Grilltips: Slik får du perfekt grillet fisk

NØTTEGODT: Peanøttdressingen gir denne grillede laksemiddag noe litt ekstra; server med grillet hjertesalat og sitron og du har den perfekte søndagsmiddag. Foto: Stian Broch fra Glød/Gyldendal Norsk Forlag
NØTTEGODT: Peanøttdressingen gir denne grillede laksemiddag noe litt ekstra; server med grillet hjertesalat og sitron og du har den perfekte søndagsmiddag. Foto: Stian Broch fra Glød/Gyldendal Norsk Forlag
Pia Cecilie Vabro

Type fisk, steketermometer og riktig bruk av varme er, i følge grillmester Jan Ivar Nykvist, det du må tenke på når du skal grille fisk.

Fire ganger norsk mester i grilling Jan Ivar Nykvist kan sin grillmat, og i vår har han tatt på seg oppgaven å lære Godt.no å grille. Hver uke deler grillmesteren sine aller beste grilltips for forskjellige råvarer. Denne uken snakker vi om fisk.

GRILLMESTEREN: Jan Ivar Nykvist er kanskje Norges beste griller, han har vært Norgesmester i grilling fire ganger. Og brenner for den norske grillmaten på sin blogg http://nykvist.no. Foto: Stian Broch fra boken Glød/Gyldendal Norsk Forlag.
GRILLMESTEREN: Jan Ivar Nykvist er kanskje Norges beste griller, han har vært Norgesmester i grilling fire ganger. Og brenner for den norske grillmaten på sin blogg http://nykvist.no. Foto: Stian Broch fra boken Glød/Gyldendal Norsk Forlag.

Hva er den gylne regel for grilling av fisk?
- Det er faktisk tre gylne regler for å lykkes med fisk på grillen. Den første er at du må velge riktig fisketype. Fisker som er litt «faste i fisken» egner seg best, sånn som kveite, laks, tunfisk og steinbit. Den andre regelen er at du må bruke et digitalt steketermometer for å få perfekt resultat hver gang. Prøv deg frem, og finn din favorittkjernetemparatur. Jeg liker laksefileten når den har en kjernetemperatur på 45 grader, og hel fisk når den har en kjernetemperatur på 50-52 grader. Den tredje regelen er riktig bruk av direkte- og indirekte varme. Fiskefiletene skal grilles på direkte varme til de er gylne, og så steke den ferdig på indirekte varme.

Er det noen fisketyper som egner seg særlig godt til grilling?
- Laks, kveite, piggvar og rødspette egner seg perfekt for grillen! Jeg liker veldig godt å grille hel fisk. Den griller jeg på aluminiumsfolie på indirekte varme. La gjerne fisken ligge på grovt salt under grillingen slik at den får litt ekstra smak. Sett i steketermometeret og la fisken ligge på grillen med lokket igjen til den har kjernetemperetur på 50-52 grader. Hel fisk er det lett å lykkes med til mange mennesker! Og så er det veldig imponerende å sette en hel fisk på bordet!
Hva er den vanligste feilen folk gjør når de skal grille fisk?
- Når folk skal grille fisk snur de veldig ofte fisken altfor tidlig. Da rekker det ikke å danne seg en stekeskorpe på fisken, og den setter seg fast. La den ligge lenge nok før du snur den. Og husk: det er lov til å legge aluminiumsfolie under fisken - da er du garantert at den ikke setter seg fast. Torsk legger jeg alltid i folie, for dette er en sart fisk som lett faller fra hverandre. Det er bedre å bruke folie, enn å ha grillen full av fisk!
Er det noe man skal gjøre med fisken før man griller den?
All fisk pensler jeg med en nøytral olje før jeg griller den! Bruk gjerne solsikke-, raps- eller druekjerneolje. Da setter ikke fisken seg så lett fast.

SØNDAGSMIDDAG PÅ GRILLEN: Asiatisk inspirert lakesfilet med soyasaus og peanøtter er perfekt grillmat - og perfekt helgemat; oppskriften finner du her. Foto: Stian Broch fra Glød/Gyldendal Norsk Forlag
SØNDAGSMIDDAG PÅ GRILLEN: Asiatisk inspirert lakesfilet med soyasaus og peanøtter er perfekt grillmat - og perfekt helgemat; oppskriften finner du her. Foto: Stian Broch fra Glød/Gyldendal Norsk Forlag

Hva slags tilbehør skal du helst velge til grillet fisk?
- Fisk trenger litt mer omsorg og kjærlighet enn kjøtt på grillen. Derfor velger jeg ofte litt enklere tilbehør som kan gjøres klart på forhånd. Lag for eksempel en smakrik couscoussalat med grillede grønnsaker. Det funker til de fleste fisketyper og smaker fantastisk. Jeg krydrer stort sett bare med salt og pepper når jeg griller fisk, og bruker derfor tilbehør som fremhever fiskens smak fremfor å overdøve den. Norsk fisk er i verdensklasse, og fortjener å ha hovedrollen på grilltallerkenen.

Hel fisk
Legg den gjerne på grovsalt i en åpen aluminumsfoliepakke på indirekte varme. Grill med lokket på grillen. Hel laks kan fylles i buken med sitron, urter og smør. Grill til en kjernetemparetur på 52 grader. La fisken hvile i 10 minutter før servering.
Fiskefilet
Pensle fiskefileten med nøytral olje og krydre med ønsket krydder. Grill den først på direkte varme, la den ligge der til den slipper taket. Flytt den over til indirekte varme og la den steke ferdig der. Bruk fisketyper som egner seg for grillen, og ikke vær redd for å legge fisken i folie på grillen hvis du er usikker.
Kveite
Legg kveiten på grovt salt på folie. Lag noen snitt i fisken som du fyller med urter og sitron. Legg den på indirekte varme og la den ligge til den har en kjernetemperatur på 50 grader. La fisken hvile i 10 minutter før servering. Perfekt mat til mange!
Makrell
Min favoritt er å lage tre snitt på hver side av makrellen, pensle med olje og krydre med salt og pepper. Jeg fyller buken med dill og sitron og griller den på direkte varme til den er sprø, gyllen og ferdig!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?