Kjøkkentips: Ti matvarer du alltid bør ha i fryseren

30. mai 2014Aktuelt
PLANLEGG: Når du har knapt med tid til matlaging, kan det være greit å ha noen frysetriks i ermet. Foto: Frode Hansen/Magnar Kirknes/Terje Bringedal/VG
PLANLEGG: Når du har knapt med tid til matlaging, kan det være greit å ha noen frysetriks i ermet. Foto: Frode Hansen/Magnar Kirknes/Terje Bringedal/VG

Frys ned alt fra saus i isbitform til pizzadeig. Med kun noen få forberedelser og smart bruk av fryseboksen kan du ha hjemmelaget middag klar i en fei hver dag.

Innimellom kan det gå fort for seg i hverdagen, og det føles som at tiden rett og slett ikke strekker til. Da kan matlaging fort komme i siste rekke.

Kanskje det er nettopp derfor den gjennomsnittlige nordmannen bare bruker under én time på matlaging per dag. En undersøkelse gjennomført av OECD viser nemlig at den gjennomsnittlige nordmannen kun bruker en tredjedel så mye tid i løpet av dagen på matlaging som den andelen voksne som lager mat i India. Der brukes i gjennomsnitt tre timer per dag.

I en travel arbeidsuke kan det derfor være greit å ha en fryser full av ferske og gode matvarer, som fort og enkelt kan gjøres om til et herlig måltid på en-to-tre.

Godt.no skrev tidligere denne høsten om maten du kan og ikke kan fryse, noe som kan være en fin måte å ta vare på mat du ikke rekker å bruke opp før den har gått ut på dato.

Del dine smarte tips og triks til oppbevaring av mat i fryseren i kommentarfeltet under.

Men husk: Det er viktig å bruke oppbevaringsbokser som tåler frysing, og la det være igjen litt plass så boksen ikke blir ødelagt når maten utvider seg i fryseren.

Inspirert av det amerikanske matnettstedet Epicurious har Godt laget en liste over ti ting du alltid bør ha i fryseren for en enklere hverdag:

Ferdigkokt pasta

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Visste du at pasta holder seg veldig bra i frossen tilstand? Hvis du koker pastaen så den er litt hardere enn al-dente før du fryser den, unngår du at den blir for myk når du tiner den. Tilsett den frosne og nesten ferdigkokte pastaen direkte i pastasausen eller suppen, og middagen er klar.

Hjemmelaget pastasaus

Foto: Julie Ilona Balas
Foto: Julie Ilona Balas

Apropos pasta: Hjemmelaget pastasaus er både kjempegodt og enkelt å lage. Lag en ekstra stor porsjon neste gang du får lyst på noe italiensk og frys ned i porsjonspakninger. Denne oppskriften funker for øvrig perfekt som både ketchup og pizzasaus, så kok i vei og inviter til italiensk aften.

Pizzadeig

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Dropp ferdigpizzaen, og lag heller et par ekstra pizzadeigbunner neste gang du skal ha hjemmelaget pizza. Bunnen tiner raskt hvis du fryser den ferdig utkjevlet, så da er det bare å bruke ti minutter på å pynte den med all slags digg topping før du slenger den i ovnen. Slik får du hjemmelaget pizza raskere enn du klarer å si «grændis».

Vin og kraft i isbitform

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Har du åpnet en flaske vin du ikke får drukket opp? Eller sitter du igjen med masse deilig kraft eller buljong? Ikke fortvil: Frys det ned i små isbitformer, så har du et ess i ermet neste gang du skal kose deg litt ekstra. Mange sauser og supper blir nemlig utrolig mye bedre hvis man tilsetter en liten skvett vin eller hjemmelaget buljong.

Kjøttdeig

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Kjøttdeig er en super basisvare som passer til det meste. Derfor er det kjempepraktisk å ha litt liggende i fryseren neste gang du for eksempel får lyst på pasta bolognese. Men en stor pakke kjøttdeig kan ta veldig lang tid å tine. Derfor bør du presse den flat før du fryser den. Tid spart til tining, gir mer tid til spising.

Ferske poteter i biter

Foto: Jon Krog Pedersen/VG
Foto: Jon Krog Pedersen/VG

Kutt opp ferske poteter i båter, skiver eller striper, og frys dem ned i store kvanta. Neste gang tiden er knapp trenger du bare å krydre dem med for eksempel salt, pepper, rosmarin og litt olje, før du slenger dem i ovnen. Vips - så har du herlige stekte poteter.

Bacon

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Bacon har fått en skikkelig oppsving i popularitet de siste årene, og den røkte godbiten har nå tatt steget vekk fra å bare være en fet og god frokostgodbit til å være i alt fra cupcakes til milkshakes. Frossen bacon er supert å oppbevare hvis du fryser den ned stripe for stripe i litt bakepapir.

Supper og stuinger

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Gryteretter og supper er supergodt, men kan fort ta lang tid å lage. Da er det flott å vite at de fleste langkokte og breserte retter holder seg bra i frossen tilstand. Tin den frosne gryteretten eller suppen i kjøleskapet natten over, så er det bare å varme den på ovnen dagen derpå. Mør og langkokt mat på fem minutter!

Ferdigpillede reker

Foto: Meny
Foto: Meny

Ferdigpillede reker er kjempesmart å ha i fryseren. De tiner kjemperaskt, og er er supre å tilsette i supper, woker og andre varmretter rett før servering. Bare pass på å ikke koke dem for lenge, for da kan de bli seige. Hvis du har lyst på rekesmørbrød, kan du tine dem raskt i kaldt vann. Nam, dette er smaken av sommer!

Frosne bær og bananer i skiver

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Hvis du har kjøpt for mange bananer og de begynner å bli brune, bør du dele dem opp i skiver og fryse dem ned. Da kan du enkelt og greit lage digge smoothies, eller Godt-bidragsyter Julie Ilona Balas' kjempeenkle bananiskrem med bare én ingrediens. Og har du frosne bær kan du lage herlig og hjemmelaget yoghurtis på to minutter.

Ikke glem å dele dine beste matblinkskudd på Instagram og merk dem med #godtno. Kanskje vi publiserer ditt bilde på forsiden!

Publisert: 30.05.2014 kl. 23:00
Oppdatert: 06.11.2015 kl. 12:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?