Derfor er nudler trendy

23. januar 2015Aktuelt
VARMENDE: Ramen, eller nudelsuppe, passer perfekt på kalde vinterdager. Foto: Scanpix
VARMENDE: Ramen, eller nudelsuppe, passer perfekt på kalde vinterdager. Foto: Scanpix

Tiden der nudler var forbeholdt studenter er forbi. Ramenbølgen har endelig nådd Norge.

De fleste forbinder nok de klassiske firkantede pakkene med tørkede nudler og MSG-krydder med et økonomisk trangt studentliv. Men nå tyder mye på at retten får et oppsving.

Nudelsuppe, eller ramen, er en tradisjonell japansk rett som opprinnelig kommer fra Kina. Retten består hovedsaklig av kraft, hvetenudler og forskjellig topping som skiver av svin eller kylling, frisk vårløk og kokt egg.

Ramen skal ha kommet til Japan på 1800-tallet, og er såpass populær at det til og med ligger et ramen-museum i byen Yokohama. Her kan besøkende blant annet kan spise ramen fra landets forskjellige regioner mens en falsk sol går ned hver halve time i museets lokaler, ifølge The New Yorker.

Den tørkede ferdignudelen, derimot, så dagens lys i 1958. Da begynte japaneren Momofuku Ando å selge pakker med tørkede kyllingnudler via selskapet sitt, Nissin. Absurd nok ble ferdignudlene på den tiden ansett som et luksusprodukt, siden japanske ferske nudler ble solgt til en mye billigere penge, skriver Nissin på sin hjemmeside.

Forskjellige varianter

Klassisk ramen kan deles inn i fire undergrupper alt ettersom hva kraften er basert på: «Shoyu», basert på klar kyllingkraft smakt til med soyasaus, «shio», som er klar kylling- eller svinekraft smakt til med salt, «miso», som er en mer fyldig suppe smakt til med miso (soyabønnepasta red. anm.), og til sist «tonkotsu», som er en fyldig hvit suppe kokt på svineknoke, ifølge Japan-Guide.

De siste årene har vi derimot sett artikler om alt fra ramenburgere til «ramnuts», altså donuts laget av ramen. Det er med andre ord liten tvil om at den bølgete nudelen er i vinden - i eller utenfor bollen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ENKEL: Lise Finckenhagens studentramen er både god og enkel. Særlig når den toppes med sprø vårløk og stekt flesk. Her er oppskriften. Foto: Sara Johannessen/VG
ENKEL: Lise Finckenhagens studentramen er både god og enkel. Særlig når den toppes med sprø vårløk og stekt flesk. Her er oppskriften. Foto: Sara Johannessen/VG

En folkelig rett

Julie Ilona Balas er kokebokforfatter, står bak den populære matbloggen Julies Matblogg, og er Godt-bidragsyter. Balas er en stor fan av den japanske nudelretten, og tror det er flere grunner til at ramen nå «tar av».

- Ramen er både billig og enkelt å lage, og det har null gourmetfakter over seg - til tross for at ramen ofte er mat ay ypperste klasse: Kraften kan for eksempel ha kokt i timevis for å få den rette smaken, sier Balas.

Matbloggeren tror også smaken passer norske ganer.

- Ramen er ikke for sterkt, smaken er ikke for sær, og man kan lage kraft for enhver smak - fra kylling til sjømat. Retten har allerede vært stort lenge i andre land, så vi henger et par år etter, sier ramen-entusiasten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EN-TO-TRE: Matblogger Julie Ilona Balas slenger gjerne sammen en enkel hverdags-ramen med soyaglasert svineribbe og sopp. Foto: Julie Ilona Balas
EN-TO-TRE: Matblogger Julie Ilona Balas slenger gjerne sammen en enkel hverdags-ramen med soyaglasert svineribbe og sopp. Foto: Julie Ilona Balas

Enkel rett i hverdagen

Hvis du nå fikk lyst på nudelsuppe, tipser Balas om at en lett kan lage «hverdagsramen» på en halv time basert på ferdig kjøttkraft.

- Det som er bra med ramen er at man kan tilsette hva man vil. Jeg liker for eksempel ramen med miso, så da tilsetter jeg litt misopaste i suppen, sier matbloggeren.

Miso, som er en klassisk japansk smakstilsetning basert på soyabønner, gir en smak av umami. Dette anses som den femte smaken ved siden av salt, søtt, bittert og surt.

Suppen topper Balas med for eksempel grønnkål, skiver av sjampinjong, og enkel «sticky» svineribbe.

- Svineribbe er supergodt og kjempelett å lage. Alt du behøver å gjøre er å marinere noen skiver svineribbe i honning og soya, før du steker dem noen minutter på hver side i en stekepanne. Tilsett resten av marinaden i suppen for ekstra smak.

Publisert: 23.01.2015 kl. 14:14
Oppdatert: 23.03.2015 kl. 11:37


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?