Julekaker: Lise Finckenhagens tradisjonelle syv (åtte) slag til jul

8. desember 2017Aktuelt
ÅTTE JULEKAKER: Krumkaker, smultringer, berlinerkranser, goro, fattigmann, sandkaker, sirupsnipper hører med til de syv slag - og pepperkaker som en ekstra sort. Foto: Sara Johannessen / VG
ÅTTE JULEKAKER: Krumkaker, smultringer, berlinerkranser, goro, fattigmann, sandkaker, sirupsnipper hører med til de syv slag - og pepperkaker som en ekstra sort. Foto: Sara Johannessen / VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Julen er full av tradisjoner, og i god tradisjons tro skal man fylle opp kakeboksene med minst syv sorter julekaker. På meg ble det åtte i år!

For mye av det gode er nemlig helt topp når det kommer til julebakst, og utvalget av tradisjonelle og noe mer utradisjonelle kakesorter har blitt enormt. Så hva regnes egentlig som de syv klassiske?

Etter å ha sjekket ut diverse (enkle) undersøkelser har jeg kommet frem til at de som herjer på flest oversikter er sandkaker, smultringer, krumkaker, sirupsnipper, fattigmann, goro og berlinerkranser. Det forundrer meg stort at ikke pepperkakene er nevnt her, de ville definitivt vært med på min liste. Så hva gjør man da? Jo, da baker man åtte slag, eller så må en ut. Det får være opp til deg.

Det hersker derimot ingen tvil om at hjemmebakt er bedre en ferdigkjøpt. Har du først bakt, kjevlet, stekt og brent fingertuppene gjennom en runde goro er det med en enorm stolthet du kan serveren kakene (selv om mønsteret ikke ble helt perfekt), og slik innsats og kjærlighet kjennes på smaken.

Og man skal heller ikke kimse av glede over å lykkes med «snippingen» av sirupssnipper, eller spenningen og lettelsen over å få sandkakene hele ut av formen. Spør du meg er dessuten den aller største lykken ved å bake smultringer det å spise den runde bollen som blir til overs ved utstikking. Den kan stekes og nytes nystekt. Tipper det er flere enn meg som har oppdaget det, for jeg har i hvert fall aldri sett den lille bolla på et eneste kakefat.

Grip forkleet, puss kakeboksene og inviter bakeglade venner til juleverksted.

Er du på utkikk etter mer juleinspirasjon? Hva med å forsøke deg på en av disse oppskriftsklassikerne:

Publisert: 08.12.2017 kl. 14:43
Oppdatert: 06.12.2019 kl. 10:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?