Vasketipsene du bør kunne

25. mars 2019Aktuelt
RENT OG PENT: Om du skal bruke såpe eller ikke avhenger av kluten, ifølge en av rengjøringsekspertene. Foto: Helge Mikalsen/VG
RENT OG PENT: Om du skal bruke såpe eller ikke avhenger av kluten, ifølge en av rengjøringsekspertene. Foto: Helge Mikalsen/VG

Vi har samlet seks gode vaskeråd som gir deg et skinnende rent kjøkken – på en enklest mulig måte.

Et godt måltid starter på et rent kjøkken. De fleste kjøkken har en rekke ulike maskiner, dingser og hvitevarer som gjerne krever ulike måter å rengjøre.

Vi har nå samlet en rekke vasketips, slik at du kan holde kjøkkenet ditt rent og pent til enhver tid. Ønsker du utdypende informasjon kan du klikke deg inn på de tilhørende artiklene til hvert tips.

Natron i kjøleskapet

Når du skal vaske kjøleskapet anbefales det at du tar ut hyller og skuffer og vasker dem for hånd. Ifølge rengjøringsekspert og «Rent – så enkelt!»-forfatter Else Liv Hagesæther trenger man ikke annet enn en mikrofiberklut og kaldt vann. Dersom du bruker en annen type klut anbefaler hun imidlertid å bruke vanlig oppvaskmiddel i tillegg.

Men å vaske kjøleskapet fjerner ikke nødvendigvis vond lukt. Hagesæther forteller om et enkelt råd som hun selv har testet med gode resultater:

– Ha en skål med en toppet spiseskje med natron i kjøleskapet over natten. Det tørre pulveret trekker til seg luktpartiklene i kjøleskapet. Men da er det viktig at det er rent i utgangspunktet.

Manuell vasking av stekeovnen

Dersom du ikke har en selvrensende ovn med avbrenningsprogram, må du bruke ovnsrens og vaske den manuelt. Leder i Orkla Forbrukerservice og rengjøringsekspert på plusstid.no, Malin Skaar, anbefaler følgende prosess:

– Legg gjerne et håndkle eller avispapir på gulvet under stekeovnen i tilfelle det skulle dryppe, og finn frem et par gode gummihansker. Jeg anbefaler at man bruker et spesialmiddel. Spray på, la virke etter anvisning på flasken og vask med ren klut. På rillene langs kanten kan du bruke stålull. Denne riper ikke så lenge den er fuktig og skummer. Vask over med ren klut.

Glasset på de fleste ovner kan dessuten tas ut, og da kan du rengjøre det i oppvaskkummen med litt skurekrem og en svamp i håndvarmt vann. Også her kan du bruke fuktig stålull.

Vask kjøkkenviften med zalo og salmiakk

Ikke bare er det brannfarlig, men kjøkkenviften fungerer heller ikke optimalt hvis den ikke er ren. Rengjøringsekspert Lena Furuberg forteller til Godt at fettfilteret både kan vaskes i oppvaskmaskin og for hånd.

– Hvis du vasker for hånd, legger du filtrene i bløt i varmt vann. Tilsett så oppvaskmiddel, som for eksempel Zalo og litt salmiakk. Filtrene skal så ligge i bløt i en times tid før du skylder dem og skrubber dem med oppvaskbørsten.

Mens filtrene ligger til bløt eller står i oppvaskmaskinen, kan du vaske utsiden av viften med en fuktig mikrofiberklut, gjerne med lunket oppvaskvann.

Vaskevaffel

REN: Unngå å få gamle fett- og vaffelrester i vaflene ved å lage en «vaskevaffel». Foto: Robert S. Eik/VG
REN: Unngå å få gamle fett- og vaffelrester i vaflene ved å lage en «vaskevaffel». Foto: Robert S. Eik/VG

Det finnes flere måter å vaske et vaffeljern på. Et morsomt tips er å lage en såkalt «vaskevaffel» for å løsne de fastbrente restene: Bland sammen 0,5 dl vann, 1 dl hvetemel og to spiseskjeer salt. Hell røren i vaffeljernet og stek den som en vanlig vaffel. Den vil da rense stekeoverflaten i alle kriker og kroker. Vaskevaffelen skal ikke spises.

MÅ VASKES RIKTIG: Ifølge rengjøringsekspert, skal du ikke bruke såpe i jernpanne. Foto: Jan Petter Lynau/VG
MÅ VASKES RIKTIG: Ifølge rengjøringsekspert, skal du ikke bruke såpe i jernpanne. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Unngå å ødelegge jernpannen

Visste du at man ikke bør bruke såpe i jernpannen? Ifølge Inger Dahl i Ren Ekspertise skal den bare skylles i kaldt vann. Hvis man bruker såpemiddel fjerner man den innsatte oljen, noe som kan ødelegge pannen.

Hun får støtte av Skaar som forteller at det er mange jerngryter og -panner som ikke tåler kjemikalier. Hun anbefaler imidlertid å følge anbefalingen fra produsenten og sier at dersom produsenten ikke sier noe annet, kan du vaske pannen med oppvasksåpe og oppvaskbørste.

Men husk å skylle og tørke pannen godt etterpå. Hvis ikke kan såpen trekke inn i jernet og sette smak på maten senere.

Ha god håndhygiene

GRUNDIG: Husk å vaske mellom fingrene - og ikke glem tommelen! Foto: Tom-Egil Jensen/VG
GRUNDIG: Husk å vaske mellom fingrene - og ikke glem tommelen! Foto: Tom-Egil Jensen/VG

Å ha rene hender er essensielt når man skal lage mat. Forskning tyder på at mange av oss rett og slett ikke vet hvordan man skal gjøre det korrekt.

Godt har tidligere snakket med seniorrådgiver Horst Bentele i avdeling for resistens og infeksjonsforebygging ved Folkehelseinstituttet som ga følgende råd:

– Man skal vaske hendene med såpe og rennende lunkent vann. Ofte glemmer en å vaske oppå hendene, mellom fingrene, og i tillegg blir tomlene ofte helt glemt. I tillegg bruker vi ofte for kort tid på håndvask. På offentlige toaletter bør man bruke papiret man tørker fingrene med til å stenge av kranen.

Publisert: 25.03.2019 kl. 15:25


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?