Slik dyrker du chili hjemme - stor guide
Selvdyrket chili slår den du får kjøpt i matbutikken på smak - lett! Her er alt du trenger å vite om å dyrke herlige typer chili som Ukranian Sweet, Jamaican Bell, Peruvian Purple.
Har man først blitt hekta på chili er det ingen vei tilbake. Ulike styrkegrader, smaker, aroma, utseende og mangfold gjør den til en liten godbit for oss hjemmedyrkere og perfekt i blant annet sommerens grillmarinade.
At den er enkel å foredle gjør at du kan nyte smaken året rundt, enten du tørker eller sylter. Det slår garantert den røde chilien du finner i butikken, uten at vi på noen som helst måte forsøker å rakke ned på den. Den blir bare høyst ordinær i dette selskap.
Chili trenger mye varme og lys, så i Norge må man legge forholdene til rette. Heldigvis er det ikke så store tiltak som må til.
1. Velg riktig sort - hvor sterk vil du ha den?
Når du skal dyrke chili, finnes det mye å velge mellom. Bare i Mexico har man over 120 forskjellige sorter med forskjellig smak, form, farge og styrke. Det som skiller gutter fra menn i denne sammenhengen er styrken på chilien, som rangeres på Scouville skalaen.
Skal man tøffe seg litt anbefaler Rodeløkka Småplantlag å få seg ei buske med Habanero.
Herunder finnes det selvfølgelig et rikt utvalg av sorter, men skulle du komme over en Habanero Fatale er den vel verdt et forsøk. Det finnes et utvalg chilifrø på hagesenter, men ofte er ikke disse av det spenstige slaget. Det finnes flere chilientusiaster der ute, så anbefalingen for å få tak i mer sjeldne frø er å søke rundt på internett og ta kontakt med din foretrukne chilibonde.
2. Prøv «selvforsynt» chilifrømetode
Chili er veldig enkel å få frø fra. Man kan rett og slett bare legge en chilifrukt til side og vente til den har tørket. Når man kan riste på den og den høres ut som en maracas er frøene klar til å tas ut og såes, eventuelt spares i din egen frøsamling.
3. Begynn tidligpå året
I Norge sår man chili i begynnelsen av februar, potter den om etter hvert som den vokser og plasseres ut en gang mellom 17 mai og St. Hans. Fruktene begynner gjerne å komme omkring midten av juni og det er bare å begynne å høste når de er modne, nye frukter kommer uansett til. Har du ikke sådd selv, kan du fint kjøpe deg en chiliplante på et hagesenter og spare på frøene til neste sesong.
4.Vær obs på høstens utfordringer for chiliplantene dine
Med mindre man har et oppvarmet drivhus forsvinner varmen og det deilige sommerklimaet altfor fort i Norge. I midten av september er det slutt på chilidyrking utendørs. Selvfølgelig er det mulig å forlenge sesongen ved å snekre sammen små drivhus, bruke varmelamper og lignende, men det er nok bare å erkjenne at vi bor på grensa til polare strøk og at det på et tidspunkt er nok for denne latinamerikaneren. Det som derimot vil fungere er å flytte plantene inn igjen.
Gjør da det motsatte av da du satte de ut, altså tilvenning. Veksle gradvis mellom ute og inne slik at de ikke får sjokk og dør tvert. Chilibuskene er på dette tidspunktet ganske store, gjerne rundt en meter i både høyde og bredde, så her må man nok gjøre noen valg over hvem man skal satse på. Det kan fort bli trangt med fem seks buskas i stua. Husk uansett å sette plantene i nærheten av vinduet. De trenger det lyset som er.
5. Lag krydder av fruktene
Husk dette!
Har du ikke plass i det hele tatt eller tenker at chiliplanten er noe som hører sommersesongen til er det bare å høste de frukter som måtte være på planta. Husk at hele chilifrukten kan brukes og at frøene er sterke og gjerne kan følge med hvis du for eksempel lager chilipulver.
Tørket chili holder godt på smak og styrke, så pulverform er en ypperlig måte å holde på smaken av din favoritt. Det er også moro å sylte chili. Da tilfører man en surhet som åpner opp for nye bruksområder. Vi liker en god sylta Jamaican Bell til grilla juleribbe. Det er fusion det!