Til hovedinnhold

Dette er den nye mattrenden

VARIASJON: Friskt, spicy og lekkert. Det finnes mange forskjellige typer ceviche. Foto: Jørgen Braastad/VG
VARIASJON: Friskt, spicy og lekkert. Det finnes mange forskjellige typer ceviche. Foto: Jørgen Braastad/VG

Peruansk mat er i vinden som aldri før. Nå kommer den latinamerikanske bølgen til Norge.


Tex-mex fra USA og Mexico, pizza fra Italia, tandoori fra India og sushi fra Japan. For ikke å snakke om den nynordiske bølgen med kortreist og økologisk mat.

Det har vært mange spennende mattrender i Norge de siste tiårene, og nå holder en ny på å gjøre sitt inntog: Peruansk mat.

TILHENGER: - I både Barcelona og London finnes det peruanske restauranter som har fått stjerne i Michelin-guiden, forteller kokk Bent Stiansen. Foto: Krister Sørbø/VG
TILHENGER: - I både Barcelona og London finnes det peruanske restauranter som har fått stjerne i Michelin-guiden, forteller kokk Bent Stiansen. Foto: Krister Sørbø/VG

– Nordisk mat har vært veldig populært i ti år. Nå leter matinteresserte med lyst rundt omkring i verden etter det «nye spennende kjøkkenet», og Peru stikker seg virkelig frem. I hovedstaden Lima er det en eventyrlig kulinarisk revolusjon på gang, på lik linje med den vi så i København for noen år siden, forteller stjernekokk Bent Stiansen.

En smeltedigel

Kokken, som til daglig jobber på Statholdergaarden, har tidligere laget Perus nasjonaltrett, ceviche, på TV-programmer som «Kokkenes Kamp» og «God Morgen Norge».

Ceviche består av fersk fisk som råmarineres i en marinade av for eksempel lime og koriander. Syren i sitrusfrukten gjør at den rå fisken gjennomgår en kjemisk kokeprosess, før det hele serveres med søtpoteter og mais.

– Det peruanske kjøkkenet er utrolig spennende. Det er som en smeltedigel av forskjellige matkulturer. Europeisk og japansk mat blandes med deres egen inkakultur og spennende råvarer fra Amazonas-regionen som ingen andre i verden har kjent til før nå, sier Stiansen og legger til:

– Seksti prosent av alle råvarer i verden, som tomaten, poteten, korn og mais, kommer egentlig fra Andesfjellene, og de har en enorm rikdom av råvarer som vi ikke kjenner i Europa.

Nye restauranter

Michelin-kokken er ikke alene om å omfavne den peruanske matkulturen. Tidligere i høst åpnet Oslo-restauranten Aymara i Parkveien, og snart åpner Piscoteket i Badstugaten. Begge spesialiserer seg på mat fra nettopp Peru.

– Nordmenn har blitt veldig åpne og kontinentale de siste årene. Vi i Norge har blitt mer interesserte i mat, og derfor tror vi nordmenn er klare for nye matopplevelser, sier Erica Berthelsen, medeier i Piscoteket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FRISKT: Laks, kveite, mango og chili... Oppskriften på Lise Finckenhagens deilige ceviche finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG
FRISKT: Laks, kveite, mango og chili... Oppskriften på Lise Finckenhagens deilige ceviche finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG

Piscoteket skal være en såkalt «restobar» som kombinerer både matservering og cocktails, blant annet med det peruanske druebrennevinet pisco som signaturdrikk.

I London har peruansk mat eksplodert, og er nå noe av det heteste du kan spise ute. Flere restauranter som Coya, Lima, Ceviche og Andina har blitt svært populære de siste årene.

– Vi har blant annet blitt inspirert av denne bølgen fra London. Det er et utrolig høyt nivå på maten deres. Restauranten Lima har til og med en Michelinstjerne, sier Berthelsen.

Hun tror den store økonomiske veksten Peru har gått gjennom de siste ti årene har fungert som et springbrett for den kulinariske revolusjonen som foregår i Perus hovedstad, Lima.

– Det var bare et tidsspørsmål før den peruanske matkulturen kom hit, sier Berthelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SUNNE: MinMote-Sonias sunne peruanske pannekaker med quinoa. Klikk for oppskrift! Foto: Sonia Huanca Vold/VG
SUNNE: MinMote-Sonias sunne peruanske pannekaker med quinoa. Klikk for oppskrift! Foto: Sonia Huanca Vold/VG

Bygget seg opp lenge

Selv om den i full oppblomstring nå, har den peruanske matbølgen ligget og ulmet i flere år. I fjor skrev Godt om MinMotes Sonia Huanca Vold, som har peruansk mor. Vold fortalte da at både oppvekst og matvaner var preget av peruansk kultur, og at middagen er et høydepunkt.

– Koriander, løk, tomat, aji (amarillo, en chili, red.anm.) og spisskummen er blant de viktigste ingrediensene, fortalte Vold da.

2013 til tross – The New York Times skrev en artikkel om den søramerikanske «kulinariske hemmeligheten» allerede i 1999. Kokk Douglas Rodriguez uttalte da at peruansk mat «er den viktigste kokkekunsten i Sør-Amerika, med et repertoar av retter som kanskje er større enn det franske».

– Men hvorfor tok det da så lang tid før det kom hit?

– Det tar tid å spre en matkultur, siden det tar tid å bearbeide journalister og matbloggere til å virkelig skjønne at «dette er noe». For ti år siden sluttet den peruanske superkokken Gaston Acurio å lage europeisk mat for å heller lage mat fra Peru fordi han var sikker på at folk ville ha det. Han hadde rett. I dag ligger restauranten hans, Astrid y Gaston, på 18. plass over de beste 50 restaurantene i verden, sier Stiansen.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?