Bocuse d'Or Europa 2018: Norges Christian André Pettersen tok gull

12. juni 2018Aktuelt
TIL TOPPS: Christian André Pettersen fra Bodø var Norges kandidat under den prestisjefylte kokkekonkurransen. Det endte med gull. Foto: Marco Bertorello/AFP
TIL TOPPS: Christian André Pettersen fra Bodø var Norges kandidat under den prestisjefylte kokkekonkurransen. Det endte med gull. Foto: Marco Bertorello/AFP

Norge, med Christian André Pettersen i spissen, kom på førsteplass under EM i kokkekunst i Torino.

Dermed går Norges Christian André Pettersen (28) videre til kokke-VM neste år. .

– Nå er jeg helt tom og helt i ekstase. Det var helt fantastisk å høre «Norge» bli ropt opp, og det var en helt magisk følelse å høre den norske nasjonalsangen foran tre-firehundre norske supportere, sier Pettersen over telefonen fra Torino.

Pettersen har erfaring som kjøkkensjef fra restaurant Mondo i Sandnes, og vant Årets kokk i september i fjor. Han ble dermed Norges utsendte til det anerkjente mesterskapet, hvor 20 kokker fra Europa deltar og kjemper om å komme videre til VM. Med seg på laget hadde han commis Håvard André Josdal Østebø og coach Gunnar Hvarnes.

Tårene rant blant norsk publikum i salen da Pettersen steg opp på podiet i Torino og tok imot statuetten. Selv så Pettersen fattet - men rørt ut - etter å ha løftet statuetten over hodet.

Det var tre nordiske land som hevdet seg i kokkekonkurransen, hvor 2. plassen gikk til Sverige og 3. plassen til Danmark.

Pettersen kan fortelle at han har drømt om å stå på podiet i Bocuse d'Or lenge.

– Jeg har drømt om dette siden jeg var ni år gammel. Min far ville ikke at jeg skulle bli kokk, så som et kompromiss ble vi enige om at jeg i så fall skulle bli så bra jeg overhodet kunne bli. Vi tok hverandre i hånda på at jeg ikke skulle gi meg da han døde i 2013. Og nå vant jeg Bocuse d'Or. Det er helt surrealistisk å tenke på nå, sier Pettersen, som skal videre på gallamiddag.

4. plassen gikk til Finland, 5. til Frankrike, 6. til Belgia, 7. til Sveits 8. til Ungarn, 9. til Island og 10. til Storbritannia. Disse ti lagene går da videre til verdensmesterskapet i kokkekunst som holdes i Lyon i januar 2019. Her konkurrerer 24 kokker over to dager.

– Helt rått

Christopher W. Davidsen tok sølv under verdensmesterskapet i kokkekunst i 2017. Han svarer på telefonen fra Torino at stemningen er «helt sinnssyk».

– Det tar helt av her! Det er helt rått at Norge har tatt gull, og at Christian har prestert på det nivået her. Han er helt rå, sier kokken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TIDLIGERE SØLVVINNER: Christopher W. Davidsen tok sølv i verdensmesterskapet i kokkekunst i 2017. Han er imponert over Pettersen. Foto: Reuters/Emmanuel Foudrot
TIDLIGERE SØLVVINNER: Christopher W. Davidsen tok sølv i verdensmesterskapet i kokkekunst i 2017. Han er imponert over Pettersen. Foto: Reuters/Emmanuel Foudrot

Han tror det er flere grunner til at Pettersen tok gull.

– For det første er han helt sykt flink på smak, han er innovativ, og designet har vært på gullnivå.

Nå skal 300-400 nordmenn samles på en restaurant og feire, forteller Davidsen.

– Det blir fest utover natta!

Michelin-kokk Bent Stiansen er president for det norske teamet, og var også Norges dommer i europafinalen. Han beskriver stemningen i Torino som elektrisk.

– Christian André er det største kokketalenet vi har hatt i Norge på mange år. Jeg er veldig optimistisk med tanke på verdensfinalen. Nå skal vi feste veldig hardt i natt, også er det bare å nullstille seg til VM, sier Stiansen til Godt.

Mange på pallen

Norge har tidligere vunnet fem gull, tre sølv og to bronser i Bocuse d'Or VM, og har deltatt 15 ganger - hvorav 13 var verdensfinaler, ifølge Bocuse d'Or.

Bent Stiansen var den første nordmannen som tok gull. Dette skjedde i 1993. I fjor tok Christopher W. Davidsen sølv i VM, mens USA endte opp med topplasseringen.

Menyen - dette ble servert av Norge:

«Testen», tallerkenrett

Gullegget

«Ouef mollet surprise»* med aromatiske urter

Med potet og brunet smør

*Ouef mollet er en klassisk fransk eggerett der egget bløtkokes helt, og eggeplommen utgjør rettens «saus». Det norske teamet har gjort en moderne versjon av denne retten, og blant annet tilsatt en urteolje i eggeplommen. I urteoljen er overraskelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Tom Haga
Foto: Tom Haga

Dagens vårgrønnsaker

Bakt squash med urteemulsjon

Lun asparges med Castelmagno Aligoté

«Soppkaviar» og sprø potetspiral

Saus

Sitron-sabayonne

---------

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Tom Haga
Foto: Tom Haga

«Arktisk vår»

Fatrett, inspirert av den nordiske, arktiske våren og midnattssola.

Chateaubriand Fassone

Lett grillet biff smakssatt med spirer og arktiske blomster

Kalvebrissel og risotto

Risotto med kalvebrissel, morkler og fennikelpollen

Nordnorsk mandelpotet

Halvmåne av mandelpotet fra Nord-Norge med «pisket» potetkrem og ville urter

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Tom Haga
Foto: Tom Haga

Arktisk flora

Sprøstekt terte med en variasjon av fersk løk

Contorno

Asparges Chawanmushi (en hyllest til kandidatens asiatiske røtter)

Sauser

Oksesjysaus med sopp og brunet smør

--------------

Andre priser som ble utdelt:

Best commis - Italia

Special platter - Frankrike

Special platter prize - Finland

Publisert: 12.06.2018 kl. 18:46
Oppdatert: 16.10.2020 kl. 15:37


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?