Fersk rapport fra Mattilsynet: 8 av 10 brødprodukter var merket feil

18. januar 2019Aktuelt
MANGE FEIL: Hele 85 prosent av brødproduktene Mattilsynet undersøkte var merket feil. Obs: Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Gøran Bohlin/VG
MANGE FEIL: Hele 85 prosent av brødproduktene Mattilsynet undersøkte var merket feil. Obs: Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Gøran Bohlin/VG

Mattilsynets nasjonale tilsynskampanje avdekket en rekke feil i både ingredienslister og allergenmerkinger. – Bransjen har et problem, mener Forbrukerrådet.

Fredag morgen la Mattilsynet frem publikasjonen Merkesjekken 2018, hvor de har gått gjennom 209 brød og brødvarer fra 86 ulike virksomheter.

I rapporten skriver Mattilsynet følgende:

«Totalt ble det funnet feil eller mangler på ca. 85 % av produktene. De fleste manglene var knyttet til ingrediensliste (ca. 50 %), allergenmerking (ca. 40 %), næringsdeklarasjon (ca. 40 %) og mengdeangivelse av framhevede ingredienser (ca. 20 %)».

Typiske feil var blant annet at ikke alle ingrediensene var oppgitt i ingredienslisten, at ingrediensene var listet i feil rekkefølge, og at ikke alle allergener var uthevet i ingredienslisten.

Nasjonal kampanje

Merkesjekken 2018 var en nasjonal kampanje hvor alle regioner deltok i tilsynet, som pågikk fra 16. april til 1. juni i fjor. Det ble undersøkt fem produktkategorier innen brødvarer: Brød og halvstekte brød, rundstykker og baguetter, knekkebrød, polarbrød og lignende og pølse- og hamburgerbrød.

Kampanjen omfattet både produkter produsert i Norge, og importerte produkter.

Mattilsynet skriver i rapporten at «årets resultater viser at virksomhetene fortsatt har utfordringer med å merke korrekt. Det er virksomhetens ansvar å gjøre seg kjent med regelverket, og sørge for at merkingen er riktig på alle sine produkter». De oppfordrer derfor bransjen til å jobbe sammen for å øke kunnskapsnivået.

De understreker imidlertid at de ikke er kjent med at noen av feilene har vært av en slik art at de har kunnet medføre helsefare for forbrukerne.

Forbrukerrådet: – Klart tillitsbrudd

Gunstein Instefjord er fagdirektør i Forbrukerrådet. Han omtaler feilmerkingen som et klart tillitsbrudd mot forbrukerne.

– Denne rapporten viser at det er en veldig høy andel av brød og brødvarer som feilmerkes, og det er ekstra beklagelig at det virker som om utviklingen har gått i feil retning. Det er en høyere andel feilmerking nå enn det har vært tidligere. Nå må bransjen rydde opp i dette, for dette er et klart tillitsbrudd mot forbrukeren, sier Instefjord til Godt.

Han sier at de forholder seg til det at feilene ifølge rapporten ikke har kunnet medføre helsefare, men at det samtidig er viktig at korrekt informasjon er enkelt tilgjengelig og korrekt - og da spesielt når det kommer til allergener.

– Dette er regelverk vi har hatt i flere år, så det er ingen grunn til at reglene ikke skal følges. Vi ser også at det er feil bruk av ernæringspåstander, for eksempel av brød kalles grove uten at de er det. Informasjon som gis skal være riktig.

– Hva mener du er neste steg for bransjen?

– Når vi finner en så høy andel feilmerking av brød og brødvare, har bransjen et problem. Dette må rett og slett bare ryddes opp i, for vi må kunne stole på informasjon som gis.

Publisert: 18.01.2019 kl. 11:09


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?