Out, Demons, Out!
Edgar Broughton sang demonene ut for 40 år siden.
Vi er glade i indisk mat de fleste perioder av året. Det er godt på varme sommerdager og i kalde og regntunge perioder om vinteren og høsten. Men aldri smaker indisk- inspirerte retter bedre enn de første dagene av januar.
Det er ikke sånn å forstå at vi misliker tradisjonell norsk og europeisk julemat. Tvert imot, vi har fråtset i ribbefett og røkt lammekjøtt i ukevis. Men nok er nok, og en av de fineste tingene med jula er at én dag er den over.
Lite er så egnet til å markere at jula er over og forårsake en renselse av julefettet som indiske retter. Det er mye å velge i når vi skal jage de siste juledemoner ut. I dag lager vi vår variant av kylling vindaloo.
Vindaloo oppsto i det som i våre dager er kjent som ferieparadiset Goa. Det var portugisisk styrt i kolonitiden, og vindaloo er en blanding av regionale indiske og portugisiske mattradisjoner. Opprinnelig var det vin i vindaloo-sausen. Vi bruker norsk eplejuice av beste kvalitet.
Styrken i retten avgjøres av hvor mye og hvor sterk chili du bruker. En halv chili med frø gir ganske normal styrke.
Det er godt med ikke for kokte grønnsaker i vindaloo-sausen, gjerne brokkoli og/eller blomkål. Ofte serveres potet med Goa-retter, vi foreslår likevel nanbrød eller ris. Det er tradisjonelt hvitløk i vindalooretter. Vi fant ikke noe hvitløk i skapet denne dagen – og da ble vår vindaloo uten. Slik vil det være for deg også. Noe har du, noe har du ikke. Godt blir det sikkert uansett.
Men gurkemeie bør du kanskje sørge for å ha tilgjengelig når denne retten lages. Verken smak eller farge blir riktig det samme uten.
Kylling vindaloo
Hvit måned: Portugisisk innflytelse i Goa sørget for bruk av vin i curry-sausene. Det blir minst like godt med norsk eplejuice. (Foto: Vegard Eggen.)
Fire personer:
1 gourmetkylling
1/3 kanelstang
1 stjerneanis
1 ts korianderfrø
1 ts spisskummenfrø
1 ts sennepsfrø
2 ts gurkemeie
2 små løk
1 ss revet ingefær
0,5 sitron
1 paprika
0,5 rød chili
0,5 l hermetisk tomat
3 dl eplemost
3 ss akasiehonning
0,5 brokkoli
1 pose spinat
1 ts sesamolje
Del kyllingen i biter. Skroget kan brukes en annen gang, bitene med rent kjøtt stekes brunt i olje i en gryte. Ta opp kyllingbitene og legg til side.
Stek hakket løk og chili, raspet ingefær, paprika i skiver, og finraspet sitronskall (saften fra sitronen skal inn senere) blankt. Legg tilbake kyllingen, la surre videre. Knus krydderet i morter og tilsett krydderblandingen.
Tilsett eplesaft, tomat og honning. La gryta putre i et kvarters tid.
Del brokkolien i biter og tilsett den sammen med spinat, saft fra sitronen og sesamolje. Gi et godt siste oppkok og server. Dette passer godt sammen med indisk nanbrød og/eller kokt ris.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48
Lag deg en gratis konto