Godt tester: Slik er den omstridte erte-guacamolen
Elsket av New York Times, men hatet av folket. Vi har laget, og testet, deres mye diskuterte guacamole med erter.
Det er sjelden det koker så mye om en matrett som det har gjort de siste dagene om en veldig spesiell guacamole.
I forrige uke twitret New York Times at folk burde tilsette erter i guacamolen, noe som fikk folk til å reagere med sinne, frustrasjon og generell misnøye. Debatten ble til slutt så intens at til og med USAs president Barack Obama twitret sin mening om saken:
Artikkelen fortsetter under bildet.
President Obama likte med andre ord heller ikke idéen om å endre oppskriften på alles store favoritt - guaccaen.
Vi i Godt-redaksjonen derimot, er alltid åpne for nye variasjoner av gamle klassikere. Derfor har vi laget den omstridte erteguacamolen, og latt redaksjonen smake og komme med sin dom.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Langdryg
I motsetning til den «klassiske» guacamolen, inneholder ikke New York Times' erteguacamole hvitløk. Den inneholder derimot jalapeños som skal svartsvies i panne (vi brukte grønn chili), solsikkefrø, og masse, masse lime.
Her er det forøvrig verdt å merke seg at det er viktig å skjære av toppen på jalapeñoen eller chilien du skal svartsvi. Hvis ikke kan den eksplodere utover hele kjøkkenet på grunn av den intense varmebehandlingen (vi... skriver ikke av erfaring).
Dette gjør at guacamolen ikke tar ti minutter å lage, som en «vanlig» guacca. Den tar nærmere tre kvarter til én time, da for eksempel de svartsvidde chiliene må kjøles ned i en boks med plastfolie, og erter må både renses og blansjeres.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Smakstest av erteguacamole
For at smakstesten skal bli så korrekt som mulig har vi brukt nachochips med nøytral smak. Smakspanelet består av Natalie Ngo (journalist, Godt), Pia Cecilie Vabro (journalist, Godt), Line Blokhus (journalist, MinMote) og Elisabeth Stigum (journalist, Vektklubb).
Dette mente panelet:
- Vær så god, og smak på den omstridte guacamolen.
Line: Dette var godt, jeg liker smaken av lime.
Natalie: Ja, den er veldig god! Jeg synes jeg kjenner konsistensen av erter, men jeg vet ikke om det egentlig er fordi jeg tenker veldig på det.
Pia: Man får i hvert fall en god ettersmak av lime. Hva er egentlig poenget med ertene?
- De skal gi en søtere smak til guacamolen.
Pia: Hm. Jo, ja, den er kanskje litt søtere.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Elisabeth: Jeg tenker at denne er perfekt for de som ikke liker hvitløk.
Natalie: Enig. Den er perfekt for de som synes vanlig guacamole er for kraftig og sterk i smaken. Veldig mild og frisk på grunn av limen og koriander.
Pia: Jeg hadde ikke lagd den selv. Den er altfor avansert i forhold til resultatet, og jeg synes helt ærlig at jeg ikke smaker den svidde chilien. Den smaker avokado, lime og koriander.
- Så, for å konkludere?
Alle: Erteguacamole er godt, men ikke verdt innsatsen det tar å lage den.
Terningkast: 4
Fikk du lyst på guacca? Her er oppskriften på en klassisk variant:
Hva tenker du om erteguaca? Noe for deg? Lysten på erteguaca? Diskuter i kommentarfeltet under!
Publisert: 08.07.2015 kl. 15:46
Oppdatert: 13.07.2015 kl. 13:23
Lag deg en gratis konto