Ny mattrend: Svart iskrem is the new black

HELSVART: En mottrend til regnbuefarget mat. Foto: Marthe Reienes/VG
HELSVART: En mottrend til regnbuefarget mat. Foto: Marthe Reienes/VG
Marthe Reienes

Den svarte iskremtrenden sprer seg. Slik lager du den selv.

Synes du våren er for… glad? Har du gått lei av pastellfarget enhjørningsmat og satt regnbuefrappuccinoen i halsen? Det finnes en is for de mørksinnede, de som vil at maten skal være som sjelen: Iskald og bekmørk. Svart iskrem har spredd seg som blekk i sosiale medier den siste tiden, søk opp emneknaggen #blackicecream og bli fascinert.

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Den kullsvarte fargen kommer av – nettopp – kull. New York-isbutikken Morgensterns har servert is farget med aktivt kull en god stund allerede, og det siste året har trenden også blitt overført til andre matvarer. I New York og London serveres ravnsvarte drinker, pizzaer og brød over en lav sko (eller disk).

ISTID: Eric King driver iskrembutikken Ice Crime i Oslo. I fjor serverte han over 200 forskjellige smaker i løpet av sesongen. FOTO: Marthe Reienes
ISTID: Eric King driver iskrembutikken Ice Crime i Oslo. I fjor serverte han over 200 forskjellige smaker i løpet av sesongen. FOTO: Marthe Reienes

Inne i en nesten ferdig og veldig rosa iskrembutikk midt i Oslo sentrum står Eric Christian King og legger siste hånd på verket før sesongåpning. Ice Crime har flyttet fra Pløens gate til Torggata og er straks klar til å servere både eksperimentelle og tradisjonelle iskremer til søtsugne kunder. I fjor hadde de 200 forskjellige iskremvarianter, deriblant søtpotet og marshmallow, grillet mais, manchego og – selvfølgelig – en helsvart variant.

King var egentlig på jakt etter en måte å lage sorte iskjeks på da han og makker Patrick Jensen fant ut at de ville prøve det på iskrem også. De eksperimenterte seg fram til en variant med svart pepper og aktivt kull.

- Folk i Norge er veldig tradisjonelle når det gjelder is, og de velger ofte det trygge. Vi vil utfordre folks ideer om hvordan is kan være, og hvordan det kan serveres. Vi elsker å gi folk nye smaksopplevelser, med is laget på nøtter, frukt, grønnsaker, bær, blomster, urter og krydder, sier King til Godt.

Ice Crime bruker ikke kunstige fargestoffer eller kunstige smakstilsetninger og må dermed være kreative med fargingen.

SVARTISEN: Fra venstre: Fløteis med røkt lakrisrot og karamell og kremostis med kirsebærlikør og likørkirsebær. FOTO: Marthe Reienes
SVARTISEN: Fra venstre: Fløteis med røkt lakrisrot og karamell og kremostis med kirsebærlikør og likørkirsebær. FOTO: Marthe Reienes

- Folk forventer at pistasj-is skal være grønn, lakris-is skal være sort og jordbær-is skal være rosa. Så da må vi bruke ingredienser som rødbeter, klorofyll, blåbær og kull for å gi isen den «riktige» fargen, forklarer King.

For Godt har King laget to forskjellige svarte varianter. Den ene er overraskende fruktig og kremete, smakssatt med kremost, kirsebær og likør. Den andre er en skarpere variant, med røkt lakrisrot og karamellsaus.

Oppskriftene finner du nederst i saken.

Og ja, svart is gir deg svart tunge. Den kan du bruke til å rekke tunge til den neste du passerer med regnbuefrappuccino.

Vil du heller ha fargerik is? Finn oppskrifter på is her!

Har du prøvd svart iskrem? Gi oss dommen i kommentarfeltet!

Lag svart kull-is og del bildet på Instagram med taggen #godtno. De beste bildene deler vi på Instagrammen vår!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?