Til hovedinnhold

Michelinutdelingen i 2020 vil bli holdt i Trondheim

4. juli 2019Aktuelt
MICHELIN TIL NORGE: Her brøles det av glede under utdelingen i København i 2018. Neste år vil stjernekokker kunne juble fra en scene i Norge. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
MICHELIN TIL NORGE: Her brøles det av glede under utdelingen i København i 2018. Neste år vil stjernekokker kunne juble fra en scene i Norge. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
AvSara Berge Holmberg, Elise Alexandra GulbrandsenogIngeborg Aspeli

Dette er første gang Michelinutdelingen blir holdt i Norge.

Michelin Nordic Guide har de siste to årene blitt utdelt i Danmark. I år blir den prestisjefylte prisutdelingen for første gang holdt i Norge. Utdelingen vil holdes i en ny by på det kulinariske stjernekartet, nemlig Trondheim. I årets Michelinutdeling fikk både Credo og Fagn stjerne.

Den 17. februar 2020 vil Michelin, sammen med Visit Trondheim, holde den årlige presentasjon av nye stjernerestauranter i Michelin Guide Nordic Countries 2020.

– Vi ser frem til å feire de nordiske restaurantene i Trondheim til neste år. Byen har i løpet av de siste årene blitt en viktig kulinarisk destinasjon i Norge og Norden, hvor tradisjon møter nye ideer. Topprestaurantene i byen er på elitenivå når det gjelder innovasjon og bærekraft, og tilbyr noen av de flotteste råvarene som regionen har å by på, sier Gwendal Poullennec, internasjonal direktør for Guide Michelin i en pressemelding.

Selve utdelingen vil skje i Olavshallen, etterfulgt av en middag for gjestene på Britannia Hotel. Dette er første gang i historien at Michelin-guiden presenteres i Norge.

– Det er kjempefint! Jeg er lykkelig på deres vegne og ønsker Trondheim lykke til, sier Bent Stiansen, eier av Michelinrestauranten Statholdergaarden, til Godt.

Han mener at dette setter Norge, og da spesielt Trondheim, tydeligere på matkartet.

– Trøndelag produserer noen av de aller beste råvarene her til lands, så det er gøy.

HAR STJERNE: Heidi Bjerkan, sjef for Michelin-restauranten Credo, synes det er fantastisk at utdelingen skal holdes i Trondheim. Foto: Therese Alice Sanne/VG
HAR STJERNE: Heidi Bjerkan, sjef for Michelin-restauranten Credo, synes det er fantastisk at utdelingen skal holdes i Trondheim. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Heidi Bjerkan er eier og kjøkkensjef for Credo i Trondheim, som har stjerne i Michelin- guiden. Hun fikk også bærekraft-prisen i år.

– Det er helt fantastisk! Det vil være viktig for regionen og produsentene, sier hun til Godt.

Hun legger til:

– Forhåpentligvis vil det være positivt for rekrutteringen til restaurantfaget, bøndene og fiskeren.

Jonas Andre Nåvik, eier og restaurantsjef ved Fagn som har en stjerne i Michelin-guiden, er også glad for at utdelingen nå kommer til Trondheim. Han mener det er bra for hele regionen og ser frem til å få enda flere matinteresserte på besøk til byen han selv bor og jobber i.

- Det følger med veldig mye nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Jeg tror det blir veldig bra for Norge og spesielt Trondheim. Det er bare å kvesse knivene og jobbe på. Jeg tenker at jeg må holde stjerna!, sier han til Godt.

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, sier til Godt at det er stor stas at Michelin-utdelingen finner veien til Trondheim.

- Jeg syns det er helt fabelaktig at Norge får utdelingen, at vi får være vertsby er en fantastisk anerkjennelse til de som har jobbet hardt for dette i mange år, sier hun til Godt.

Trondheim på det internasjonale matkartet

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gleder seg over nyheten og gratulerer Trondheim står det i pressemeldingen.

– Det er gøy at Michelin ønsker å legge dette arrangementet til Norge. Jeg heier på alt som kan bidra til bedre mat. Jeg håper den økte oppmerksomheten om Norge som matnasjon bidrar til etablering av små og mellomstore bedrifter, integrering i arbeidslivet og attraktive mattilbud. Gratulerer til Trondheim og lykke til med arrangementet, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Trondheim har plassert seg på det internasjonale matkartet de siste årene. Det har jo Michelin fått med seg, blant annet med tildeling av de første Michelin-stjernene til Trondheim i år. Fokus på bærekraftighet har også økt. Heidi Bjerkan fra restaurant Credo vant i år tidenes første pris for bærekraftighet, sier mat-entusiast og kommunikasjonsrådgiver Lasse Berre.

Han sitter i en styringsarbeidsgruppe som jobber med Trondheim som matdestinasjon av Visit Trondheim, Trondheim kommune og Trøndelag fylke. Gjennom dette har han jobbet for å få Michelinutdelingen til Trondheim, og vil videre sitte i arrangementskomiteen for utdelingen.

– Trondheim er en relativt liten by, midt i matbeltet. Det er en retning Michelin går i – bærekraftighet, kortreist mat og nordiske råvarer.

At utdelingen blir holdt her til lands for første gang har mye å si for Norge, ifølge Berre.

– Det nordiske kjøkken har vært på kartet i mange år. Men kall det «det nye nordiske kjøkken», med ekstrem nærhet til råvarene. I Trondheim dras fisken opp fra Trondheimsfjorden. Det er veldig kortreist, og det samme gjelder andre råvarer. Det sier mye om Norge som destinasjon, sier Berre.

Utvikling i Norge

VGs restaurantanmelder Erik Fosnes Hansen hadde ikke sett det komme, men synes det er «innmari gøy» at den prestisjefylte utdelingen blir i Norge.

– Og så er det gøy at det blir i Trondheim, som nå har fått to Michelinstjerner, og er i ferd med å ta et betydelig skritt fremover som matby. Det er de to restaurantene et tegn på, men det skjer også andre spennende ting i Trondheim, sier han.

Utdelingen setter ikke bare fokus på Trondheim, men for Norge som matdestinasjon generelt. Etter over ti år som restaurantanmelder ser Fosnes Hansen tydelig hvor spennende utviklingen har vært i Norge, og hvor mange spennende spisesteder som er kommet – ikke bare når det gjelder stjernerestaurantene, men også de billige hverdagsrestaurantene.

– Det er tydelig at når en så sentral begivenhet i matverdenen kommer til Norge, så vil så klart fokuset av det som skjer i Norge øke ekstra, sier han.

Guide Michelin

  • Den første Michelin-guiden kom i 1900, den ble produsert på initiativ avdekkprodusenten Michelin og formålet var å vise bilister rundt på veiene, med informasjon om overnattings- og spisesteder og servicestasjoner, og dermed gjøre det lettere å bruke bilen som transportmiddel.
  • I 1926 innførte de en stjerne for å markere at maten på et sted var særlig god. To og tre stjerner kom til i årene etterpå.
  • I dag betyr én stjerne at det er en «eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori», to stjerner betyr at den er «verdt en omvei», mens tre stjerner at restauranten er «verdt en reise i seg selv».
  • Restaurantene besøkes av anonyme inspektører en eller flere ganger over en periode på flere måneder. Inspektørene har ofte utdannelse og erfaring fra restaurant- eller hotellskoler.
  • I 2015 kom historiens første nordiske Michelin-guide: «Guide Michelin Nordic Countries».
  • I tillegg til stjernene deles det også ut Bib Gourmand – en utmerkelse for restauranter som serverer god mat til rimelige priser. Her i Norge har vi to restauranter med denne utmerkelsen: Restaurant Eik og Smalhans, begge i Oslo. Det deles også ut Plate Michelin.

Kilde: Michelin

Publisert: 04.07.2019 kl. 12:00
Oppdatert: 04.07.2019 kl. 13:32


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?