Slik pynter du kakene til maifesten

10. mai 2016Aktuelt
FLAGGETS FARGER: Glem strøssel som kakepynt - pynt heller opp med friske blomster og bær. Foto: Elin Vatnar / Krem.no
FLAGGETS FARGER: Glem strøssel som kakepynt - pynt heller opp med friske blomster og bær. Foto: Elin Vatnar / Krem.no
Elin Vatnar Nilsen (konditor)
Elin Vatnar Nilsen (konditor)

Har du lyst til å pynte kakene til maifesten i flaggets farger? Det finnes flere alternativer. Bortenfor hylla med kakestrøssel.

Pynt med bær

FRISKE BÆR: Pynt opp en enkel kake med bær på toppen, men ikke bruk frosne bær. Foto: Elin Vatnar / Krem.no
FRISKE BÆR: Pynt opp en enkel kake med bær på toppen, men ikke bruk frosne bær. Foto: Elin Vatnar / Krem.no

Pavlova, bløtkake eller dessert i glass pyntet med blåbær, bringebær og jordbær gjør seg godt på et festdekket bord. Kaker med krem kan gjerne pyntes med litt bløt frukt eller bær, men pass på at bærene du pynter med på en marsipankake er tørre. Deler du bærene i to, legg den tørre delen mot marsipanen. Frosne bær egner seg best som fyll i en kake, ikke som pynt, ettersom de avgir væske ved tining. Det er heller ikke lurt å sprøyte pisket krem på en marsipankake. Fuktighet fra krem og bær gjør at marsipanen begynner å gå i oppløsning. Den vil etter hvert begynne å renne.

Pynt med blomster

EKTE BLOMSTER: Du må gjerne pynte kaken med ekte blomster, men da bør du pynte kaken rett før servering. Foto: Elin Vatnar / Krem.no
EKTE BLOMSTER: Du må gjerne pynte kaken med ekte blomster, men da bør du pynte kaken rett før servering. Foto: Elin Vatnar / Krem.no

Friske blomster på en kake er superlekkert og det finnes utallige spiselige blomster å velge mellom. På denne tiden av året er utvalget noe begrenset, men fioler, alle typer blomster fra frukttrær eller (økologiske) roser kan brukes. Blomstene kandiseres (Pensle med eggehvite, strø på sukker og tørk) eller brukes som de er. Friske blomster visner fort og legges på kaken eller som pynt på en dessert rett før servering.

Pynt med det du har i skapet

Foto: Elin Vatnar / Krem.no
Foto: Elin Vatnar / Krem.no

Improviser! Har du glemt å kjøpe inn strøssel eller non stop i flaggets farger? Ikke fortvil. Se hva du har i skapet. Kanskje kan posen med smågodt inneholde noe du kan bruke? Har du noen pikekyss liggende? Til denne troikakaka fant jeg noen gamle marshmallows og innerst i skapet - et glass coctailbær. Ute hadde jeg blå fioler. Her har jeg delt bærene, klipt opp marshmallowsen og lagt på noen fioler.

Spiselig pynt

Foto: Elin Vatnar / Krem.no
Foto: Elin Vatnar / Krem.no

Du får kjøpt flere forskjellige kakepyntvarianter i flaggets farger, men om du skulle trenge ideer til hvordan du kan maipynte kakene selv – her kommer noen forslag:

Rødt: Bringebær, jordbær, røde epler, granateple, moreller, kirsebær, coctailbær, roser/ roseblader, bringebærsukkertøy.

Hvitt: Pisket krem (ikke bruk krem fra sprayboks, den faller sammen), pikekyss (marengs), kokos, marshmallows, marsipan, sukkerpasta, blomster fra frukttrær.

Blått: Druer, blåbær, bjørnebær, fioler, solbær, løsvektgodis.

Kandisering: Pisk en eggehvite lett sammen med en gaffel. Påfør eggehvite med pensel eller fingre (både foran og bak) på blomsten. Dryss på FINT sukker. Ikke vanlig farin, men ekstra fint farin (kjøpes på butikken, eller kjør sukkeret du har i en foodprocessor). Dryss av sukker og la tørke en ukes tid.

Publisert: 10.05.2016 kl. 16:54
Oppdatert: 11.05.2016 kl. 09:17


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?