Dette er den norske supermaten

22. mai 2015Aktuelt
APPELSINGRØT: Vibeke Klemetsen er grøtentusiast og ga tidligere i år ut boken «Grøt» full av både søte, salte og sunne grøtoppskrifter. Denne kaller hun «den ultimate sunnhetsgrøten». Foto: Frode Hansen/VG
APPELSINGRØT: Vibeke Klemetsen er grøtentusiast og ga tidligere i år ut boken «Grøt» full av både søte, salte og sunne grøtoppskrifter. Denne kaller hun «den ultimate sunnhetsgrøten». Foto: Frode Hansen/VG
Tore Ulabrand Johansen
Tore Ulabrand Johansen

Havregryn er selvforsynt mat for de sunne, de veltrente og de matglade. Det kan dessuten brukes til mye mer enn bare grøt.

Havregryn er hesteforet som er blitt supermat for eliteutøvere og alle som vil gå ned i vekt. De tørre grynene senker blodsukkernivået, reduserer kolesterolet og gir en langvarig metthetsfølelse. Alt ifølge en rekke ulike eksperter. Så hvorfor koker vi det stort sett bare til grøt og eter det med mer eller mindre sukker på til frokost?

- Jeg gjør ikke det. Jeg bruker havregryn til masse forskjellig, blant annet i noen kanongode rundstykker. Jeg fant en oppskrift et sted, og har justert litt på den. Sammen med egg, litt krydder og cottage cheese blir det utrolig velsmakende og veldig, veldig sunt, sier Kristine Fjellestad, matblogger som har fått interesse for sunt kosthold etter å ha slitt med overvekt i årevis. Hun benytter også havregryn i pizzabunner, i ostekake, eller til å bake brød med. Bare for å nevne noe.

- Hvetemel tas jo opp i kroppen som sukker, havregryn er mye sunnere og bedre.

Hva er det så ernæringsekspertene sier om de unnselige og tørre grynene:

- Havregrøt gir langsom blodsukkerstigning, en god, langvarig metthetsfølelse og god fordøyelse.

Det er en smart start på dagen både når du skal ned i vekt, eller ønsker å holde vekten, uttaler ernæringsfysiolog Torunn Nordbø ved Opplysningskontoret for brød og korn.

- Et daglig inntak av minimum tre gram betaglukan, som tilsvarer cirka 60 gram havre, kan bidra til å senke kolesterolnivået, bekreftet forsker Svein H. Knutsen ved forskningsinstituttet Nofima for en tid tilbake.

- Havregryn har høyere metthetsverdi enn noen annen matvare. I motsetning til mange andre karbohydrater bruker kroppen lang tid på å fordøye havregryn, slik at blodsukkerpåvirkningen blir minimal, forteller ernæringsfysiolog og forfatter David Grotto, til helsemagasinet SELF.

MIDDAGSVAFLER: Vafler kan enkelt nytes til middag ved å lage dem litt grovere. Her er det tilsatt havregryn. Klikk her for oppskrift. Foto: Elin Vatnar Nilsen
MIDDAGSVAFLER: Vafler kan enkelt nytes til middag ved å lage dem litt grovere. Her er det tilsatt havregryn. Klikk her for oppskrift. Foto: Elin Vatnar Nilsen

Og til nettstedet DinSide sier lege Bernt Rognlien følgende:

- Havre inneholder rikelig med fiber og planteslimstoffer, karbohydrater som ikke kan brytes ned i tarmen vår. Det gjør havre til et godt middel både ved forstoppelse og ved diaré. Disse stoffene vil også være mat for gode melkesyrebakterier i tarm og havre, noe som vil hjelpe på stabiliseringen av en god, robust tarmflora og motvirke luftplager og gjæring i fordøyelsen.

Ekspertene anbefaler at man bruker de store havregrynene - som tar noe lengre tid å koke, fordi de små grynene til snarkokt havregrøt gir en raskere blodsukkerstigning. Og om ikke sunnhetsgevinsten er nok:

- Havregryn smaker dessuten godt, jeg kan varmt anbefale økt bruk sier Kristine Fjellestad.

Visste du at ...

Selvforsynt

Havren kom til Norge fra Levanten og de vestlige delene av India for rundt 2 500 år siden. Den trives så godt på norske breddegrader at det i dag er blant de få vekstene vi er selvforsynte med her i landet.

En annen vals

I mange hundre år ble kornet stort sett brukt som mat til hester. Som menneskemat blir havre blir gjerne dampkokt, tørket, varmet opp igjen og valset. Valsing av havre begynte for alvor i Norge tidlig på 1900-tallet.

Kristines rundstykker

400 gram havregryn

4 egg

1 stor boks cottage cheese

2 ts bakepulver

Krydder etter ønske (cayennepepper, basilikum, salt).

Egg, ost, bakepulver og krydder blandes i en bolle og kjøres glatt f.eks. med stavmikser. Bland inn havregryn og rør godt sammen til en deig. Form rundstykker, legg på smurt plate, og stek i ovn (varmluft) i 20 min. på 200 grader.

Publisert: 22.05.2015 kl. 13:07


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?