Dette gjør du hvis det er mugg i blåbærpakken

IKKE BARE SLEM: Muggen som vokser på blåbær kalles faktisk for «Dr. Jekyll og Mr. Hyde» av muggeksperter.
IKKE BARE SLEM: Muggen som vokser på blåbær kalles faktisk for «Dr. Jekyll og Mr. Hyde» av muggeksperter.
Foto: Nils Bjåland/VG
Maria Tveiten Helgeby

Nei, du behøver ikke å kaste hele pakken hvis du finner noen lodne bær.

Ikke sjeldent dukker det opp små gråhvite og lodne bær når man kjøper en pakke blåbær. Det er mildt sagt ikke delikat, og det kan kanskje friste å slenge hele smæla i søppelet. Men det er det ingen grunn til å gjøre.

– Du behøver ikke å være så redd for blåbærmuggen, sier Ida Skaar, seniorforsker ved Veterinærinstituttet.

– Muggsoppen som er på blåbær er stort sett muggsopper som ikke produserer giftstoffer. Så mattrygghetsmessig er det ikke så skumle sopper, det her. Men det vil jo ikke smake godt.

Hvis du plutselig ser et par grålodne bær i pakken, forteller Skaar at det holder å ta ut de bærene det gjelder.

– Og hvis et bær som ligger inntil de bærene har begynt å bli mykt, eller at de henger litt sammen med det mugne bæret, så skal de kastes.

– Så det er mest for smakens skyld at man skal fjerne de mugne bærene?

– Ja. Men det er klart at under noen ekstreme forhold, kan det være noen sykdomsfremkallende muggsopper der. Men det er høyst usannsynlig.

Som en bonus: La oss dykke dypere inn i muggsoppnerdingen. For det viser seg at en av muggsopptypene man ofte finner på blåbær, benyttes for å lage en eksklusiv vare.

Muggsoppene på blåbær er ofte to grupper sopp, enten zygomyceter eller Botrytis cinerea. Disse finnes for øvrig også på jordbær, og fører til grå, lodne og bløte bær.

– Men det som er interessant, er at det er akkurat samme type sopp som man infiserer druer med for å lage Sauternes-vin.

GYLLEN: Sauternes-vinen er lys og gyllen, og kan være svært eksklusiv.
GYLLEN: Sauternes-vinen er lys og gyllen, og kan være svært eksklusiv.
Foto: Tre Torri / Bon Appetit

Sauternes-vin er en spesiell søtvin, som gjerne serveres i forbindelse med desserter og oster – og omdiskuterte foie gras.

– Så Botrytis cinerea blir ofte kalt «Dr. Jekyll og Mr. Hyde» i soppverdenen: Når den er på fersk frukt, vil vi absolutt ikke ha den. Men i denne type vinproduksjon, så vil man veldig gjerne ha den. Og da kalles den edelråte.

Vinprodusentene infiserer druene med soppen, slik at soppen perforerer skallet. Dermed dannes det halvveis rosiner mens druene vokser og modnes. Klimaet har også mye å si for at druene skal utvikle seg riktig; det er for eksempel viktig at det blir dugg på druene i løpet av døgnet, slik at soppen vil trives.

– Druene må håndplukkes når de har nådd riktig nivå av infeksjon, og da blir disse druene ekstremt søte og konsentrerte i saften sin.

Aldri så galt at det ikke er godt for noe.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?