Til hovedinnhold

Lise Finckenhagens beste lakseoppskrifter

12. april 2018Aktuelt
ALLSIDIG: Laksen kler mange smaker. Her pannestekt laks med mango- og avokadosalat. Foto: Sara Johannessen / VG
ALLSIDIG: Laksen kler mange smaker. Her pannestekt laks med mango- og avokadosalat. Foto: Sara Johannessen / VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Den allsidige hverdagshelten, laksen, er hovedkomponenten i disse smaksrike rettene.

Den kjære laksen trives i alle mulige kombinasjoner og varianter. Er du en av dem som lar fileten få to minutter ekstra for å være på den sikre siden, så slutt med det. Laks bør alltid ha en «rosa» kjerne, og husk at fiskekjøttet trekker videre når fisken har kommet ut av ovnen eller opp fra pannen. Dessuten er det jo langt enklere å gi fisken litt mer varme enn å få en tørrstekt filet saftig igjen.

Ovnsbakt laks med agurksalat og «sitronhollandaise» er en klassiker som gjør hverdagsmaten litt mer gullkantet. La gjerne skinnet sitte på under bakingen, og når skinnet enkelt kan dras av er det en god indikator på at laksen er klar. I tillegg vil fiskekjøttet holde enda bedre på saftigheten når skinnet sitter på. Det er ikke snakk om mange minuttene laksestykkene trenger i ovnen, men tiden vil variere med størrelsen på stykkene og ovnstemperatur.

Er du glad i kyllingsatay er sjansen stor for at lakseutgaven også vil falle i smak. Hjemmelaget peanøttsaus lager du ganske enkelt i en hurtigmikser, og glassnudelsalaten med limedressing er heller ikke særlig avansert - bare veldig, veldig godt.

Pannestekt laks med knasende sprøtt skinn og fiskekjøttet så saftig at det smelter på tungen er fantastisk. Sørg bare for at skinnet er skrapet for skjell (har du ingen planer om å spise skinnet er det ikke fullt så nøye med skrapingen) og pass på temperaturen i pannen; den skal ikke være for lav, men heller ikke for høy. Trikset er å få skinnet knasende sprøtt og gyllent uten at det blir brent. God kontroll på temperaturen er altså nøkkelen her. Det er ikke vanskelig, men det krever at du gir laksestykkene dine full oppmerksomhet når de ligger i pannen. Gjør du det får du garantert igjen for innsatsen, det at det er sunt i tillegg er en ren bonus.

Publisert: 12.04.2018 kl. 20:41


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?