IKEA i samarbeid med Noma-grunnlegger

4. juni 2019Aktuelt
IKEA + NYNORDISK = SANT?: IKEA skal nå samarbeide med Claus Meyer, som blant annet anses som en av grunneleggerne av nynordisk cuisine. Foto: Jan Ovind/VG
IKEA + NYNORDISK = SANT?: IKEA skal nå samarbeide med Claus Meyer, som blant annet anses som en av grunneleggerne av nynordisk cuisine. Foto: Jan Ovind/VG

Men akkurat hva som vil komme ut av samarbeidet, er usikkert.

Den svenske interiørgiganten IKEA skal samarbeide med Claus Meyer. Det kom fram på IKEA Democratic Design Days i Älmhult i Sverige i dag.

Meyer er medeier av den verdenskjente restauranten Noma, og var også med på å grunnlegge den i 2003. Noma har i dag to stjerner i Michelin-guiden, og er kåret til verdens beste restaurant fire ganger.

FRA NOMA TIL IKEA: Claus Meyer, som var med å grunnlegge Noma, har også gitt ut flere kokebøker og hatt sitt eget TV-program. Foto: AP Photo/Bebeto Matthews
FRA NOMA TIL IKEA: Claus Meyer, som var med å grunnlegge Noma, har også gitt ut flere kokebøker og hatt sitt eget TV-program. Foto: AP Photo/Bebeto Matthews

Claus Meyer og Nomas kjøkkensjef René Redzepi drev restauranten sammen, men de avsluttet etter hvert samarbeidet. Meyer eide fortsatt 20 prosent av Noma i 2016, ifølge The Guardian. Han omtales også som en av grunnleggerne av nynordisk cuisine.

Ifølge Stine Odland, senior kommunikasjonsrådgiver i IKEA, er dette i første omgang en lansering av samarbeidet.

– I løpet av neste år ser vi for oss at det de skal utvikle er ferdig. Akkurat hva det blir vet vi ikke ennå, men det kan for eksempel være en rett i restauranten eller et produkt - eller begge deler. Men målet er å gjøre god mat tilgjengelig for alle.

Sannsynligvis klart til september 2020

Ifølge en pressemelding ønsker selskapet å vise at bærekraftig mat er et bedre valg for både miljøet og smaksløkene. De viser også til at de ser en tendens hos kommende generasjoner til å gjøre klimapositive tiltak.

– Da vi startet samarbeidet med Claus, spurte vi oss selv: Hva hvis vi kunne stille oss på denne generasjonens side ved å skape et mattilbud som legger både menneskenes og miljøets velvære til grunn? sier Michael La Cour, Managing Director på IKEA Food Services AB i pressemeldingen.

Stine Odland i IKEA Norge forteller at de tror resultatet av samarbeidet - være seg produkter eller retter i restauranten - vil være tilgjengelig fra september 2020. Men allerede fra januar kommer en rett utarbeidet av en norsk kjendiskokk på de norske IKEA-restaurantene.

– Kokk Kjartan Skjelde skal lansere en ny vegetarrett på IKEA Norge i januar, sier Stine Odland, senior kommunikasjonsrådgiver i IKEA.

Burgerkjempe med miljøgrep

IKEA er ikke de eneste som har gjort grep for miljøet. I 2018 satt McDonald's et mål om at all emballasje hos alle restaurantene skulle være bærekraftig innen 2025.

Publikum lot for øvrig høre fra seg da burgergiganten byttet ut plastsugerør med nedbrytbare sugerør av papir. Nesten 40.000 briter skrev under på en kampanje for å få plastsugerørene tilbake, da de mente at papirsugerørene gikk i oppløsning mens man drakk.

Tidligere i år ble det også klart at miljø og bærekraft preget årets matnyheter.

– I 2019 er miljø og bærekraft den store mattrenden, og naturlig nok er mange av årets lanseringer inspirert av dette. Det handler om alt fra innpakning til innhold. Vi ser spesielt at det kommer flere kjøttfrie alternativer og mer plantebasert mat, sa bærekraftsansvarlig Johanne Kjuus i Orkla Foods da.

Publisert: 04.06.2019 kl. 13:12


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?