvis ønsket, smør cirka 1 teskje kremost naturell på den flate siden til en av halvdelene. Press halvdelene sammen, og jobb de forsiktig sammen slik at det blir en fullverdig donutform.

4. Start å toppe sushidonuten med det du måtte ønske. På sushidonuten øverst til høyre er det 1 skive laks, 1 skive smørfisk, 1 skive tunfisk, 1 skive avokado, 1/2 ts svart rogn, 1/2 ts rød flyvefiskrogn og finsnittet rødkål. Overlapp toppingene såvidt.

5. Legg sushidonut-en forsiktig på et noriflak. Dette gjør det enklere å spise den, i tillegg til at det smaker godt.

Lag sushi donut og legg det ut på Instagram. Merk bildet med #godtno, og kanskje vi republiserer bildet ditt!

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?