Dette er sushibitene nordmenn foretrekker

29. januar 2016Aktuelt
LAKSEN REGJERER: Det ser ut til at de fleste nordmenn foretrekker laks i sushien sin. Foto: Line Møller/VG
LAKSEN REGJERER: Det ser ut til at de fleste nordmenn foretrekker laks i sushien sin. Foto: Line Møller/VG

Vi elsker laks i sushien. Men vi tør også å prøve nye biter.

Sushi har snart danket ut fredagstacoen, og man kan trygt si at sushi har tatt nordmenn med storm de siste årene. Det har dukket opp sushi-sjapper over alt i hele landet, alt fra dyrere restauranter til billigere take-away-steder.

I 2014 spiste vi sushi for 790 millioner kroner, og vi gikk fra fra 72 til 282 sushirestauranter over hele landet. Sjømatrådets rapport om sushimarkedet i 2015 er ikke klar før i mars, men ser man på utviklingen fra 2013 til 2014, som var en økning på 10 prosent, kan alt tyde på at fjorårets sushihandel har økt ytterligere.

Godt.no har kontaktet flere sushirestauranter rundt om i landet, samt de største kjedene som selger ferdiglaget sushi for å høre hva som er mest populært.

Kategorisjefen for fisk og sjømat i Rema 1000, Trond Storrud, har jobbet med sushi i en lang periode før han kom til kjedebutikken, og forteller at det er laks som er nordmenns soleklare favoritt. I tillegg til de tradisjonelle sushibitene selger også Salma Raw og ferdig sashimi (rå laks uten risen) veldig bra.

Hos matvarekjeden Kiwi ser de også at laksen selger best.
- Vårt 10 biters-brett, som inneholder laks og scampi, er klart den største favoritten og står for nesten 50 prosent av sushiomsetningen, sier kommunikasjonsjef Kristine Aakvaag Arvin.

Fra 2013 har sushiomsetningen hos Kiwi økt med 40 prosent, som tilsvarer 35 millioner kroner i 2015. I tillegg har salget av «lakseloins» økt med 65 prosent siden 2013. Denne omsetningen kommer i tillegg til tallene fra sushibrettomsetningen hos Kiwi.

Hos Meny er det brettet med nigiri laks, nigiri scampi og to forskjellige typer makirull med laks som er mest populær blant kundene som kjøper ferdiglaget sushi.

POPULÆRT: Dette sushibrettet med ti biter selges det mest av hos Meny. Foto: Meny
POPULÆRT: Dette sushibrettet med ti biter selges det mest av hos Meny. Foto: Meny

Blir flinkere til å prøve ut nye ting

Hanami, som er kåret til Oslos beste sushirestaurant flere ganger, ser også at det er laks tempura og laks maki som flest nordmenn foretrekker. Det går igjen gang på gang når kunder bestiller sushi, men de mener også at vi har blitt flinkere til å prøve ut andre sushiretter.
- Folk har blitt flinkere til å prøve ut andre litt utradisjonelle sushiretter, og det syntes jeg er bra. Det finnes så mye godt der ute, som «negitorro» som er en makirull med sjøgress på utsiden og tartar av tunfisk på innsiden. Den er veldig populær i Japan, og er absolutt en sushibit verdt å prøve ut, sier restaurantsjef Nanett Brixen.

HJEMMELAGET: Det har også blitt veldig populært og lage sushien sin hjemme. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
HJEMMELAGET: Det har også blitt veldig populært og lage sushien sin hjemme. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Hos en av Bergens største sushirestauranter, Nama, er laksen også storfavoritt, etterfulgt av kokt krabbe og scampi hakk i hæl.

- Når det kommer til nordmenns sushivaner opplever jeg at de ofte må «pushes» litt til å prøve nye ting. Mange spiser med øynene, og ser det litt skummelt ut smaker det heller ikke godt. Spesielt ål er det mange som er redd for, sier Nora Andreassen, restaurantsjef hos Nama.

Bjørn-Erik Stabell er bransjeansvarlig for laks og ørret i Norges sjømatråd. Han ser på uviklingen av sushi i Norge som noe positivt.
Foto: Seafood.no
Bjørn-Erik Stabell er bransjeansvarlig for laks og ørret i Norges sjømatråd. Han ser på uviklingen av sushi i Norge som noe positivt. Foto: Seafood.no

Uansett hvilken sushirestaurant du befinner deg i, om det er Japan, Norge eller Spania, mener restaurantsjefen at det lureste å gjøre er å be kokken sette sammen hans anbefaling, eller be servitøren om tips.

- På den måten kan du åpne øynene dine til en helt ny verden innenfor sushi. Kokkene får utfolde seg kreativt, og kan da enkelt anbefale dagens beste fisk eller beste bit. Jeg prøver alltid å anbefale havabbor når vi har det inne, rett og slett fordi det er knallgodt som nigiri, og er noe litt annerledes, sier hun.

Verdens raskest voksende mattrend

Ifølge Bjørn-Erik Stabell i Sjømatrådet er sushi verdens raskest voksende mattrend, og Norge leder an på dette området og er blant markedene som vokser aller raskest.
- De unge elsker sushi og spiser igjen mer laks enn tidligere. Vi ser også at laksen har kommet inn på andre arenaer. Sushi selges nå i kiosker og på bensinstasjoner. Til og med på idrettsarrangement selges det store mengder sushi, sier Stabell.

- Et eksempel på dette er Nord-Norges største håndballturneringen, nyttårsturneringen. Der selges sunn sushi til deltakerne og salget overgår omsetningen av pølser, legger han til.

Den økende interessen for sushi ser Sjømatrådet på som veldig positivt.

- Sushi får oss til å spise mer sjømat, noe som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) anbefaler. Sushi får flere unge til å spise sjømat, og det er bra fordi det gir økt verdiskapning i Norge ved at råvaren blir bearbeidet her hjemme før den selges til forbrukerne, sier han.

Lyst til å lage sushi hjemme? Sjekk ut disse oppskriftene:

Publisert: 29.01.2016 kl. 12:10
Oppdatert: 26.02.2016 kl. 11:25


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Hvordan var din opplevelse i dag?