Slik skal du egentlig holde kaffekoppen

5. september 2016Aktuelt
OPPKVIKKENDE: Nytraktet kaffe hører med for mange på morgenen, men det er fort gjort å få flekker på klærne. Foto: Øyvind Nordahl Næss/VG
OPPKVIKKENDE: Nytraktet kaffe hører med for mange på morgenen, men det er fort gjort å få flekker på klærne. Foto: Øyvind Nordahl Næss/VG

Vi har holdt koppen feil hele tiden, skal vi tro forskere. Nå har de funnet en løsning på hvordan unngå å søle kaffe.

Det er ingen tvil om at nordmenn er glad i kaffe - faktisk er vi på verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking. På verdensbasis blir det konsumert 1,6 milliarder kopper per dag. Og det finnes like mange forskjellige kaffetradisjoner i verden som det finnes land.

Uansett om du foretrekker svart kaffe eller kaffe latte, har du kanskje opplevd å søle kaffe flere ganger. Nå viser det seg at det ikke bare er på grunn av klønethet.

Forskere har nemlig funnet ut hvordan å unngå å få kaffeflekker på klærne. Og løsningen er ikke å ha mindre kaffe i koppen

Fig. 8. The «claw-hand» method of carrying coffee. Foto: Achievements in the Life Sciences / Creative Commons License
Fig. 8. The «claw-hand» method of carrying coffee. Foto: Achievements in the Life Sciences / Creative Commons License

Klo-formet håndgrep

Studiet, som har fått tittelen «A Study on the Coffee Spilling Phenomena in the Low Impulse Regime», hadde som mål å finne ut hvorfor kaffe som serveres i krus har en tendens til å sprute i motsetning til vin i vinglass, skriver matnettstedet Munchies Vice.

Ved hjelp av matematiske likninger, labeksperiment og testturer med koppen har forskerne undersøkt problemet. De oppdaget at kaffekoppen bør holdes med håndleddet bøyd og hånden som en klo over koppkanten. Det viste seg at det var mer stødig og mindre sjanse for å søle kaffen på veien ved å holde koppen på denne måten.

Hjelper å gå baklengs

Ikke nok med det, funnene i studiet viste også at det hjelper å gå baklengs med koppen i hånden.

«Siden vi ikke er vant til å gå baklengs blir bevegelsene våre unaturlige når vi går bakover og kroppen begynner å kompensere med en slags sidelengs svingebevegelse for å holde balansen», skriver studieforfatter Jiwon Han.

Kanskje ikke den mest praktiske måten å holde og gå med kaffekoppen på, men i det minste slipper du brune flekker på klærne.

Forsker på mat

Det er ikke første gang forskere har viet tiden til å finne ut løsninger på helt vanlige utfordringer relatert til spising eller drikking. Tidligere har vi skrevet om forskere som har oppfunnet iskrem som ikke smelter. Mens et annet forskerteam i USA fant opp tang som smaker som bacon.

I sommer gikk en vegetarburger skapt av selskapet Impossible Foods sin seiersgang på Internett. Ikke fordi den var en vegetarburger, men fordi den så ut som kjøtt, samt hevdes å smake som ordentlig kjøtt.

Publisert: 05.09.2016 kl. 16:03
Oppdatert: 06.09.2016 kl. 07:54


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?