Her er årets beste restauranter

BRILJERTE: Både Arakataka og Skur 33 stakk av med gode anmeldelser i løpet av året. Foto:Krister Sørbø/Patrick da Silva Sæther/VG
BRILJERTE: Både Arakataka og Skur 33 stakk av med gode anmeldelser i løpet av året. Foto:Krister Sørbø/Patrick da Silva Sæther/VG
Maria Tveiten Helgeby

Fra luksuriøse Michelin-opplevelser, til økonomiske budsjettperler. Disse restaurantene fikk terningkast 6 og 5 i 2014.

Det har vært et spennende år for norsk restaurantliv: Norge fikk fem stjerner i Michelin-guiden, hvorav både Ylajali og Restaurant Fauna fikk stjerne for første gang. I tillegg ble det i forrige uke kjent av både Maaemo og Ylajali ligger på listen over Nordens 30 beste restauranter.

Godordene har også flommet fra Godts restaurantanmeldere, som til sammen har trillet ut fire seksere og hele 17 femmere.

Samtidig har de skapt debatt når de ikke var like rause med øyet på terningen. Det stormet blant annet i kommentarfeltet da Mona Lisa Restaurant fikk terningkast 2, for ikke å glemme da Spiseriet Victoria Kino fikk terningkast 1.

Siden året er på hell har vi samlet sammen alle anmeldelsene der restauranten fikk tildelt det gjeveste terningkastet, altså terningkast 6, og noen som utmerket seg med terningkast 5. Så finn fram almanakken og se om ikke 2015 er året du endelig tar deg turen til et av disse spisestedene.

Foto: Janne Møller-Hansen/VG
Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Et godt måltid behøver ikke å tømme lommeboken. Godts restaurantanmelder var mer enn fornøyd med sitt besøk på Tekehtopa:

- Gjengen på kjøkkenet i kveld viser at de virkelig har fulgt med i timen. For bedre måltid er det lenge siden jeg har fått, skrev restaurantanmelder André Blomberg-Nygård om Tekehtopa.

Foto: Frode Hansen/VG
Foto: Frode Hansen/VG

Restaurantanmelder Erik Fosnes Hansen var fra seg av glede etter å ha spist på Tekehtopas mer eksklusive søster, Ylajali.

- Ylajali seiler opp som Oslos kanskje beste spisested – med et måltid i høyeste klasse for den helt spesielle anledningen, skrev Fosnes Hansen da.

Foto: Audun M. Hagen
Foto: Audun M. Hagen

Fäviken Magasinet er en stor favoritt blant matentusiaster, inkludert Godts restaurantanmelder:

- I gamle dager var [Fäviken] et stopp på veien for pilegrimer på vei til Nidaros. I dag er det selve målet, skrev André Blomberg-Nygård.

Foto: Krister Sørbø/VG
Foto: Krister Sørbø/VG

Arakataka er en gammel kjenning for mange Oslo-borgere. Restauranten åpnet i 2001, og åpnet med nyoppussede lokaler i 2012. Til stor suksess:

- Man er fristet til å utbryte: «Ay, caramba», men det blir nok riktigere med et «ay, Arakataka!» Nevnte jeg at vinvalgene hele veien satt godt til maten og at man ikke blir ruinert? Jeg nevnte i alle fall det siste. Man blir slett ikke ruinert. Man kan sies å bli rikere. I alle fall føles det slik, skrev Erik Fosnes Hansen.

Foto: Patrick da Silva Sæther/VG
Foto: Patrick da Silva Sæther/VG

Det var såvidt Godts restaurantanmelder fikk bord da Skur 33 åpnet tidligere i år. Og det er kanskje ikke så rart når maten er så bra som den var:

- Risottoen var fantastisk. Jeg kan knapt huske å ha spist en bedre utført risotto i Norge. En prestasjon som bare blir enda mer imponerende når man tar i betraktning at risotto må tilberedes individuelt og at huset var fullt, skrev Erik Fosnes Hansen.

Foto: Krister Sørbø/VG
Foto: Krister Sørbø/VG

Vår anmelder mente nyåpningen av trendstedet Kunstnernes Hus var svært vellykket. Maten var både billig og bra:

- Så kom hovedrettene. Og jeg må si at det ikke er ofte jeg føler meg kallet til å skrape tallerkenen. Men her skjedde det, skrev Erik Fosnes Hansen.

Foto: Jørgen Braastad/VG
Foto: Jørgen Braastad/VG

Restaurantanmelder André Blomberg-Nygård mente at Pinerolo bød på «ordentlig mat til Egon-priser»:

- På Pinerolo er det mye som er bra, veldig bra. Stedet er utmerket til en kveld med gode venner eller som et siste stopp på handleturen. Et sted hvor kvelden kan begynne, eller avsluttes, skrev anmelderen.

Foto: Gisle Oddstad/VG
Foto: Gisle Oddstad/VG

Som en perle ved vannet høstet Restaurant Slippen poetiske lovord fra Godts anmelder:

- Men fiskesuppen … aye-aye, Skipper, splitte mine bramseil, for en smak og konsistens! Med fine overtoner av hvitvin og anis var den som en fløyelsmyk passatvind mot ganen, skrev Erik Fosnes Hansen.

Lysten på flere restaurantanmeldelser?

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?