Spår rekordgod norsk eplehøst

19. september 2019Aktuelt
MANGE VARIANTER: Den norske eplesesongen starter rundt september, og det finnes en rekke forskjellige varianter - som Summerred, Gravenstein og Aroma. Foto: Jan Ovind/VG
MANGE VARIANTER: Den norske eplesesongen starter rundt september, og det finnes en rekke forskjellige varianter - som Summerred, Gravenstein og Aroma. Foto: Jan Ovind/VG

Den norske eplesesongen er i full gang, og årets eplehøst kan bli den beste på over ti år.

Epleglade nordmenn kan glede seg – det blir mer norske epler enn på lenge, så nå er det bare å sylte, mose, juice og safte fremover. Fjoråret bød på en usedvanlig god vekstsesong for norske epler, og større avlinger enn på mange år. Nå går vi ifølge ekspertene mot nok en ny rekordhøst.

– Det ser ut som om det blir det beste epleåret siden 2008, sier Knut Amund Surlien, fagansvarlig for kjernefrukt i Gartnerhallen.

Her finner du Lise Finckenhagens beste oppskrifter med norske epler!

Prognoser fra Gartnerhallen viser at det går mot et forventet volum på over 8000 tonn totalt i markedet. Av disse vil Gartnerhallen stå for 5000 tonn. Det er 1000 tonn mer enn i et normalår, ifølge Bama som samarbeider med Gartnerhallen.

Surlien har vært på rundreise i Gartnerhallens epleregioner og hans inntrykk er at prognosene er for nøkterne.

– Det blir spennende å se hva vi lander på, men at vi går mot nye rekorder er det ingen tvil om.

Dårlig vær

I fjor ble det totalt solgt 8324 tonn epler, hvorav 1000 tonn ble solgt via andre kanaler som Bondens Marked, gårdsutsalg og REKO-ringer, ifølge tall fra Landbruksdirektoratet. – Når det snakkes om 8000 tonn i år, vil det komme cirka 1000 tonn oppå dette dersom tallene er de samme som i fjor, sier markedsansvarlig i Gartnerhallen Bjørn Oppberget.

Leif Øie er fruktlagerinspektør i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd, som blant annet samarbeider med Gartnerhallen, Nordgrønt og Produsentforeninga 1909. Han spår også eplerekord i år.

– Høsten i år er bra i forhold til fjoråret, og mitt tips er at det blir mellom 8000 og 9000 tonn norske epler i år, medregnet salg i alle kanaler som direkte salg og veisalg.

Øie forteller dog at de hadde utfordringer med dårlig vær på Vestlandet i forrige uke, og det kan føre til ødelagte avlinger.

– Men vi vet ikke hvor mye som eventuelt har blitt ødelagt før vi høster.

– Best i vest

Innhøstingen er allerede i gang, den startet første uken i september – og først ut var sorten Discovery. Ifølge Surlien i Gartnerhallen er det Vestlandet som utmerker seg spesielt godt i årets sesong.

– Det er svært gode avlinger på alle sorter. En bakenforliggende årsak til dette er at den gode vekstsesongen i 2018 ga flere blomster, som igjen gir flere epler for årets sesong. På Østlandet har det vært noen utfordringer på kvalitet og avlingsmengde på grunn av frost og kald vår, men ikke nok til å berøre totalbildet, sier han.

– Har gledet seg

Eplet er den nest mest kjøpte frukten her til lands, hakk i hæl etter bananen. Og mange har allerede funnet veien til butikkene for å kjøpe norske epler.

– Salget er også veldig godt om dagen, og det kan se ut til at folk har gledet seg til å finne de norske eplene i butikkene, sier Pia Gulbrandsen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama.

– Nå er vi på vei inn i de virkelig store ukene, og alle de gode sortene er i markedet: Discovery, Rød Gravenstein, Summerred, Åkerø og Rød Aroma, sier Gulbrandsen.

Slik kan du bruke norske epler:

Publisert: 19.09.2019 kl. 15:27


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?