Lise Finckenhagens suppespesial

VARMENDE: Ingen ting er som mettende supper som gjør deg varm i den kalde januarmåneden. Foto: Sara Johannessen/VG
VARMENDE: Ingen ting er som mettende supper som gjør deg varm i den kalde januarmåneden. Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Sup(p)ergod suppelykke!

En rykende varm og mettende suppe tiner deg opp fra innerst til ytterst en kald vinterdag.

Og etter en lengre periode med merkbare innslag av både ribbesvor og karamellpudding, føler jeg også på behovet for en liten opprenskning i smaksløkene. Da er det gjerne de noe mer eksotiske smakene jeg heller mot.

Det er ikke bare «Grevinnen og Hovmesteren» som setter pris på Mulligatawny-suppe, det er også en av mine favoritter, og den kan fint lages helt uten kjøtt (eller høne). I den milde karrikrydrede suppa har jeg brukt både gulrøtter og søtpotet – noe som gjør den ganske sødmefull, men som igjen balanseres med friskhet fra epler. Med kokosmelk og røde linser er dette en utrolig mettende suppe som er både enkel, billig og knallgod.

Litt mer avansert og tidkrevende er min variant av den trendy Pho-suppen. Det å koke sin egen buljong er det altfor sjeldent man tar seg tid til, og det er egentlig litt trist, for du verden så mye ekstra smak og stolthet det tilfører suppa. En buljongterning rødmer av misunnelse i forhold. Kanskje er den ikke helt autentisk, men jeg lover likevel en tilfredsstilt gane. Utgangspunktet mitt er gode stykker av bibringe som får kose seg stille og rolig sammen med diverse aromater som stjerneanis, nellik, kanel, koriander, fennikelfrø og ingefær. Det kokte møre kjøttet blir til slutt servert i tynne skiver i den aromatiske buljongen – sammen med blant annet risnudler, bønnespirer, vårløk og koriander. Juster smaken med fishsauce og litt sukker, og topp den ferdige suppen med hoisinsaus og sriracha (sterk chilisaus), ekstra urter og limebåter til å presse over helt til slutt. Å finne den riktige balansen er viktig her i livet, det gjelder også når det kommer til smaker. Så trekk ifra og legg gjerne til hvis du føler behov for det.

Siden asiatiskinspirerte supper troner høyt på suppe-toppen, har jeg også laget en variant av en klassisk takeaway rett, nemlig peking-suppe. Ja da, jeg har nok ringt inn noen bestillinger til Kina-restauranter jeg også. Passe syrlig, passe salt og passe tykke, med shitake, bambusskudd, kylling og eggetråder.

Tips: Kyllingfilet kan erstattes med svinefilet eller kokt skinke (for eksempel bogskinke). Litt bacon smaker også godt. Andre grønnsaker som strimlet gulrot, purre, vannkastanjer og mais kan også brukes i pekingsuppen.

Ha en sup(p)er start på det nye året!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?