Ukens matblogg: Marsipansnurrer

17. desember 2015Aktuelt
LUFTIG: Hvis du koker opp melk og smør, og erstatter halve melkemengden med vann får du ekstra luftig gjærbakst. Foto: Ina Shelby
LUFTIG: Hvis du koker opp melk og smør, og erstatter halve melkemengden med vann får du ekstra luftig gjærbakst. Foto: Ina Shelby

Her er julens beste bakeverk, med et enkelt triks for å få luftig gjærbakst.

Matblogger Ina Shelbys (44) favoritt: Marsipansnurrer
Bor i Egersund.
Har blogget siden 2010.
Bloggens mest populære oppskrift: Ovnsbakte poteter
Foto: Morten Aakre, Fotografen AS
Matblogger Ina Shelbys (44) favoritt: Marsipansnurrer Bor i Egersund. Har blogget siden 2010. Bloggens mest populære oppskrift: Ovnsbakte poteter Foto: Morten Aakre, Fotografen AS

- Jeg elsker gjærbakst og kunne spist det hver dag. Foreløpig lar jeg det bli med drømmen, men spiser boller i en eller annen form innimellom når jeg skal kose meg, sier Ina Shelby til Godt.no .

- Det er ikke vanskelig å få til gjærbakst dersom du følger instruksjonene og har nok tålmodighet når deigen skal heve. Tipset om å koke melk og smør fikk jeg av en eldre dame jeg kjenner. Resten er igrunn plankekjøring, men det er viktig at gjæren ikke har godt ut på dato, og at man bruker tilstrekkelig tid på å heve deigen, sier Ina.

- Jeg har tidligere testet ut ulike deiger til søt gjærbakst, og denne deigen er den aller mest vellykkede. Forskjellen på denne og andre oppskrifter er at melkemengden er halvert, og det er brukt vann, og at melk og smør kokes opp før det avkjøles til fingertemperatur og blandes med gjær og resten av ingrediensene. Samt at jeg bruker melis istedet for sukker, sier hun.

- Grunnen til at bollene blir luftige med denne metoden er angivelig at melkeprodukter inneholder et enzym som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet ødelegges ved koking. All melk vi kjøper er pasteurisert. Det betyr at melken har vært varmet opp til en temperatur på ca 70 grader for å hindre bakterievekst. Dette er ikke nok til å få til den ønskede effekten når man baker boller, forklarer Ina.

Les bloggen til Ina her: Kjøkkentjeneste.no

Dette trenger du til ca 20 marsipansnurrer

Gjørdeig

1 kg hvetemel

150 gram melis

3 dl melk

3 dl vann

ca 40 gram fersk gjær eller en pose tørrgjær

1 egg

150 gram smør

3-4 klyper havsalt

2 ts kardemomme

Fyll

200 gram marsipan med minst 50 % mandler

100 gram smør

50 gram sukker

Topping

Egg til pensling

Mandelskiver

Slik gjør du

Det tar litt tid å heve deigen, så beregn omtrent to timer på å lage marsipansnurrer.

Kok opp melk, smør og melis. Tilsett vannet og avkjøl til fingertemperatur. Pisk forsiktig inn egget, og rør ut gjæren. Bland sammen mel, salt og kardemomme i en bakebolle og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter, helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.

Sett ovnen på 200-220 grader. Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.

Del deigen i to og kjevle ut to rektangler. Pensle utover marsipanblandingen på halve rektangelet. Brett over og skjær strimler av deigen. Strimlene brettes enda en gang, knytes sammen og legges på et stekebrett med bakepapir.

La knutene etterheve omtrent 20 minutter.

Pensle deretter forsiktig med et pisket egg og dryss et lite lag med mandelskiver på toppen. Stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til de ser gylne og fine ut. Om det ser ut som knutene blir litt brent på toppen uten at de er gjennomstekt, legg over et bakepapir for beskyttelse.

Avkjøl på rist. Pynt eventuelt med melisglasur om ønskelig.

Tips! Legg et bakepapir over bollene så de ikke blir for mørke på toppen.

Publisert: 17.12.2015 kl. 13:24


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?