Out, Demons, Out!

13. november 2012Aktuelt
Obligatorisk: Gurkemeie er  en sentral ingrediens i vindaloo- kjøkkenet. (Foto: Vegard Eggen.)
Obligatorisk: Gurkemeie er en sentral ingrediens i vindaloo- kjøkkenet. (Foto: Vegard Eggen.)
Foto: Vegard Eggen

Edgar Broughton sang demonene ut for 40 år siden.

Vi er glade i indisk mat de fleste perioder av året. Det er godt på varme sommerdager og i kalde og regntunge perioder om vinteren og høsten. Men aldri smaker indisk- inspirerte retter bedre enn de første dagene av januar.

Det er ikke sånn å forstå at vi misliker tradisjonell norsk og europeisk julemat. Tvert imot, vi har fråtset i ribbefett og røkt lammekjøtt i ukevis. Men nok er nok, og en av de fineste tingene med jula er at én dag er den over.

Lite er så egnet til å markere at jula er over og forårsake en renselse av julefettet som indiske retter. Det er mye å velge i når vi skal jage de siste juledemoner ut. I dag lager vi vår variant av kylling vindaloo.

Vindaloo oppsto i det som i våre dager er kjent som ferieparadiset Goa. Det var portugisisk styrt i kolonitiden, og vindaloo er en blanding av regionale indiske og portugisiske mattradisjoner. Opprinnelig var det vin i vindaloo-sausen. Vi bruker norsk eplejuice av beste kvalitet.

Styrken i retten avgjøres av hvor mye og hvor sterk chili du bruker. En halv chili med frø gir ganske normal styrke.

Det er godt med ikke for kokte grønnsaker i vindaloo-sausen, gjerne brokkoli og/eller blomkål. Ofte serveres potet med Goa-retter, vi foreslår likevel nanbrød eller ris. Det er tradisjonelt hvitløk i vindalooretter. Vi fant ikke noe hvitløk i skapet denne dagen – og da ble vår vindaloo uten. Slik vil det være for deg også. Noe har du, noe har du ikke. Godt blir det sikkert uansett.

Men gurkemeie bør du kanskje sørge for å ha tilgjengelig når denne retten lages. Verken smak eller farge blir riktig det samme uten.

Kylling vindaloo

Hvit måned: Portugisisk innflytelse i Goa sørget for bruk av vin i curry-sausene. Det blir minst like godt  med norsk eplejuice.
Hvit måned: Portugisisk innflytelse i Goa sørget for bruk av vin i curry-sausene. Det blir minst like godt med norsk eplejuice.
Foto: Vegard Eggen

Hvit måned: Portugisisk innflytelse i Goa sørget for bruk av vin i curry-sausene. Det blir minst like godt med norsk eplejuice. (Foto: Vegard Eggen.)

Fire personer:

1 gourmetkylling

1/3 kanelstang

1 stjerneanis

1 ts korianderfrø

1 ts spisskummenfrø

1 ts sennepsfrø

2 ts gurkemeie

2 små løk

1 ss revet ingefær

0,5 sitron

1 paprika

0,5 rød chili

0,5 l hermetisk tomat

3 dl eplemost

3 ss akasiehonning

0,5 brokkoli

1 pose spinat

1 ts sesamolje

Del kyllingen i biter. Skroget kan brukes en annen gang, bitene med rent kjøtt stekes brunt i olje i en gryte. Ta opp kyllingbitene og legg til side.

Stek hakket løk og chili, raspet ingefær, paprika i skiver, og finraspet sitronskall (saften fra sitronen skal inn senere) blankt. Legg tilbake kyllingen, la surre videre. Knus krydderet i morter og tilsett krydderblandingen.

Tilsett eplesaft, tomat og honning. La gryta putre i et kvarters tid.

Del brokkolien i biter og tilsett den sammen med spinat, saft fra sitronen og sesamolje. Gi et godt siste oppkok og server. Dette passer godt sammen med indisk nanbrød og/eller kokt ris.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?