Huskelisten som redder julematen

18. desember 2020Aktuelt
SPRØ RIBBE: For en stressfri julaften, planlegg måltidet godt.
SPRØ RIBBE: For en stressfri julaften, planlegg måltidet godt.
Foto: Sara Johannessen/VG

Unngå stress før årets viktigste måltid. Legg en ribbeplan!

Det bare få dager til årets mest tradisjonsrike måltid. For meg og mange andre innebærer det saftig ribbe med knasende sprø svor og en deilig multekrem til dessert.

Det florerer av tips og meninger om hvordan du best skal lykkes med juleribba, og sannheten er nok at de fleste metodene vil føre til omtrent samme resultat. Jeg håper uansett at du velger et ribbestykke med god kjøttfylde og et skikkelig spekklag.

Balanser den tunge ribben med friske innslag  som salat  og noe godt å drikke.
Balanser den tunge ribben med friske innslag som salat og noe godt å drikke.
Foto: Stian Broch / VG

For uerfarne førstegangsstekere og andre som fortsatt føler seg litt usikker på julekveldens høydepunkt, vil jeg her presentere min måte å gjøre det på.

Som så ofte når det gjelder store måltider er det viktig med gode råvarer, planlegging og timing. Alt som kan gjøres klart på forhånd er bra. Hvorfor ikke lage en egen kjøreplan? Selv er jeg helt avhengig av lister. Jeg har ikke tall på hvor mange spiralhefter jeg har skrevet ut, men det er i hvert fall ikke få.

Sett deg stille og rolig ned i kveld og lag en liste over alt som skal lages og forberedes. Det er mange små ting som fort kan glemmes når stressnivået øker, og da er det godt å ha en liste å ty til. Gleden over å stryke punkt for punkt når du jobber deg nedover listen skal heller ikke undervurderes.

Det optimale er å ha handlet inn alt du trenger i god tid. Selv har jeg som mål å slippe og handle på lille julaften. Bare det å finne parkeringsplass ved en større butikk den dagen, er stress nok i seg selv.

Her er noen holdepunkter du kan ha i minne når du lager din egen kjøreplan:

  • Krydre ribba 1-3 dager i forveien.
  • Kok rødkål (eller surkål) i samme slengen, den blir bare bedre av å stå litt.
  • Planlegger du hjemmelagde medisterkaker, er det bare å sette i gang med det også.
  • På lille julaften skal roen senke seg. Pust med magen, puss glass og bestikk, brett servietter og aller helst dekk og pynt julebordet. Er det multekrem du planlegger til dessert, kan du sukre multene, lage multesaus og krokan.
  • Selveste julaften begynner tidlig for kokken, det er bedre med litt for god tid enn stress og mas. Gjør klar alt av tilbehør, sånn at det bare er steking/oppvarming og den siste finishen som gjenstår.
  • Ribba må i ovnen senest klokken 13.00 (hvis middagen er planlagt til cirka klokken 17.00).
  • Nå er det tid for opprydning på kjøkkenet. Vask og rydd benken. Kun det som skal brukes, skal stå fremme. Orden i systemet er utrolig viktig for en smidig og stressfri gjennomføring.
  • Når ribba er snudd og alt er i orden, kan kokken ta seg en pust i bakken og kvalitetssikre konfekten.
  • Kanskje er det også på tide å få på seg finstasen?
  • Nå gjenstår bare sjarmøretappen. Poteter skal kokes og tilbehør skal straks varmes. Også var det svoren da!
  • Når tiden er inne drar du en stol bort til ovnsdøren, setter deg ned og følger med på svoren til resultatet er knasende sprøtt og oppblåst. Vik ikke fra din post før oppdraget er fullført.
  • Her skal jeg gi deg et hemmelig tips: Hvis du har en varmepistol ( ikke skibrenner/crème brulee-brenner), kan du meget kontrollert la den gjøre jobben der hvor svoren fortsatt ikke er helt sprø.
  • Mens ribba hviler, justeres sausen, og rødkålen får selskap av et par-tre spiseskjeer ribbefett. Stek gjerne medisterkaker og julepølsene i en stor stekepanne, eller bruk stekeovnen. Stek løk, epler og svisker.

Sammen med medisterkaker og/eller julepølse har jeg her servert delikatesseløk, eplebåter og svisker som er stekt i smør og litt flytende honning. Stek løken mør over middels varme før du har i eplebåter, honning og til slutt svisker. Som ekstra krydder passer det godt med litt frisk salvie eller rosmarin.

Eller hva med å sette et personlig preg på sennepen? Sjekk oppskriften på sennep med konjakk og rosiner her!

Når alt er på stell, er det bare å anrette, skjære opp ribba, drysse over litt hakket persille og servere julemiddagen med stor ro og fornøyelse.

Multekremen pisker du rett før den skal serveres, da blir den aller best.

Med de beste ønsker om en riktig god jul, fylt med kjærlighet, glede og god mat!

Publisert: 20.12.2013 kl. 09:30
Oppdatert: 21.12.2021 kl. 12:35


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?