Slik bør du oppbevare laks
Hvor lenge holder laksen og hvordan oppbevares den på best måte? Seniorrådgiver i Mattilsynet gir deg svaret.
Når du har en åpnet pakke med laks er det først og fremst produsentens anvisning på pakken som bør følges, tipser Mattilsynet. Noen ting bør du likevel være obs på.
– Holdbarheten på vakuumpakkede fiskeprodukter reduseres betydelig når emballasjen er åpnet og produktene utsettes for oksygen, forteller seniorrådgiver i seksjon sjømat, Åsne Sangolt, og fortsetter:
– Holdbarheten vil avhenge av om varen er røykt, filetert eller annet, og hvilken temperatur varen lagres og transporteres ved. Vi anbefaler å lagre varen som oppgitt fra produsent.
Dersom laksen ligger i romtemperatur kan smaken bli forringet, men verre er det at det også øker risikoen for utvikling av helseskadelige stoffer.
– Dersom fisken inneholder helseskadelige bakterier eller stoffer vil disse vokse raskere i næringsmidler som ikke oppbevares ved kjøletemperatur. Desto lenger fisken oppbevares i romtemperatur, desto større blir risikoen, sier Sangolt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Derfor oppbevares fisken uten tvil best i kjølig temperatur, enten det er i kjøleskapet eller nedfryst i fryseren.
– Ved å oppbevare fersk fisk ved lav temperatur eller fryse den ned kan holdbarheten forlenges med henholdsvis flere dager, eller måneder, sier seniorrådgiveren.
Hun forteller at lett bedervelige matvarer som fiskeprodukter og kjøttprodukter med fordel kan ligge nederst i kjøleskapet, der temperaturen er lavest. I tillegg bør varen alltid være emballert og beskyttet mot forurensning.
Holdbarheten ved nedfrysing vil dog variere avhengig av holdbarhetsdatoen og kvaliteten på råvaren, samt hvilken tilberedning laksen har gått gjennom og hvilken temperatur varen har blitt lagret ved.
– Rå fisk som har vært frosset kan fryses på nytt etter at den er stekt eller kokt. Tilberedt fisk som har vært frosset og tint, bør derimot ikke fryses på nytt, sier Sangolt.
– Dersom fisken har vært varmebehandlet og skal kjøles ned er det viktig at nedkjølingen skjer så raskt som mulig. Vi anbefaler at varen kjøles fra 60 grader til under ti grader innen to timer, for deretter å kjøles raskest mulig ned til fire grader eller kaldere, sier hun.
La deg friste av disse smaksrike lakseoppskriftene: