Pannekaker: Ti ting du kanskje ikke visste

22. juli 2015Aktuelt
KLASSIKER: Tynne pannekaker med rørte blåbær er en tidløs klassiker - og alltid en vinner. Klikk her for oppskrift. Foto: Elin Vatnar Nilsen/Krem.no
KLASSIKER: Tynne pannekaker med rørte blåbær er en tidløs klassiker - og alltid en vinner. Klikk her for oppskrift. Foto: Elin Vatnar Nilsen/Krem.no

Fordi det er pannekakedagen i dag. Og fordi pannekaker er noe av det beste som finnes.

1. Verdens største pannekake ble til i 1994, og var 15.01 meter i diameter, 2.5 centimeter tykk og veide tre tonn. Nok til å mette en sulten mage eller to.

2. Det finnes utallige variasjoner av den folkekjære pannekaken: Mens våre pannekaker er tynne og kan minne om den franske crêpe-en, er amerikanske og britiske pannekaker luftige og tykke. Hemmeligheten ligger blant annet i bruken av natron eller bakepulver i røren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

3. Helt siden 1454 har det blitt holdt et årlig «pannekake-race» i byen Olney i Buckinghamshire, England. Her må deltakerne kaste pannekaken sin i været før de løper en viss strekning, for så å kaste pannekaken sin ved målet igjen. Hvorfor ikke, si.

Pannekaker med alkohol

4. Pannekaker er gøy å spise, og for noen er de morsomme å kaste: Dominic Cuzzacrea fra USA kastet en pannekake hele 9.47 meter i været i 2010, og slo med det den tidligere verdensrekorden sin med 30 centimeter.

5. Glad i alkohol og pannekaker? Da bør du prøve den franske spesialiteten crêpes suzette: Her dynkes nemlig en florlett pannekake i konjakk og appelsinlikør (før den tennes på og all alkoholen forsvinner).

6. Verdens dyreste pannekake får du på femstjerners-restauranten Opus på Radisson Blu Edwardian Hotel i Manchester. Den inneholder blant annet hummer, Belugakaviar og trøfler - og koster 10.185 kroner...!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Annemor Larsen/VG
Foto: Annemor Larsen/VG

7. Ross McCurdy (omtalt som «kongen av pannekakeflipping»), lagde 1092 pannekaker på én time i 2013. Logisk nok jobber han til daglig på en restaurant.

8. Første gang noen brukte uttrykken «flat som en pannekake» var visstnok i 1611.

9. I enkelte land feires den internasjonale pannekakedagen dagen før askeonsdag: Den opprinnelige tanken var at man skulle bruke opp matvarer som egg, melk og sukker før fasten begynte.

10. Visste du at det går an å lage pannekaker bare ved hjelp av to ingredienser, nemlig banan og havregryn? OK, så minner ikke disse så veldig om de klassiske blåbærpannekakene fra barndommen, men de er gode læll.

Fikk du lyst til å lage pannekaker? Sjekk i så fall ut disse digge oppskriftene:

Publisert: 22.07.2015 kl. 15:48
Oppdatert: 24.10.2018 kl. 15:28


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?