Hjemmelaget is med kanel

12. september 2013Aktuelt
DESSERT: Den beste isen lager du selv, og med Olavs metode trenger du ikke iskremmaskin. Foto: Magnus Wintersborg
DESSERT: Den beste isen lager du selv, og med Olavs metode trenger du ikke iskremmaskin. Foto: Magnus Wintersborg

Ekte hjemmelaget is er alltid godt. Her er Olavs oppskrift og hemmelighet for å lage nydelig is uten iskremmaskin.

Ukens matblogger Olav Birkeland (38)
Er selvstendig næringsdrivende og matskribent.
Bor i Mandal.
Favorittråvaren er sitron, pepper og stjerneanis.Favorittredskapen er kniv, sous vide-sirkulator og grillen.
Blogger påhobbykokken.no der han ønsker å formidle gleden og mestringen med å lage sin egen mat fra bunnen av.
Ukens matblogger Olav Birkeland (38) Er selvstendig næringsdrivende og matskribent. Bor i Mandal. Favorittråvaren er sitron, pepper og stjerneanis.Favorittredskapen er kniv, sous vide-sirkulator og grillen. Blogger påhobbykokken.no der han ønsker å formidle gleden og mestringen med å lage sin egen mat fra bunnen av.
Foto: Foto: Magnus Wintersborg

- Is er like godt om høsten som om sommeren, og når du har gjester er dette en nydelig og enkel dessert, sier ukens matblogger Olav Birkeland til Godt.

Olav er bedre kjent som «Hobbykokken», og har skrevet over 600 innlegg på hobbykokken.no siden han startet å blogge i 2006.

- For å få mest mulig ut av kanelstangen, fortsetter Olav, lønner det seg å koke opp melk og fløte sammen med kanelstangen, og så la den trekke i omtrent 30 minutter.

- Isen blir aller best, sier Olav, hvis du lager iskremrøren dagen før du skal bruke den og lar den modne i kjøleskapet. Husk også at det er spesielt viktig med god hygiene når du lager is hjemme, vær nøye med målene og raus når du serverer.

Hva er hemmeligheten til Olav? Det er å først fryse ned isen i isterningsbrett og så kjøre den i kjøkkenmaskinen etterpå.

Ingredienser

  • 3 dl fløte
  • 5 dl H-melk
  • 150 g sukker
  • 1 stk kanelstang
  • 1 ts malt kanel
  • 120 g eggeplommer (ca. 6 stk)

Fremgangsmåte

1. Bland sammen melk og fløte og tilsett kanelstangen og den malte kanelen. Kok opp på middels sterk varme. Ta vekk gryta fra platen og la det trekke i omtrent 30 minutter.

2. Pisk sammen eggeplommer og sukker til en lett eggedosis til sukkeret er oppløst, omtrent 3 minutter.

3. Sil vekk stangen og hell melken over eggedosisen. Her kan det fort slå seg, så da er det viktig å gjøre det gradvis. Jeg pleier å røre inn et par spiseskjeer først og så gradvis mer etterhvert.

4. Når all melken er helt over eggedosisen tar du blandingen over i en gryte og varmer den opp til 81 grader på middels sterk varme. Bruk en slikkepott for å røre i blandingen med jevne mellomrom.

5. Ha iskremrøren over i en egnet beholder med lokk og oppbevar i kjøleskapet over natten.

6. Nå det gjelder innfrysning av is så blir konsistens best jo fortere du får fryst den ned. En halvtimes tid i ismaskin er best, men hvis du ikke har det kan du bruke en av disse metodene:

Ha blandingen i en en form og frys den inn ved å røre i den en gang hver halve time, i 3 timer.

Du kan også fryse den i et isterningbrett først, og kjøre den til en jevn blanding i en kjøkkenmaskin eller blender når isterningene er frosne.

Publisert: 12.09.2013 kl. 11:44
Oppdatert: 12.09.2013 kl. 14:58


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?