Veggie-taco

13. november 2012Aktuelt
Taco - helt uten kjøtt. (Foto: Mari Hult)
Taco - helt uten kjøtt. (Foto: Mari Hult)
Mari Hult
Mari Hult

Taco er enkelt å lage, i hvert fall om du kutter ut salsa fra boks, krydderblanding fra pose, og vakuumpakkede slakterirester!

Vegansk taco smaker supert, det er sunt, og hjelper oss å ta vare på dyrene rundt oss.

factbox

Denne ukens matblogger:

Mari Hult

Mari HUlt har hatt en finger i deigen på flere blogger, men nå er det på vegetarbloggen.no at det gjærer og bobler av entusiasme. Det kuleste med å følge bloggen hennes er at hun ikke løfter pekefingeren, bare vender tommelen opp og gir full gass med oppskrifter på moderne veggismat.

Dessuten er hun så å si nybegynner i veggiskjøkkenet selv. Det betyr at hun skjønner deg og meg når hun motbeviser at kjøttfri mat er kjedelig.

Kan en veggis være kjæreste med en kjøtteter?

Rent praktisk så går det greit, men om kjøtteteren insisterer på å spise kjøtt til hvert måltid kan det være en del ekstraarbeid.

Kan en Frp-politiker være sammen med en SV-er?

Det kommer an på hvor viktig prinsipper er i et forhold.

Har du mange kokebøker, som du faktisk bruker?

En hel haug, faktisk. Har hele serien til Phaidon, som ikke akkurat er vegetarbøker, men fantastisk inspirerende for det om. Har også en 20 - 25 vegetar- og veganbøker, men de brukes litt mer som oppslagsverk med tanke på teknikker og næring, enn som rene kokebøker.

Hvordan holder du kjøkkenknivene skarpe?

Vasker dem for hånd, henger de på veggen og kjører dem til morfar for sliping.

Er du skeptisk til bønner er det sannsynligvis ikke din egen feil. Selv ble jeg ganske ødelagt av å jobbe på en mexicansk restaurant i Stavanger i mange år. Der brukte vi nemlig hermetiske chili beans til fajitasen, og tilsvarende refried beans i kjøttdeigen til nachos. Når en av disse herlige boksene ble åpnet, luktet det så ille på kjøkkenet at jeg ofte tok meg en tur ut på gangen.

Da vi gikk over til et vegansk kosthold hjemme, tok det lang tid før jeg hørte på bønnenes bønn om å få bli med på kjøkkenet. Og vet du hva? Bønner på boks er ikke bare litt ekkelt, det er også et pengesluk! Stikker du innom en asiatisk butikk, får du kjøpt store poser tørkede bønner og linser til en nesten pinlig billig penge. Jeg betaler rundt 30 kroner for to kilo tørkede bønner, og det blir ca. fire kilo «ferdige» bønner etter utvanning og koking.

I tillegg har du mye bedre kontroll over produktet når du behandler dem selv. Store bønner bør ligge i vann over natten, mens de mindre, og en del linser, kun trenger noen timer. Du kan også variere koketiden: I en del retter vil du ha bønnene faste, da passer det med 30–45 minutter. Vil du ha bønnemos, kan du godt la de småkoke i opptil to timer.

En annen ubetalelig fordel med å koke bønner selv, er at du kan gå bananas med smakstilsetninger i kokevannet. Skal bønnene i en gryterett, er det kjempegodt å hive en spiseskje buljongpulver i vannet. For en asiatisk vri, kan det være kjempegodt med litt chili, løk og et laurbærblad, eller kanskje litt kanel og koriander.

Her smaksetter jeg bønnestuingen med hvitløk, spisskummen og chipotle – en mexicansk, røkt jalapeño. Den fås kjøpt både i glass eller hermetisk i godt assorterte dagligvarebutikker, samt noen asiatiske butikker. Får du ikke tak i den kan du bruke vanlig jalapeño.

Bønnestuing

Fire porsjoner:

3 desiliter tørkede sorte bønner

Vann til koking

1 spiseskje økologisk grønnsaksbuljongpulver

1 chipotle fra boks (kan erstattes av en fersk jalapeño)

2 hvitløksfedd

2 teskjeer spisskummen

Salt og pepper

Foto: Mari Hult
Foto: Mari Hult

Chipotle på boks. (Foto: Mari Hult)

La bønnene ligge i bløt i minst fire timer. Sil av vannet. Ha dem over i en gryte, og dekk med vann til minst 2 centimeter over bønnekanten. Ha i buljongpulver og kok opp.

La det småkoke under lokk i ca. en time, til bønnene er gode og myke. Sil av vannet, men ta vare på et par desiliter av det.

Ha to tredjedeler av bønnene i en kjøkkenmaskin. Ha i chipotle, hvitløk og spisskummen, og en halv desiliter av kokevannet. Kjør til du har en jevn masse. Spe eventuelt på med mer vann til du får ønsket konsistens.

Ha massen tilbake i gryten sammen med resten av de kokte bønnene. Rør det sammen, og smak til med salt og pepper.

Hjemmelaget tomatsalsa

Overraskende lett og rask å lage,og du har aldri lyst på salsa fra glass lenger.

3 ferske tomater

1 hvitløksfedd

1 grønn chili

En halv rødløk

2 modne avocadoer

Noen kvaster koriander

Juice av en lime

Salt og pepper

Tilbehør:

Tacoskjell, revet salat, mais, paprika.

Foto: Mari Hult
Foto: Mari Hult

Taco. (Foto: Mari Hult)

Fjern stilken på tomatene. Del tomatene i to, og bruk en skje til å rense ut kjernene. Finhakk hvitløk. Skjær stilken av chilien, og rull chilien mellom hendene. Slik blir du kvitt frøene. Snitt chilien på langs, ta bort resten av frøene, og finhakk den. Finhakk også rødløk og koriander.

Del avocadoene i to, ta ut steinene, og bruk en skje til å få ut fruktkjøttet. Skjær det i små terninger.

Ha alt i en skål, press limejuice over. Smak til med salt og pepper.

Smak på nett

Nett og papir smelter sammen i sommer. Mens jeg tar ferie fra hele papirhaugen, rykker matbloggere fra nettet inn på kjøkkenet her.

TEKST: Yngve Ekern

De er mange, de er entusiastiske – og ikke minst er de inspirerende. Glemte jeg å si ujålete?

Foto: Trygve Indrelid
Foto: Trygve Indrelid

Yngve Ekern. (Foto: Trygve Indrelid)

Matbloggernes folkelige og direkte stil gjør at man fort blir kjent med dem. Og det er jo det viktigste når vi skal prøve noens oppskrifter, at vi stoler på dem.

Det skader jo heller ikke tilliten at man alltid kan henvende seg direkte til dem i det såkalte kommentarfeltet. Kjør debatt!

Er det for mye mel i denne oppskriften, eller for lite? Det går an å abonnere på bloggene også, helt gratis.

Bloggstafetten skal gå i åtte uker, med fire utvalgte matbloggere på laget.

De du skal treffe er:

TrinesMatblogg.no (Trine Sandberg)

Vegetarbloggen.no (Mari Hult)

Hobbykokken.no (Olav Birkeland)

HeiaMat.no (Espen Nersveen)

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?