Her er hemmeligheten bak Fam Irvolls beste bløtkake
I tillegg til hjemmelaget sukkerbrød er fyllet viktig når motedesigner Fam Irvoll baker bløtkake. Nå deler hun suksessoppskriften fylt med masse bær, frukt og litt likør.
Bakefeberen har herjet by og land den siste tiden og stadig flere tar frem forkle og slikkepott – nå har også kjendisene slengt seg på den klissete bølgen. Blant dem er motedesigner Fam Irvoll som egentlig ikke er særlig begeistret for kaker selv.
– Jeg spiser nesten aldri kaker, men jeg har barn så da må jeg jo bake, sier Fam Irvoll.
Og denne uken baker hun som aldri før på TV-skjermen som deltaker i det ferske bakeprogrammet «Kakekrigen» på FEM. I fem uker fremover skal bakeamatører krige seg frem med mel og sukker, men først ut i ilden er en rekke kjendiser.
Her skal Fam Irvoll sammen med komiker og spaltist Shabana Rehman og artistene Christian Ingebrigtsen og Ben Adams fra A1 prøvekjøre kjøkkenmaskinene.
Fra klær til kaker
Fam er mest kjent for å putte cupcakes på klær og tilbehør som hun designer til både voksne og barn. Nå har designeren imidlertid fått mersmak på å lage spiselige varianter.
– Jeg har faktisk bakt masse etter jeg kom hjem – spesielt cupcakes til bursdager og slikt, forteller Irvoll til Godt, som synes det morsomste med å bake er å pynte kakene.
Nettopp de fargerike cupcakesene sørget for seier i «Kakekrigen» allerede på mandag, hvor første oppgaven var å bake til en lanseringsfest.
Til familiebursdager er det derimot en helt annen kake som vanligvis står i ovnen. Den tradisjonsrike bløtkaken har nemlig vært der så lenge hun kan huske.
Frukt, bær og likør
I løpet av kakebakeprogrammet plukket hun likevel opp nye tips til den perfekte bløtkaken fra konditormester Lars Lian, som sammen med matblogger og kokebokforfatter Monica Csango sitter i dommerpanelet.
– Bak ditt eget sukkerbrød – ikke kjøp ferdiglaget! Det er ikke så vanskelig som det ser ut, tipser Irvoll og fortsetter:
– Tidligere har jeg laget sukkerbrødet i en langpanne som ofte ble flate. Under programmet lærte jeg at jeg bare kan steke kaken direkte i en rund form. Mye enklere!
Bløtkaken har Fam laget siden hun var liten sammen med moren, som hun senere har utviklet til sin egen oppskrift med nye ingredienser som banan og likør. Hennes beste triks for å bløte opp kaken ytterligere er nemlig å sprite den opp med ja, litt sprit.
– Litt Cointreau gjør bløtkaken mye saftigere og gir ekstra smak, sier Irvoll.
Bløtkake med masse bær og Cointreau
1 sukkerbrød (se oppskrift under på konditorekspert Lars Lians sukkerbrød)
Fyll:
Blåbær syltetøy
Bringebær syltetøy
Blåbær
Banan
Bringebær
Jordbær
2 pk fløte
Sukker
Cointreau (kan erstattes med sukkerlake)
Krem:
4 pk matfløte
Sukker
Pynt:
Moreller
Jordbær
Rips
Blåbær
Bringebær
Pasjonfrukt
Revet kokesjokolade
Lars Lians sukkerbrød
Oppskriften passer til en liten form 20 cm i diameter.
5 egg
125 gram sukker
125 gram mel
revet skall av ½ sitron
Frøene fra ½ vaniljestang eller 2 ts. Vaniljesukker
Sukkerlake til dynking (sløyfes hvis du bruker Cointreau):
Alle ingrediensene kokes sammen.
100 gram vann
100 gram sukker
Skall av ½ sitron i skiver
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 170 grader. Varm egg, sukker, vanilje og sitronskall over vannbad til sukkeret er oppløst. Pisk blandingen til luftig eggedosis. Vend forsiktig inn melet.
2. Spray formen og hell i deigen, pass på å stryke deigen oppetter kantene når den er hellet oppi. Stekes midt i ovnen ca 25-30 minutter.
3. Kutt sukkerbrødet slik at det blir tre lag. Dynk den lett med enten sukkerlake eller Cointreau.
4. Pisk fløte og sukre etter smak til kremfyll. Legg syltetøy, oppskåret biter av bær og banan på det nederste sukkerbrødlaget og dekk med et tykt lag med krem. Legg på lag to og gjenta samme metode før du legger på det øverste laget.
5. Dekk resten av kaken med krem og pynt med bær, pasjonsfrukt og revet sjokolade.
For flere kakeoppskrifter rett fra TV-en, sjekk ut «Hele Norge baker»-Idas vinnerkaker her.
Publisert: 08.10.2013 kl. 11:58
Oppdatert: 24.10.2013 kl. 14:26
Lag deg en gratis konto