Michelin Nordic Guide 2018: Ny stjerne til Norge

19. februar 2018Aktuelt
STJERNEKOKK: Björn Svensson fikk nok en gang stjerne for sin tredje restaurant Galt. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
STJERNEKOKK: Björn Svensson fikk nok en gang stjerne for sin tredje restaurant Galt. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

KØBENHAVN (Godt): Nykommeren Galt fikk en stjerne i årets Michelin-guide - som den eneste nye norske stjernerestauranten. 

– Jeg har tatt hat-trick! smiler Galt-sjef Björn Svensson etter Michelin-utdelingen.

Frogner-restauranten Galt var den eneste restauranten i Norge som kunne ta i mot en ny stjerne i årets Michelin-guide for de nordiske landene.

Men Michelin-stjerne er ikke nytt for Svensson. Han har tidligere stått bak stjernerestaurantene Restaurant Oscarsgate og Fauna som han stengte henholdsvis i 2012 og 2016. Med Galt ønsket han å åpne et mindre sted med mer avslappet stil.

VGs anmelder ga terningkast 6 til Galt i høst og mente at maten var like feilfri som den har vært på Svenssons tidligere restauranter.

– Vi fikk besøk av en Michelin-inspektør noen uker etter at vi hadde åpnet, men de sa det ikke var en test. Jeg tenkte det bare var hyggelig med besøket, sier Svensson til Godt.

Restauranten åpnet dørene så sent som september 2017. Med andre ord har stjernen kommet kjapt for stjernekokken - bare noen måneder etter åpning.

– Det må jo være den raskeste stjernen i Norge, sier Svensson.

Hjem klokken elleve

Til tross for ny stjerne, skal ikke Svensson feste hele natten.

– Jeg skal ta flyet hjem klokken elleve i kveld. Jeg må innrømme at jeg ikke var forberedt på det her. Jeg ble tatt på sengen, selv om jeg ikke lå i sengen, ler han.

Svensson fikk nemlig invitasjon, men kun til gjestelisten. Han visste derfor ikke om han kom til å få stjerne eller ikke.

Da Svensson stengte Fauna for nesten to år siden uttalte kokken at restauranten hadde blitt for stor, ifølge E24.

– Vi skulle ha det gøy, men isteden har det blitt en konstant frykt for å ikke lykkes, sa han da.

Svensson mener det samme ikke kommer til å skje med Galt.

– Med Fauna hadde jeg 25 ansatte, holdt i booking og alt. Det kommer ikke til å skje på Galt, siden det er en mye mindre restaurant, sier Svensson.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NY STJERNERESTAURANT: Galt ligger i Frognerveien i Oslo. Restauranten var stengt mandag. Foto: Fredrik Solstad/VG
NY STJERNERESTAURANT: Galt ligger i Frognerveien i Oslo. Restauranten var stengt mandag. Foto: Fredrik Solstad/VG

Skryt fra Hellstrøm

Mesterkokk Eyvind Hellstrøm mener den nye stjernen til Oslo-restauranten Galt er «fantastisk hyggelig», og at det er vel fortjent.

– Björn har jo stått på i årevis. Han har både villet og ikke villet ha de stjernene, men uansett hvor han åpner får han det. Nå har han jo holdt på i kort tid med Galt, så det er jo flott for ham.

Hellstrøm beskriver Svensson som en unik utøver som absolutt fortjener alle utmerkelser han kan få.

– Han driver en personlig matlaging som er utrolig viktig. Det er derfor de gir stjerner til kokker og restauranter som har denne personligheten i maten sin, og det er det som er mest krevende. Heldigvis dukker det opp noen stjerner innimellom. Björn står på sitt eget kjøkken og passer kvaliteten hver eneste dag. Der er det ikke noen gamle laurbær, og han bryr seg om kvaliteten hele tiden, sier Hellstrøm.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MESTERKOKK: Eyvind Hellstrøm mener stjernen til Björn Svensson er vel fortjent. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
MESTERKOKK: Eyvind Hellstrøm mener stjernen til Björn Svensson er vel fortjent. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Mesterkokken sier det er mye energi som må legges ned for å oppnå en slik utmerkelse som det Galt fikk i dag, og at det også skapes nye forventninger.

– Når du får en stjerne så skapes det forventninger man skal leve opp til. Det koster både energi, penger og er rent bedriftsøkonomisk ikke nødvendigvis en bra ting. Björn styrer det ved å være tilstede selv, og han har alltid telefonen i baklomma og passer på alt som skjer. Det gir kvalitet på mat og servering, ja, alle nivå, sier Hellstrøm.

VGs restaurantanmelder, André Blomberg-Nygård, skryter også stort av Svensson over telefonen.

– Det er helt fantastisk at Björn Svensson kliner til igjen. Det er nesten så han kommer i mål uten å prøve. Dødsbra, sier Blomberg-Nygård.

Alvor

Det var en mer alvorstynget kjøkkensjef, Björn Svensson, som gikk opp på scenen i København for å motta den prestisjefylte utmerkelsen til jubel fra salen tidligere i kveld.

På spørsmål om det var viktig for ham å beholde den intime atmosfæren, svarte den svenske kjøkkensjefen at dette var svært viktig. Da han ble spurt om hvor viktig det var å holde seg til de norske røttene, svarte Svensson:

– Det er mer svensk, sier Svensson, til latter fra salen, før han la til:

– Og Norge. Det er mitt land nå, sa han og smilte.

Fjorårets norske stjernerestauranter forsvarte alle sine stjerner: Maaemo kunne puste lettet ut med fortsatt tre stjerner i guiden. Mens Statholdergaarden, Kontrast, RE-NAA og Sabi Omakase beholder sine stjerner.

Michael Ellis, den internasjonale direktøren for Michelin-guiden, sa fra scenen at det nordiske kjøkkenet har utviklet seg de siste årene. Spesielt hyller han de skandinaviske kokkene for måten de bruker enkle, lokale råvarer, som potet, sammen med tradisjonelle kokketeknikker som fermentering og røyking.

---------

Dette er de norske stjernerestaurantene:

Oslo

Maaemo 3 stjerner

Statholdergaarden 1 stjerne

Kontrast 1 stjerne

Galt 1 stjerne

Stavanger

RE-NAA 1 stjerne

Sabi Omakase 1 stjerne

----------

Guide Michelin

  • Den første Michelin-guiden kom i 1900, den ble produsert på initiativ avdekkprodusenten Michelin og formålet var å vise bilister rundt på veiene, med informasjon om overnattings- og spisesteder og servicestasjoner, og dermed gjøre det lettere å bruke bilen som transportmiddel.
  • I 1926 innførte de en stjerne for å markere at maten på et sted var særlig god. To og tre stjerner kom til i årene etterpå.
  • I dag betyr én stjerne at det er en «eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori», to stjerner betyr at den er «verdt en omvei», mens tre stjerner at restauranten er «verdt en reise i seg selv».
  • Restaurantene besøkes av anonyme inspektører en eller flere ganger over en periode på flere måneder. Inspektørene har ofte utdannelse og erfaring fra restaurant- eller hotellskoler.
  • I 2015 kom historiens første nordiske Michelin-guide: «Guide Michelin Nordic Countries».
  • Norge har per i dag seks stjernerestauranter: Maaemo *** (Oslo), samt Statholdergaarden * (Oslo), Kontrast * (Oslo), Sabi Omakase * (Stavanger), RE-NAA * (Stavanger) og Galt * (Oslo).
  • I tillegg til stjernene deles det også ut Bib Gourmand - en utmerkelse for restauranter som serverer god mat til rimelige priser. Her i Norge har vi to restauranter med denne utmerkelsen: Restaurant Eik og Smalhans, begge i Oslo.

Kilde: Michelin

Publisert: 19.02.2018 kl. 17:36
Oppdatert: 21.02.2018 kl. 11:21


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?