Michelin-restauranter åpner igjen: - Gleder meg som et barn
Noen av landets beste restauranter melder nå at de åpner dørene igjen.
Etter at samtlige norske stjernerestauranter så seg nødt til å stenge i løpet av de dramatiske ukene i midten av mars, har det i løpet av de siste dagene tikket inn gladmeldinger om at de igjen tar imot gjester. Blant dem er tre av restaurantene med flunkende nye stjerner; Bare i Bergen, Speilsalen i Trondheim og Under ved Lindesnes. Også Maaemo, som så vidt rakk å åpne dørene i nye lokaler, dog uten stjerner for øyeblikket, har åpnet bestillingslistene og tar imot gjester fra 12. mai. Bare har allerede åpnet, Speilsalen åpner onsdag 29. april, mens Under åpner igjen torsdag 7. mai.
Som et barn på julaften
– Det blir så utrolig «dejligt» å komme i gang igjen. Etter to måneders pause gleder jeg meg som et lite barn på julaften, sier kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard Pedersen på Under til Godt.
Han sier han har savnet det å ha gjester i restauranten «så sinnssykt mye».
– Jeg lever og ånder for den restauranten, og det har vært tungt å gå hjemme og se naturen springe ut. Men samtidig har det gitt meg tid til å ordne ting hjemme som jeg ellers aldri har tid til. Jeg har gjort ferdig kjøkkenhagen min, og hvis jeg skal si det selv er det blitt «fucking fedt», sier Ellitsgaard Pedersen.
Han har tidligere fortalt til Godt at han siden han var barn har drømt om å få en Michelin-stjerne, og i februar ble drømmen virkelig.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Færre gjester
VG besøkte for kort tid siden den ett år gamle undervannsrestauranten, som egentlig var fullbooket ut året, men som da var midlertidig stengt. Rundt 900 bordsetninger i måneden hadde de inne. Så kom coronaviruset skyllende inn over landet.
Les også: Restauranteier: Vi taper penger hver dag
Ellitsgaard Pedersen sier de nå føler det er helt forsvarlig å starte opp igjen, men at de har måtte redusere antallet gjester de kan ta imot, og antallet bord i restauranten.
– Det er nå to meter mellom alle bordene, og så har vi endret litt på tidspunkt for når gjestene ankommer til restauranten så ikke tre bord kommer på nøyaktig samme tid.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Også hos Bare i Bergen, som nå har hatt åpent i en uke, har de redusert kapasiteten.
- Vi har hatt en veldig god respons på åpningen. Vi har hatt rundt 80 prosent av kapasiteten når det kommer til antallet gjester, mens 80 prosent av av staben er fortsatt permitert, sier kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen.
Han forteller at gjester som har vært og spist hos dem har vært veldig positive til åpningen.
- De har gledet seg til å komme seg ut å spise i trygge omgivelser, sier han.
En dag i mai
I hovedstaden har kun et fåtall restauranter holdt kjøkkenet åpent til tross for unntakstilstand med skjerpede tiltak og forbud mot alkoholservering. Take away og matkasser med nesten-ferdiglagde middager har vært løsningen for mange for å holde det gående. Onsdag i forrige uke kom en avgjørende beskjed for bransjen i hovedstaden – Oslo kommune åpner alkoholserveringen for spisesteder før 17. mai. Det er derimot fortsatt usikkert når den eksakte datoen for gjenåpningen blir.
– Åpning av skjenking for steder med matservering i første halvdel av mai, gjelder fortsatt. Oslo kommune har nedsatt en egen hurtigarbeidende arbeidsgruppe, der også bransjen, NHO Reiseliv og Virke er representert, opplyser Ninja Sandemose, pressekontakt for byråd for næring og eierskap i Oslo til Godt.
Hun legger til at åpningsdato vil presenteres så snart det er klar og vedtatt av byrådet.
Publisert: 27.04.2020 kl. 22:17
Oppdatert: 28.04.2020 kl. 13:12
Lag deg en gratis konto