Ti ting du kanskje ikke visste om plommer

I SESONG: På høsten fylles butikkhyllene opp med friske norske plommer. Foto: Berit Roald / SCANPIX
I SESONG: På høsten fylles butikkhyllene opp med friske norske plommer. Foto: Berit Roald / SCANPIX
Camilla Christensen
Camilla Christensen

Høst i Norge er høysesong for plommer, og enten du er heldig nok til å ha ditt eget plommetre i hagen eller du må gå til butikken er det ingen grunn til å la denne søte frukten gå til spille.

Når vi først er heldige nok til å ha friske, norske plommer i sesong, bør vi virkelig nyte dem. Plommene kan du spise ferske eller bruke i middager, desserter eller drinker. Det visste du nok allerede, men her er ti ting du kanskje ikke visste om plommer:

1. Skal smaken på plommen være best mulig, må frukten ikke høstes for tidlig. Frukten skal være tørr og skallet helt glatt.

2. Plommen er opprinnelig fra Øst-Asia, men i dag dyrkes den over hele verden.

3. Med sitt høye kostfiberinnhold og lave fettinnhold, er plommen en frukt som er bra for kroppens fordøyelse.

4. En moden plomme har kort holdbarhet og bør oppbevares kjølig i en temperatur på 0-4 grader.

5. I dag kjenner vi til over 2000 sorter plommer, hvor den største typen kan bli like stor som et lite eple.

6. Skallet på plommen er tynt og spiselig. Fargen på frukten varierer mellom gul, rød, blå eller en miks av alle disse.

7. Plommetreet er lite og løvfellende. Blomstene på treet er hvite og har en svak duft. Treet blomstrer for fullt i mai, og blir i Norge høstet for plommer i august og september.

8. Tørker du plommer får du svisker.

9. Dyrking av plommer er vanlig i hele Sør-Norge og helt opp til Trøndelag. Kommer du lengre nord er den begrenset til tidligere og hardføre sorter, som helst vokser på veggtrær.

10. Plommen kan gjæres frem til plommevin.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?