Miljøvennlig mat: Slik spiser du mer miljøvennlig
Grønnsaker kommer bedre ut enn kjøtt, men norsk er ikke nødvendigvis bedre enn utenlandsk.
Vi har tidligere skrevet om at pilsen blir mer miljøvennlig, og gitt deg tips om hvordan du kan redusere matsvinn. Nå er det miljøvennlig mat som skal til pers. For er det faktisk mer miljøvennlig å spise makrell over storfe, eller grønnsaker over kjøtt?
Bob van Oort er seniorforsker hos Cicero, senter for klimaforskning, og har blant annet forsket på mat og klima. Han forteller at det er flere ting som gjør at en råvare er miljøvennlig.
– Råvaren må ha lavt karbonavtrykk, samt en lav påvirkning på resten av miljøet, inklusive lavt vannforbruk, lavt landforbruk og lavt utslipp av gasser og produkter som kan forurense områdene rundt.
Han sier at frukt og grønnsaker kommer generelt godt ut, mens kjøtt fra forskjellige typer dyr kommer verre ut.
– Dyr spiser fôr, og fôret må dyrkes akkurat som all annet mat. Dermed har fôr omtrent de samme utslippene som annen matproduksjon også har, og så kommer utslippene fra dyrene, som for eksempel fordøyelsesprosessen og gjødselhåndtering, i tillegg til det. Spesielt drøvtyggerkjøtt, som storfe og sau, gir ekstra høye klimagassutslipp på grunn av den spesielle fordøyelsesprosessen de har.
Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender, sier det samme.
– Generelt er grønnsaker og frukt mye bedre for miljøet enn kjøtt. Kjøttproduksjon gir som hovedregel større klimagassutslipp, krever mer jordbruksareal på grunn av fôrdyrking og trenger mer vann enn plantekost.
Hun fortsetter:
– Også viltfanget sjømat gjør det bra i miljøregnskapet. Sild og makrell kommer spesielt bra ut, fordi makrell- og sildefisket er mindre energikrevende og dermed mer klimavennlig enn annet fiske.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Miljøvennlig og klimavennlig
Når man vurderer om en matvare er miljøvennlig, ser man både på klimagassutslippet, og hvordan dyrking påvirker miljøet rundt – som for eksempel vannforbruk og forurensning, avrenning av pesticider i miljøet og hvor mye land matvaren bruker, ifølge Ciceros Bob van Oort.
Når man vurderer om en matvare er klimavennlig, er det snakk om klimagasser, og det betyr ikke nødvendigvis at matvaren faktisk er miljøvennlig.
– Klimavennlig mat er mat som produseres med lave utslipp av klimagasser. Mat som produseres med lave klimagasser trenger ikke nødvendigvis å være bra for miljøet, dersom det for eksempel brukes mye sprøytemidler som skader nærmiljø, grunnvann og folks helse. Matproduksjon kan også true ville vekster som er truet av utryddelse, og da kan beitedyr ha en viktig funksjon, fordi de bidrar til å ivareta biologisk mangfold, sier Bakken Riise i Fremtiden i våre hender.
Men det er ikke alltid slik at norsk mat er mer miljøvennlig enn importert mat. Ifølge organisasjonens miljøoversikt, kommer for eksempel importert blomkål bedre ut miljømessig, enn norsk agurk.
– Når man kun ser på klimagassutslipp, kommer blomkål fra utlandet bedre ut fordi det er dyrket på friland, mens norske agurker dyrkes i drivhus. Siden norske drivhus blir oppvarmet og har et høyt energiforbruk en del av sesongen, kommer disse dårligere ut. Mange vil jo gjerne støtte norsk matproduksjon, det vil jeg òg, men man bør være klar over at i et rent CO₂-regnskap kan matvarer produsert i norske drivhus komme litt dårligere ut, sier Bakken Riise.
Merker økende interesse
Hvis du føler det ikke er noe vits å prøve og spise mer miljøvennlig, kan Bob van Oort i Cicero fortelle at man kan utgjøre en forskjell i det store bildet.
– Én person alene utretter veldig lite, men hvis hele befolkningen spiser mer miljøvennlig på et gjennomsnittlig plan – altså at noen dropper drøvtyggerkjøtt i to eller flere dager ukentlig, betyr det mye for utslippene. Klimaproblemet er ikke noe vi løser med bare ett tiltak, eller noe som bare må håndheves på politisk nivå. Det trengs mange tiltak på flere nivåer, og våre transportvalg og vårt energiforbruk er også viktige bidrag vi kan gjøre noe med. Så er det en del ting politikken og næringene kan ta opp for å legge til rette for et miljøvennlig samfunn, sier forskeren.
Van Oort sier han har et inntrykk av at det er en økende interesse for å spise mer miljøvennlig, og å kaste mindre mat. Det istemmer Anja Bakken Riise.
– Helt klart! I fjor gikk kjøttforbruket i Norge ned for første gang siden 2010, til tross for at dagligvarekjedene stadig dumper prisene på kjøtt. I England sier nå en av tre briter at de enten har redusert eller kuttet kjøttforbruket helt. Jeg er overbevist om at det er fordi folk har lyst til å bidra i klimakampen og redusere sin belastning på miljøet, og da er det å kutte litt i kjøttforbruket et enkelt bidrag.
Publisert: 21.11.2018 kl. 15:48
Lag deg en gratis konto