Til hovedinnhold

Ukens matblogg: Pinnekjøtt med trykkoker

RASKERE: Når du lager pinnekjøtt i en trykkoker kan du redusere koketiden med hele 70 prosent. Foto: Magnar Kirknes
RASKERE: Når du lager pinnekjøtt i en trykkoker kan du redusere koketiden med hele 70 prosent. Foto: Magnar Kirknes

Med trykkoker har du pinnekjøtt ferdig på under én time - og med bedre smak.


Ukens matblogger Olav Birkeland (39)Er matskribent, forfatter og konsulentBor i MandalFavorittråvaren er egg, sitron og løkFavorittredskapen er stavmikser, sous vide og trykkokerNår jeg lager mat så liker jeg å gjøre mest mulig klart på forhånd og å jobbe fort og uforstyrretBlogg: Hobbykokken.no er en matblogg basert på kunnskap og formidler moderne måter å lage mat på.Foto: Magnus Wintersborg
Ukens matblogger Olav Birkeland (39)Er matskribent, forfatter og konsulentBor i MandalFavorittråvaren er egg, sitron og løkFavorittredskapen er stavmikser, sous vide og trykkokerNår jeg lager mat så liker jeg å gjøre mest mulig klart på forhånd og å jobbe fort og uforstyrretBlogg: Hobbykokken.no er en matblogg basert på kunnskap og formidler moderne måter å lage mat på.Foto: Magnus Wintersborg

– Jeg spiser vanligvis and på julaften, men for konas skyld lager jeg pinnekjøtt. Hun er vokst opp med pinnekjøtt til jul på Vestlandet, sier ukens matblogger Olav Birkeland til Godt.no.

– Alle som har smakt mitt pinnekjøtt sier er at det smaker mye bedre enn pinnekjøtt som er laget på vanlig måte, og at alle synes det er utrolig hvor fort det går. 40 minutter og kjøttet er mørt og ferdig, sier han.

– Smaken blir bedre fordi når man trykkoker forsegles aromastoffene. Konsistensen på kjøttet blir også bedre, forklarer Olav.

– Når du skal trykkoke, starter du med å få fullt trykk, og så skrur du ned varmen til det halve for å opprettholde trykket. Generelt kan koketiden reduseres med 70 prosent med en trykkoker, sier han.

Les bloggen til Olav, og følg han på Facebook, Instagram og Twitter også. Olav har utgitt kokeboken «Den velutstyrte mannen».

Du trenger en trykkoker for å lage pinnekjøtt på denne måten. Hvis du ikke har det, finner du oppskrift for pinnekjøtt med kålrabistappe her.

Ingredienser for 4 personer

  • 2 kg pinnekjøtt
  • 2 kg kålrabi
  • 6 gulrøtter
  • 10 poteter

Slik gjør du

Det tar 1 døgn å vanne ut pinnekjøttet, 15 minutters jobb og 40 minutter med koking.

Legg pinnekjøttet i vann i kjøleskapet i 1 døgn for å få ut saltet fra tørkingen. Skift gjerne vann én eller to ganger.

Kok pinnekjøttet i 40 minutter på fullt trykk. Du trenger ikke å legge pinne i bunnen, men kan bruke en damprist. Bruk minst 5 dl vann for å få opp nok trykk. Kjøttet er ferdig når det løsner fra bena. Avslutt med å legge kjøttet i ovnen under grillelement på 250 grader i 5 minutter for å få litt skorpe.

Mens kjøttet trykkokes, skreller du kålrabi og gulrøtter. Del opp i like store biter og kok det i 15–20 minutter eller til de er møre. Hell fra vannet og mos med en potetmoser. Smak til med salt og pepper.

Kok potetene i 15–20 minutter eller til de er møre.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?