Lise Finckenhagens middagstips: Smaken av Middelhavet
Deilige retter med fisk og skalldyr er sommerlykke som gir en følelse av havbris selv om du befinner deg i innlandet. Med en smak av Middelhavet i tillegg er heller ikke feriefølelsen langt unna
«Reker saganaki» er en av mine favoritter fra Hellas-ferien, og her har jeg laget en variant med ferske kokte reker, tykk tomatsaus og godt med olivenolje og fetaost. Har du en skvett ouzo stående kan du gjerne smake sausen til med den og, eller så kan du tilsette litt knuste fennikelfrø for en anelse lakris-tone. Husk bare at når du bruker reker som allerede er kokt – skal de kun varmes i sausen (koking og mye varme vil ikke komme dine reker til gode).
Hvitløk brukes raust i alle dagens retter og blåskjellene er altså intet unntak. Store saftige blåskjell har jeg først dampet, for så å fjerne halve skjellet slik at skjellmaten blir lett tilgjengelig (og mye lettere å spise). Kraften har jeg kokt inn til litt under halv mengde for så å piske inn en liten skvett fløte, sitronsaft, godt med smør og friske urter. Og så topper du skjellene med den gode sausen og passer på at du har brød nok ved siden av til å suge opp hver dråper som måtte ligge igjen i tallerkenen.
Bouillabaisse er en kraftig fiskesuppe med historie fra strendene i Marseille. Laget av fiskerne - på alt av fiskerester som er kokt sammen til en kraftig og svært rustikk suppe. Min variant er muligens ikke helt autentisk, men den smaker masse av fisk og skalldyr og er dessuten en super måte å bruke opp rekeskall-restene på. Fyll på med saftige biter av hvit fisk og klink til med en sjøkrepshale eller to. Visp opp safranaioli, drypp dine grillede brødskiver med olivenolje, og jeg lover deg en smak av sommerferie og Middelhavet selv om solen skulle glimre med sitt fravær.
Publisert: 05.06.2020 kl. 11:02
Lag deg en gratis konto