Derfor er grønnkål bra for deg
Ikke bare er det godt, det er også utrolig sunt. Her kan du lære mer om hvorfor.
De siste årene har grønnkålen vært en het mattrend, og det ikke bare i Hollywood som har folk trykket den til sitt bryst. Selv her til lands har grønnkålen gjort sin store entré, og grønnsaken dukker opp i oppskrifter for alt fra pesto og suppe, til chips og smoothies.
De fleste vet også at grønnkålen er en skikkelig næringsbombe - men akkurat hvor sunn er den?
Grønnkålen blir nå hauset høyere opp en spinaten - vår tids standard for en grønn næringsbombe - og dette er grunnene:
1. Grønnkålen er full av vitaminer. En kopp med tilberedt grønnkål inneholder over 1000 prosent vitamin K, og nærmere 100 prosent vitamin A og C. Den huser også mangan, kobber og vitamin B6, og dekker ti prosent av kroppens fiberbehov.
2. Den reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer. En porsjon med grønnkål inneholder 121 milligram av Omega-3-fettsyrer - som tilsvarer en stor del av det anbefalte dagsinntaket på 500 milligram. Omega-3-fettsyre blir omdannet til signalstoffer kroppen trenger, og demper betennelse i kroppen. De reduserer også risikoen for hjerte- og karsykdommer og hjerneslag.
3. De gode næringsstoffene i grønnkål er også gode for hjertet ditt, takket være høyt innhold av fiber, vitamin C og B6, og kalium. Hjertet er avhengig av en godt regulert kaliumkonsentrasjon, og musklene og nyrene er også i stor grad avhengig av kaliumbalanse i kroppen. Et høyt kaliuminntak forbindes også med redusert risiko for slag.
4. Grønnkål reduserer risikoen for kreft. Studier fra World Cancer Fund og American Institute for Cancers Research mener at grønnkål kan redusere risikoen for kreft i blæren, bryst, tykktarm, eggstokk og prostata. Det er takket være glukosinolater, som når de brytes ned, danner isotiocyanater. Disse hjelper kroppen i avgiftningen av fremmedstoffer og skadelige forbindelser som kan øke risikoen for sykdom. Det er disse stoffene som skal være kreftforebyggende.
5. Grønnkål kan også senke kolesterolet. Dampet grønnkål blir sammenlignet med det kolesterolreduserende stoffet i det reseptbelagte kolestyramin, takket være sekvesteringsmidler som binder seg til gallesyrer.
6. Sist men ikke minst, inneholder grønnkål mer antioksidanter enn noen annen grønnsak. Den inneholder liponsyre, en antioksidant som har senket blodsukkeret hos diabetikere, og er også full av flavonoider som quercetin og kaempferol som reduserer risikoen for flere krefttyper, blant annet lungekreft og eggstokkreft.
Dette får du i deg ved å spise 100 gram grønnkål:
150 % av dagsbehovet for vitamin C
64 % av dagsbehovet for vitamin A, i form av betakaroten.
68 % av dagsbehovet for vitamin E
23 % av dagsbehovet for vitamin B6
20 % av dagsbehovet for kalsium
17 % av dagsbehovet for kalium
15 % av dagsbehovet for fiber
11 % av dagsbehovet for magnesium
11 % av dagsbehovet for jern
11 % av dagsbehovet for vitamin B2
10 % av dagsbehovet for vitamin B1
10 % av dagsbehovet for folat
9 % av dagsbehovet for fosfor
6% av dagsbehovet for protein
6 % av dagsbehovet for sink
4 % av dagsbehovet for selen
Kilde: Huffington Post.
Publisert: 10.02.2016 kl. 16:07
Lag deg en gratis konto