Ny avokadorekord: – Vi lagde en hel haug med guacamole

17. oktober 2019Aktuelt
AVOKADOREKORD: Juliane Pokini, sønnen Lo'ihi Pokini og faren Mark Poknin har dyrket frem verdens største avokado i sin egen hage på Maui. Foto: AP
AVOKADOREKORD: Juliane Pokini, sønnen Lo'ihi Pokini og faren Mark Poknin har dyrket frem verdens største avokado i sin egen hage på Maui. Foto: AP

Familien Pokini på Hawaii har dyrket frem verdens tyngste avokado, ifølge Guinness Rekordbok.

Fra et tre i familiens hage, kunne i de desember i fjor plukke den gigantiske avokadoen. Den lille familien på Hawaii lever det som trolig er alle avokado-elskeres grønne drøm: Å kunne gå ut i sin egen hage og plukke en flere kilo stor avokado, som er perfekt moden den dagen fredagstacoen skal på bordet.

– Vi åpnet den og lagde en hel haug med guacamole som vi delte med venner og familie, den mettet mange. Vi ga til og med noe bort, sier Juliane Pokini på den hawaiianske øya Maui til lokalavisen The Maui News.

Avokadoen veide hele 2,55 kilo – og nylig mottok familien beviset på at den er verdens tyngste.

– Vi synes det var veldig stas, men på samme tid, så tenkte vi, endelig! Vi har ventet så lenge, sier Pokini.

HODESTØRRELSE: Gigant-avokadoen veier 2,5 kilo og er på størrelse med 10 år gamle Lo'ihis hode. Foto: AP
HODESTØRRELSE: Gigant-avokadoen veier 2,5 kilo og er på størrelse med 10 år gamle Lo'ihis hode. Foto: AP

Da familien oppdaget at treet de hadde plantet i hagen bar veldig store frukter ville de forsøke seg på verdensrekorden – for å vise alle at på Hawaii dyrker man frem fantastiske avokadoer, skriver Guinness World Records, på sine nettsider.

Ikke «avozilla» i Norge

Ifølge rekordboken veier en gjennomsnittsavokado rundt 170 gram, som vel også er den størrelsen vi er mer vant til her på berget. Nordmenn har de siste årene lagt sin elsk på den grønne frukten – rundt 40 millioner avokadoer selges fra norske butikker hvert år. Og selv om vi trolig bare kan fortsette å drømme om å plukke gigantavokadoer fra et tre i hagen, så kunne Bama i sommer fortelle at de tester såkalte monster-avokadoer på proffmarkedet i Norge. Etter en oppdatering fra Bama, kan trolig vi likevel se langt etter uhemmet avokado-fråtsing.

– Vi ser dessverre ikke at denne sorten avokado vil nå butikkhyllene i nær fremtid. Det dyrkes for lite og sesongen er for kort, sier Pia Gulbrandsen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt til Godt torsdag.

GUACA-FEST: Familien brukte avokadoen til å lage guacamole til både venner og familie. Foto: AP
GUACA-FEST: Familien brukte avokadoen til å lage guacamole til både venner og familie. Foto: AP

Avokadosorten, som har fått kallenavnet «avozillas» heter egentlig Post Office, og kommer opprinnelig fra Sør-Afrika. Den er ikke genmodifisert, men en blanding av to sorter – den vestindiske og den fra Guatemala – og veier opp mot 1,8 kilo.

Familietre

Pokini-familiens tre er ti år gammel og ble plantet av faren Mark da sønnen i huset ble født. Frøet fikk han fra sin brors 50 år gamle tre og er trolig av typen Reed. Til tross for at treet har blitt tatt opp og plantet på nytt flere ganger, har det i dag vokst seg til å bli seks meter høyt. Familien forteller at de hverken gjødsler eller vannet treet, men at de av og til klipper det litt.

– Ellers lar vi det for det meste stå i fred, forteller mamma Pokini.

Den tidligere verdensrekordholderen var også fra Hawaii, og veide 2,3 kilo.

Publisert: 17.10.2019 kl. 13:02
Oppdatert: 17.10.2019 kl. 13:28


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?