Slik fungerer «comfort food»: Derfor har du lyst på trøstemat

2. oktober 2017Aktuelt
TRØSTER: Fet, salt og søt mat gir en følelse av trøst. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
TRØSTER: Fet, salt og søt mat gir en følelse av trøst. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
Maiken Svendsen
Maiken Svendsen

Kvinner foretrekker søtt, mens menn foretrekker fet mat til å trøste seg med, ifølge førsteamanuensis i ernæring.

Når høstmørket setter inn, eller hvis man bare har hatt en stressende dag, kan mange kjenne at man ønsker å kose seg med noe søtt, salt eller fett. Det er en grunn til at vi søker mot nettopp ting som pizza, pasta, godteri, is, kjeks og sjokolade når man føler seg nedstemt. Denne typen mat kan nemlig gi en form for trøst, derav navnet «trøstemat».

Thomas Schubert er professor i psykologi. Han forklarer at mennesket som art kun har noen få matpreferanser fra naturens side. Til sammenligning har de fleste andre dyrearter «biologisk programmert inn» hva som er godt å spise, forteller han.

– Mennesker lærer i større grad hva de bør og ikke bør spise. Dermed er typen mat som trøster også noe vi har lært mer enn noe vi vet, sier han.

Det lærer vi i størst grad som barn eller i sosiale settinger gjennom livet. Trøstematen er ikke nødvendigvis det samme for alle, fordi mange har personlige assosiasjoner til nettopp hva slags mat som trøster.

– En amerikansk studie har vist at eldre ofte foretrekker suppe som trøstemat, mens yngre foretrekker ting som sjokolade og is, forklarer han.

Varmende suppe

– For meg finnes det ingenting bedre enn kinesisk eller thaisuppe som trøstemat, fordi jeg fikk suppe av min kinesiske huseier da jeg bodde i USA og ble veldig syk. Derfor er mine minner til det å bli passet på og trøstet knyttet til suppen, legger professor Schubert til.

Likevel trekker han frem kombinasjonen av sukker og fett som spesiell for mennesker.

– Den trigger belønningssenteret i hjernen, sier han.

Professoren omtaler det som «iskremkombinasjonen», og den lærer du deg å elske.

– Som barn får du ofte is eller sjokolade som belønning for at du har vært flink. Dermed får du de assosiasjonene til nettopp sjokolade, is eller kjeks, sier han.

Kvinner foretrekker søtt, mens menn foretrekker fett

Førsteamanuensis i ernæring ved universitetet i Oslo, Christine Henriksen, forklarer at potetgull, iskrem, kjeks, sjokolade, godteri, pizza, pasta og hamburger er eksempler på trøstemat.

– Trøstemat er mat som inntas når man føler seg sliten, lei eller sint. Kvinner har en tendens til å foretrekke søte matvarer, mens menn gjerne vil ha den fete maten, sier hun.

Undersøkelser viser at mellom 15 prosent og 50 prosent bruker mat som trøst, forklarer Henriksen. Det er noe vanligere blant overvektige sammenliknet med normalvektige, legger hun til.

– Det er flere teorier om hvorfor denne typen mat gir en trøstende effekt, forteller hun.

Den ene er rent fysiologisk:

– Søt og fet mat påvirker belønningssentrene i hjernen ved å øke nivåene av dopamin og serotonin. Det er vist med dyreforsøk, men det er usikkert hvor styr betydning det har hos mennesker.

Den psykologiske effekten er at denne typen mat gir positive følelser fordi det er tillært fra barndommen.

– Vi velger den typen mat som vi forbinder med belønning og glede, for å oppnå samme følelse som i barndommen, forklarer hun.

Under har vi samlet en rekke «trøstende» oppskrifter:

Publisert: 02.10.2017 kl. 15:35
Oppdatert: 13.03.2019 kl. 13:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?