Til hovedinnhold

Dette må du huske på når du skal lage sushi

FERSK: Laks er blant de vanligste fisketypene i sushi. Kjøper du norsk oppdrettslaks trenger du ikke å fryse den før du spiser den rå. Foto: Line Møller/VG
FERSK: Laks er blant de vanligste fisketypene i sushi. Kjøper du norsk oppdrettslaks trenger du ikke å fryse den før du spiser den rå. Foto: Line Møller/VG

Hvilken fisk skal du bruke, og skal den være fryst eller fersk? Vi gir deg svarene.


Sushi er både sunt og godt, og du trenger ikke å dra på restaurant for å nyte den japanske retten. Den er nemlig overraskende enkelt å lage selv, så lenge du vet hvilke råvarer du kan bruke.

Seniorrådgiver i seksjon sjømat hos Mattilsynet, Åsne Sangolt, forteller at det er flere ting du bør huske på når du skal lage sushi og lignende retter hvor du bruker rå fisk.

– Det er svært viktig med ferske råvarer, god kjøling og god hygiene. På den måten kan du sikre et måltid av god kvalitet, som er helsemessig trygt å spise, sier hun.

Disse fisketypene må fryses først

Sangolt forteller at det er viktig at villfisk har vært fryst først hvis den skal spises rå. Den kan nemlig inneholde parasitter, eller kveis, som kan gi mageinfeksjon hos mennesker.

– I tillegg til å fjerne synlige kveis, må du dypfryse villfisk som skal spises rå i minst et døgn. På den måten dreper man eventuelle kveis i fisken som man ikke har fått fjernet, forklarer hun.

Norsk oppdrettslaks og -ørret trenger imidlertid ikke å fryses først, da undersøkelser viser at disse ikke inneholder levende parasitter, ifølge Sangolt.

– Men andre oppdrettede arter må fryses på lik linje med villfisken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MANGE MULIGHETER: Sushi kommer i en rekke former og smaker. Og det er veldig enkelt å lage selv, så lenge du kan forholdsreglene. Foto: Sara Johannessen/VG
MANGE MULIGHETER: Sushi kommer i en rekke former og smaker. Og det er veldig enkelt å lage selv, så lenge du kan forholdsreglene. Foto: Sara Johannessen/VG

Enkelte fisketyper skal ikke brukes

Sangolt forklarer at fisk fra fiskefamilien Gempylidae, som for eksempel oljefisk/smørmakrell og Escolar ikke kan spises rå som i sushi.

– Denne fisken inneholder mye ufordøyelige fettsyrer, og kan i rå tilstand gi diaré, kvalme, oppkast, magesmerter og hodepine, sier hun.

Gempylidae må ikke forveksles med smørfisk, som kommer fra fiskefamilien Stomateidae. Denne er trygg å spise rå som i sushi.

Sangolt forklarer at opplysninger om familienavn og krav til håndtering skal gå fram av merkingen for å sikre riktig behandling av slike produkter.

Mattilsynets seks huskeregler når du skal lage sushi hjemme:

  • Bruk fersk fisk.
  • Oppbevar fisken kjølig.
  • Ha god hygiene.
  • Kjøl ned risen raskt etter koking.
  • Fjern eventuelle parasitter.
  • Dypfrys villfisk i minst et døgn.

Slik spiser du sushi «riktig»

Sjefkokken på Michelin-restauranten Sabi Omkase, Roger Asakil Joya, har tidligere fortalt til Godt hvor viktig det er å vite hvordan du skal spise sushien for å ikke ødelegge smaksopplevelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DELTE SUSHITIPS: Sjefkokk hos Sabi Omakase, Roger Asakil Joya (høyre), her sammen med medeier Njål Gaute Solland. Foto: Marie von Krogh
DELTE SUSHITIPS: Sjefkokk hos Sabi Omakase, Roger Asakil Joya (høyre), her sammen med medeier Njål Gaute Solland. Foto: Marie von Krogh

Han hadde da tre tips til hvordan man bør spise sushi for å få best mulig opplevelse når man spiser hjemme:

1. Du skal ikke legge ingefær på toppen av sushien. I tillegg skal ingefæren aldri spises før man har spist opp. Ingefær er ment for å rense smaken i munnen.

2. Ikke dypp risen i soyasaus, kun fisken. Dersom du dypper risen i soyasaus, blir det fort en for sterk soyasmak - og det kan ødelegge hele smaksopplevelsen.

3. Ikke bland wasabi med soyasaus. Det ødelegger smaken siden sushien skal spises så ren som mulig.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?