Nå kan du få jobben med å velge ut verdens beste restauranter
Alle matelskeres drømmejobb er ledig.
Én gang i året er hele mat-Norge dirrende av forventninger og spenning, nemlig når årets Michelin-stjerner deles ut. Her i landet har vi syv stjerner til sammen: Maaemo (3), Statholdergaarden (1), Kontrast (1), RE-NAA (1) og Sabi Omakase (1).
Personene som avgjør hvem som skal få stjerner, og hvor mange de eventuelt skal få eller miste, er de mystiske Michelin-inspektørene: Anonyme kritikere som spiser seg gjennom de beste restaurantene i verden, og bestemmer deres fremtidige skjebne.
Nå kan du bli en profesjonell spiser: Michelin har lagt ut en sjelden utlysning. De er nemlig på jakt etter en ny Michelin-inspektør, skriver matnettsiden Eater. Utlysningen er riktignok for Nord-Amerika, så du må være klar til å flytte.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Nok å gjøre
Det er ingen dans på roser å være profesjonell inspektør for Michelin-guiden. Ifølge stillingsutlysningen er du nødt til å gjennomføre minst 275 besøk (og måltider) i løpet av et år, ta profesjonelle bilder, skrive detaljerte rapporter etter hvert besøk og ha fullstendig oversikt over planlagte restaurantåpninger.
Med andre ord må du spise ute på 75 prosent av årets dager. Det betyr lite tid til kveldskos med Netflix og sofa.
Det er også verdt å merke at alle søkere er nødt til å ha en kulinarisk bachelor-grad, eller en bachelor i matstudier, hotelledelse eller noe annet relevant. Søkeren må også ha jobbet som sommelier eller ha gjennomført et formelt vinkurs, heter det i stillingsannonsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Legger igjen visittkort
Toppkokk Even Ramsvik fikk en Michelin-stjerne i 2014 med restauranten Ylajali på St. Olavs Plass i Oslo, og har selv opplevd hvordan det er å få inspektører fra den anerkjente guiden på besøk.
- Hvis man plutselig har en booking gjort av en utenlandsk «single diner», kan det tyde på at man får en inspektør på besøk. De er helt anonyme i bookingen og bruker forskjellige navn til hvert restaurantbesøk, men jungeltelegrafen går selvfølgelig blant restaurantene, forteller kokken.
I tillegg til at de spiser alene under pseudonym, går det igjen at de er svært høflige og har gode manerer. Og til tross for anonymiteten, kan Ramsvik fortelle at inspektørene innimellom velger å avsløre identiteten sin etter at måltidet er over.
- De kan for eksempel legge igjen visittkortet sitt, noe jeg tolker som et positivt vink og en fin gest om at måltidet gikk bra, sier kokken.
Ylajali stengte for øvrig dørene i 2015, og året etter startet Ramsvik et kokkekollektiv med oslokokkene Anders Braathen, Tom Victor Gausdal og Stian Floer.
Ville du jobbet som Michelin-inspektør? Del dine tanker i kommentarfeltet!
Publisert: 31.05.2017 kl. 15:34
Oppdatert: 31.05.2017 kl. 16:12
Lag deg en gratis konto