Til hovedinnhold

Huseier Christian Ringnes: - Trist og vemodig at Grand Café legges ned

24. juni 2015Aktuelt
KJENT: Grand Café ligger på Karl Johan i Oslo. I september stenger dørene. Foto: Espen Sjølingstad Hoen/Kyrre Lien/VG
KJENT: Grand Café ligger på Karl Johan i Oslo. I september stenger dørene. Foto: Espen Sjølingstad Hoen/Kyrre Lien/VG

Til tross sterke reaksjoner på stengingen av Oslos kjente Grand Café, har «huseier» og kulturentusiast Christian Ringnes ingen redning for hånd. Byantikvaren skal bistå i ny eierjakt.

- Det er meget trist og vemodig at Grand Café legges ned. Jeg har dog stor forståelse for at vår leietager ikke kan fortsette å drive den med store tap etter å ha snudd hver sten for å finne mulighet for lønnsom drift, skriver Ringnes i en sms til Godt.

Driften av den ærverdige kaféen ble tidligere i år overtatt av hotellkonsernet Pandox, som blant annet eies av Eiendomsspar - og med det også Christian Ringnes, ifølge DN.

Det har kokt blant matelskere og Oslo-entusiaster på sosiale medier etter at det denne uken ble kjent at historiske Grand Café legges ned etter 141 år. Det var Dagens Næringsliv som først omtalte at det er kroken på døren for stedet 1. september.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STENGES: Christian Ringnes på Grand Café, som stenger dørene 1. september i år. Foto: Terje Bringedal/VG
STENGES: Christian Ringnes på Grand Café, som stenger dørene 1. september i år. Foto: Terje Bringedal/VG
Foto: Terje BringedalVG

På VGs Facebookside har over hundre engasjert seg. «Mange minner og historier som går tapt,» skriver én leser. «Veldig trist, En oppfordring til Christian Ringnes å redde Grand kafe!» skriver en annen.

Mens rikssynser Kjetil Rolness på sin åpne Facebook-side luftet frykten for hva som vil åpne i de nye lokalene:

- Dette er trist. Har alltid likt meg her. Nydelige lokaler. Som nå skal inntas av Hennes & Mauritz? Er intet hellig lenger?

Ringnes forsikrer imidlertid overfor Godt at de vil ta seg god tid til å finne rett arvtaker.

- Dette lokalet er så viktig både for Grand Hotel, Oslo og oss at vi sammen med vår leietager vil bruke den tid som trengs for å finne frem til den beste fremtidige bruk av lokalene. På nåværende tidspunkt har vi ingen konkrete ideer for dette. Men vi er oss vårt ansvar bevisst og ser viktigheten av å gjøre så godt vi kan, skriver Ringnes.

- Kan bruke kulturminneloven

VIKTIG KAFÉ: Byantikvar i Oslo, Janne Wilberg, påpeker kafeens høye kulturminneverdi. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
VIKTIG KAFÉ: Byantikvar i Oslo, Janne Wilberg, påpeker kafeens høye kulturminneverdi. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

Byantikvar i Oslo, Janne Wilberg, beskriver lokalene som verdifulle for Oslo.

- Både hotellet og kaféen har veldig høye kulturminneverdier, og Grand Café har vært en sammenhengende restaurantvirksomhet i mange år, sier Wilberg til Godt.

Byantikvaren forteller at deres oppgave nå er å sørge for at ny bruk ikke ødelegger kulturminneverdier i det ærverdige lokalet. Blant de største verdiene finner man blant annet flere malerier av Kristiania-bohemen malt av kunstner og forfatter Christian Krogh.

- Jeg skal være forsiktig med å uttale meg om akkurat hva som kommer der, men det er viktig at det er en utadrettet virksomhet som inviterer folk inn, som for eksempel en kafé, sier Wilberg.

- Kan vi ende opp med en Espresso House i Grand Cafés gamle lokaler?

- Byantikvaren har ikke noe formening om hva som skal inn. Så lenge det skjer på kulturminnenes premisser, må vi akseptere den bruken eierne ønsker, fortsetter Wilberg.

- Kan dere garantere at lokalene vil beholdes som de er?

- Jeg kan ikke si noe konkret om hvordan lokalene kommer til å bli. Men det er klart at både vi og riksantikvaren har et ønske om at lokalene ikke skal vesentlig endres. Om nødvendig kommer vi til å bruke kulturminneloven, men jeg vil tro at eierne vet hvilke kvaliteter som er der, og vil ta dette med i vurderingen rundt videre bruk, sier byantikvaren.

Grand Café åpnet dørene i 1874, og har blitt ombygget en rekke ganger siden da. Hotellet gjennomgikk en stor utbygging i 1913, og fikk hele interiøret endret i 1930.

TRADISJON: For mange hører en tur innom Grand Café med i feststemte tider som jul eller 17. mai. Nå tar det slutt. Foto: Frode Hansen/VG
TRADISJON: For mange hører en tur innom Grand Café med i feststemte tider som jul eller 17. mai. Nå tar det slutt. Foto: Frode Hansen/VG

Hva tenker du om at Grand Café stenger dørene? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet.

Publisert: 24.06.2015 kl. 15:47
Oppdatert: 25.06.2015 kl. 09:57


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?