Derfor er det tråder på bananen

13. februar 2018Aktuelt
MELLOM SKALLET OG KJØTTET: Trådene på bananene er ikke bare matavfall. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
MELLOM SKALLET OG KJØTTET: Trådene på bananene er ikke bare matavfall. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

De irriterende trådene under skallet har faktisk en funksjon. 

Banan er den mest populære frukten. I tillegg til at den er et raskt og enkelt mellommåltid, kan banan brukes som naturlig søtning eller eggerstatning i bakst. Bananer gjør også nytte for seg i alt fra smoothie til iskrem - også når de er brune og overmodne.

Det er imidlertid én ting på bananen som kan være irriterende; trådene som ligger klistret til bananen etter du har skrelt den.

Mange peller automatisk av disse trådene, men de har faktisk en funksjon. Trådene frakter nemlig vann og næringsstoffer rundt hele frukten.

Huffington Post har tidligere skrevet om banantrådene og forklarte da at trådene har et navn: «Phloem bundles», som på norsk kan oversettes til «silvev-tråder» - også kjent som floem.

– Trådene som ligger utenpå fruktkjøttet består av både xylem (vedvev) og floem (silvev) og sammen transporterer de vann, næringsstoffer og sukker frem til bananen er spiseklar. De sørger altså for næring, slik at frukten vokser. Vi kan si at trådene er blodårene til bananen, forklarer ernæringsbiolog Lise von Krogh, som står bak bramat.no.

For å forstå dette nærmere må vi gå litt inn i biologifaget. Ifølge Store norske leksikon er en ledningsstreng en del av ledningsvevet i planter, og består av silvev og vedvev som er ordnet på ulike måter. Mens silvev har som hovedoppgave å lede ulike typer sukker og stoffer som dannes under fotosyntesen, skal vedvev transportere vann og oppløste ioner fra roten til skuddet.

Ekstra fiber

Vev i seg selv høres kanskje ikke så veldig appetittelig ut, men det er like trygt å spise trådene som resten av bananen - og de kan bidra til ekstra fiber.

– Strengene er et nettverk av celler som utgjør fiberstruktur, det betyr at de er kostfiber for oss. Skal du lage bananbrød, kjeks, smoothie eller lignende, så bare ta det med. Alle monner drar, forteller von Krogh og fortsetter:

– Smaken kan derimot være litt bitter. Hvis du skal spise en banan og ikke synes det er godt, er det ikke noe galt å fjerne trådene.

Trygg emballasje

Vi spiser gjerne epler og pærer med skallet, men sjeldent bananer. Unntaket er den japanske bananen Mongee som har spiselig skall siden det er tynnere, som blant annet ble omtalt av Food & Wine tidligere i år.

Selv om trådene som ligger mellom skallet og fruktkjøttet ikke er farlige å spise, så ser ernæringsbiologen ingen grunn til​ å spise bananskallet:

– Det som er så fint med bananen, er at den kommer i en trygg innpakning der fruktkjøttet ikke har blitt eksponert for skit, bakterier eller sprøytemidler. Selv når skallet er brunsvart, er fremdeles frukten inni trygg og sunn å spise​, sier von Krogh.

Med eller uten tråder - her får du tips til hva du kan bruke bananen til i matlaging:

Publisert: 13.02.2018 kl. 16:05
Oppdatert: 14.02.2018 kl. 09:24


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?